Καταδυόμενη βρογχοκήλη/καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς – τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται?
Εισαγωγή
Καταδυόμενη βρογχοκήλη/καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς – τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται?.-Ο όρος «καταδυόμενη» βρογχοκήλη ή «καταδυόμενος» όζος υποδηλώνει την επέκταση του παθολογικού θυρεοειδικού ιστού στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο (θώρακα). Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν σταδιακά αυξάνεται το μέγεθος του θυρεοειδούς (ή ενός όζου). Σε αυτή την περίπτωση το θυρεοειδικό παρέγχυμα βρίσκει διέξοδο για την επέκτασή του στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο (θώρακα). Έτσι ‘καταδύεται’ πίσω από το στέρνο ή/και την κλείδα.
Καταδυόμενη βρογχοκήλη / καταδυόμενος όζος: πώς διαγιγνώσκεται;
H βασική μέθοδος απεικόνισης του θυροειδούς είναι σήμερα το υπερηχογράφημα. Με το υπερηχογράφημα μπορεί να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι διαστάσεις του θυρεοειδούς και η ηχομορφολογία του. Μπορεί επίσης να γίνει έλεγχος των λεμφαδένων σε όλα τα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου, όπως επίσης και των παραθυρεοειδών αδένων.
Στο υπερηχογράφημα υπάρχουν ευρήματα που υποδηλώνουν κατάδυση του θυρεοειδούς στο μεσοθωράκιο. Εντούτοις, τα οστά του θώρακα (κυρίως στέρνο αλλά και οι πλευρές) δεν επιτρέπουν την μετάδοση της δέσμης υπερήχων. Για το λόγο αυτό δεν είναι εφικτή η ακριβής υπερηχογραφική απεικόνιση του μέρους του θυρεοειδούς που καταδύεται στο θώρακα (καταδυόμενη βρογχοκήλη ή καταδυόμενος όζος). Έτσι συχνά δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το βάθος της κατάδυσης στο θώρακα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Με την αξονική/μαγνητικη τομογραφία μπορεί να μετρηθεί επακριβώς το βάθος στο οποίο φθάνει το κάτω όριο του θυρεοειδικού ιστού μέσα στο θώρακα. Μπορεί επίσης να απεικονισθουν με ακρίβεια οι σχέσεις του με τα παρακείμενα ανατομικά στοιχεία του μεσοθωρακίου (ιδιαίτερα με τα μεγάλα αγγεία).
Καταδυόμενη βρογχοκήλη – καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς: Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική (θυρεοειδεκτομή). Η θυρεοειδεκτομή στις περιπτώσεις αυτές είναι τεχνικά δυσκολότερη σε σχέση με μία απλή θυρεοειδεκτομή. Ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς μπορεί σχεδόν πάντα να εκμαιεύσει τον καταδυόμενο όζο/καταδυόμενη βρογχοκήλη από το θώρακα μέσω της τραχηλικής τομής. Με τον τρόπο αυτό μπορεί η επέμβαση (θυρεοειδεκτομή) να ολοκληρωθεί ως συνήθως, χωρίς να χρειαστεί στερνοτομή (διάνοιξη του στέρνου).
Εντούτοις, η επέμβαση αυτή χρειάζεται σημαντική εμπειρία από την πλευρά του χειρουργού. Οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα λεπτοί και προσεκτικοί για να αποφευχθεί τυχόν μεγάλη αιμορραγία στο θώρακα. Μία τέτοια αιμορραγία μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθεί μέσω της τραχηλικής τομής. Για το λόγο αυτό, οι επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να εκτελούνται από πεπειραμένο χειρουργό θυρεοειδούς. Παράλληλα θα πρέπει να αποφεύγονται με την σωστή τεχνική και οι άλλες πιθανές επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής (όπως η πάρεση του λαρυγγικού νεύρου, ο μετεγχειρητικός υποπαραθυρεοειδισμός κλπ.).
Η επέμβαση μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, όπως:
- Σε μυώδεις ασθενείς, με βραχύ και «βαθύ» τράχηλο (συνήθως άνδρες)
- Όταν συνυπάρχει υπερθυρεοειδισμός (λόγω της αυξημένης αιμάτωσης του θυρεοειδούς)
- Όταν συνυπάρχει θυρεοειδίτιδα (λόγω δυσχερούς αποκόλλησης του θυρεοειδούς από την τραχεία)
- Σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί άλλη επέμβαση στον τράχηλο ή ακτινοθεραπεία
Πότε μπορεί να χρειαστεί στερνοτομή?
Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να χρειαστεί να γίνει διάνοιξη του στέρνου (στερνοτομή). Αυτό στην εμπειρία μας χρειάσθηκε ελάχιστες φορές. Οι δύο βασικές ενδείξεις είναι:
- Οι λίαν αυξημένες διαστάσεις της καταδυόμενης βρογχοκήλης (γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη) ή του καταδυόμενου όζου (γιγάντιος καταδυόμενος όζος). Σε αυτή την περίπτωση ο χειρουργός μπορεί να κρίνει ότι είναι ασφαλέστερο η επέμβαση να γίνει με στερνοτομή. Εντούτοις τονίζεται και πάλι ότι ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς μπορεί να εκτελέσει την επέμβαση σχεδόν πάντα μέσω της τομής του τραχήλου. Και αυτό ακόμη και σε γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη ή σε γιγάντιο καταδυόμενο όζο
- Συνυπάρχουσα βλάβη από το θώρακα (όπως όγκος θύμου αδένα). Σε αυτή την περίπτωση η στερνοτομή που γίνεται για την ενδοθωρακική βλάβη διευκολύνει την ταυτόχρονη εκτέλεση της θυρεοειδεκτομής.
ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ
Καταδυόμενη βρογχοκήλη – σχηματική αναπαράσταση. Τα κάτω όρια του θυρεοειδούς αδένα καταδύονται στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο (θώρακα). Με τις διακεκομένες γραμμές εικονίζεται η θέση των δύο κλειδών (δεξιάς και αριστεράς)
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com