Skip to main content
search

Εισαγωγή

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς – πώς εκδηλώνεται ? (συμπτώματα και κλινικά σημεία). Το μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς είναι μία σπανιότερη μορφή καρκίνου σε σχέση με το θηλώδες / θυλακιώδες (διαφοροποιημένο) καρκίνωμα. Χαρακτηρίζεται εντούτοις από περισσότερο επιθετική βιολογική συμπεριφορά. Η αντιμετώπισή του επίσης παρουσιάζει κάποιες διαφορές σε σχέση με το διαφοροποιημένο καρκίνωμα θυρεοειδούς.

Κλινικές εκδηλώσεις (κλινικά σημεία και συμπτώματα)

Στη συνέχεια περιγράφονται οι κλινικές εκδηλώσεις με τις οποίες μπορεί να εμφανιστεί το μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς (κλινικά σημεία και συμπτώματα).

Μονήρης όζος

Το μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς συνηθέστερα εκδηλώνεται σαν μονήρης όζος θυρεοειδούς. Το μυελοειδές καρκίνωμα παρατηρείται έτσι σε ποσοστό 75 – 95 % των ασθενών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο όζος αυτός εντοπίζεται στο άνω ήμισυ των δύο λοβών του θυρεοειδούς. Το φαινόμενο αυτό εξηγείται από το ότι τα παραθυλακιώδη ή C-κύτταρα (από τα οποία αναπτύσσεται το μυελοειδές καρκίνωμα) εντοπίζονται σε αυτή τη θέση. Ο όζος μπορεί να είναι αντιληπτός με την κλινική εξέταση (επισκόπηση και ψηλάφηση). Συνηθέστερα εντούτοις αναγνωρίζεται στο υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

Μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου (λεμφαδενικές μεταστάσεις)

Σε ένα υψηλό ποσοστό (περίπου 70 %) των ασθενών με μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς υπάρχουν ήδη λεμφαδενικές τραχηλικές μεταστάσεις (μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου) όταν τίθεται η διάγνωση. Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές οι λεμφαδενικές μεταστάσεις διαγιγνώσκονται με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος. Σε κάποιους όμως ασθενείς οι λεμφαδενικές αυτές μεταστάσεις μπορεί να είναι εμφανείς και στην κλινική εξέταση (επισκόπηση και ψηλάφηση).

Πιεστικά φαινόμενα

Σε ένα σημαντικό ποσοστό (έως 15 %) παρατηρούνται συμπτώματα από πίεση της ανώτερης αεροφόρου οδού ή/και του οισοφάγου, όπως:

  • δυσφαγία/δυσκαταποσία
  • δύσπνοια
  • εισπνευστικός συριγμός
  • βράγχος φωνής (σπανιότερα)

 

Κλινικές εκδηλώσεις από τις μακρινές μεταστάσεις

Μεταστάσεις σε μακρινά όργανα υπάρχουν όταν τίθεται η διάγνωση σε ποσοστό 5-10 % των ασθενών. Οι μεταστάσεις αυτές εντοπίζονται συνήθως σε:

  • ήπαρ
  • πνεύμονες
  • οστά
  • εγκέφαλο / δέρμα (σπανιότερα)

Σε κάποιους ασθενείς οι μεταστάσεις αυτές μπορεί να είναι ασυμπτωματικές. Στις περιπτώσεις αυτές ανιχνεύονται με την βοήθεια του απεικονιστικού ελέγχου (π.χ. αξονική ή μαγνητική τομογραφία). Σε άλλες όμως περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν κλινικές εκδηλώσεις (συμπτώματα) ανάλογα με το όργανο στο οποίο εντοπίζονται οι μεταστάσεις.

Το παρήγορο είναι ότι σήμερα – χάρη στην έγκαιρη διαγνωστική διερεύνηση – η διάγνωση τίθεται συχνά σε πολύ πιο πρώιμα στάδια της νόσου. Έτσι συχνά σήμερα έχουμε την διάγνωση του «μικρο» (micro)-μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς, όπου το ποσοστό των ασθενών με μεταστατική νόσο είναι σημαντικά μικρότερο.

Συστηματικές εκδηλώσεις λόγω ορμονικής δραστηριότητας του όγκου

Η αυξημένη παραγωγή ορμονικά δραστικών ουσιών από το μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς (όπως η καλσιτονίνη ή το CG-RP [calcitonin gene-related peptide]) μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή εξάψεις και ερυθρότητα κυρίως στο πρόσωπο. Σπάνια, κάποια μυελοειδή καρκινώματα εκκρίνουν κορτικοτροπίνη (ACTH). Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να παρατηρηθεί σύνδρομο Cushing λόγω έκτοπης παραγωγής ACTH.

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς 9 0 6

 

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ