Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς όψιμη υποτροπή (30 χρόνια μετά την αρχική αντιμετώπιση)

Ο ασθενής ετών 55 προσήλθε για τοπική υποτροπή καρκίνου θυρεοειδούς. Αναφέρεται ιστορικό ολικής θυρεοειδεκτομής για καρκίνο θυρεοειδούς πριν από 30 χρόνια. Ο ασθενής ήταν στο διάστημα αυτό υπό περιοδική παρακολούθηση και υπό θεραπεία καταστολής, χωρίς ενδείξεις υποτροπής της νόσου.

Σε πρόσφατη χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου απεικονίσθηκε στο επίπεδο IV αριστερά λεμφαδένας διαμέτρου 10.5 mm ύποπτης ηχομορφολογίας.

Η παρουσία μετάστασης στον λεμφαδένα αυτό τεκμηριώθηκε με παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA).

Άνωθεν αυτού απεικονίζεται λεμφαδένας αντιδραστικής ηχομορφολογίας διαμέτρου 11 mm με αρνητική FNA. Χωρίς παθολογικούς λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα.

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου (κεντρικό και πλάγιο αριστερά) υπό γενική αναισθησία με διάνοιξη της παλιάς ουλής και επέκταση αυτής προς τα πάνω αριστερά κατά μήκος του προσθίου χείλους του αριστερού στερνοκλειδομαστοειδούς μυός.

Αρχικά γίνεται πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός επιπέδου IV και ΙΙΙ, στη διάρκεια του οποίου αναγνωρίζεται τουλάχιστον ένας μακροσκοπικά παθολογικός λεμφαδένας.

Ακολουθεί κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός, στη διάρκεια του οποίου αναγνωρίζονται δύο ύποπτοι μακροσκοπικά λεμφαδένες, στην είσοδο της θωρακικής κοιλότητας, πίσω από την σφαγή του στέρνου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε με δυσκολία λόγω μετεγχειρητικών ουλωδών αλλοιώσεων.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης αναγνώριση (οπτική και με νευροδιεγέρτη) και προστασία του αριστερού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Σχόλιο

Ο καρκίνος θυρεοειδούς – και ειδικότερα η πιο συνηθισμένη του μορφή, ο θηλώδης καρκίνος – έχει γενικά καλή πρόγνωση. Παρά ταύτα, χαρακτηρίζεται από σχετικά αυξημένη πιθανότητα τοπικής υποτροπής στον τράχηλο. Η τοπική αυτή υποτροπή μπορεί να αφορά είτε τους λεμφαδένες του τραχήλου (υπό τη μορφή λεμφαδενικών μεταστάσεων) είτε την κοίτη του θυρεοειδούς (δηλαδή την περιοχή του τραχήλου όπου βρίσκονταν οι δύο λοβοί πριν την αφαίρεση του θυρεοειδούς).

Στις περισσότερες περιπτώσεις η τοπική υποτροπή εμφανίζεται μέσα στα πρώτα χρόνια μετά την επέμβαση (συνήθως στην πενταετία ή το πολύ στην πρώτη δεκαετία).

Η περίπτωση του ασθενούς που παρουσιάσθηκε έχει ενδιαφέρον λόγω της πολύ μεγάλης χρονικής απόστασης (30 χρόνια) από την αρχική επέμβαση.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί η σημασία της αξιοπιστίας και της εμπειρίας του ακτινολόγου προκειμένου να μην διαφύγει της προσοχής του τυχόν υποτροπή του καρκίνου του θυρεοειδούς στον τράχηλο, που θα εμφανιστεί στη συνέχεια με θεωρούμενη χρονική καθυστέρηση, ενώ στην πραγματικότητα υπήρχε για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

Κάτω αριστερά- σχηματική αναπαράσταση των ευρημάτων στον ασθενή μας. Στη χαρτογράφηση λεμφαδένων περιγράφεται ένας παθολογικός λεμφαδένας στο επίπεδο IV (απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα). Στη διάρκεια της επέμβασης εντούτοις αναγνωρίσθηκαν δύο παθολογικοί λεμφαδένες και στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου (απεικονίζονται με μαύρο χρώμα και κίτρινο περίγραμμα).

Στο ένθετο πάνω δεξιά – απεικονίζεται ο παθολογικός λεμφαδένας που είναι γνωστός από την χαρτογράφηση (μαύρο βέλος). Η αριστερή έσω σφαγίτιδα (κίτρινο βέλος) απωθείται με το άγκιστρο φλεβός.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ?

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8646″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ