Skip to main content
search

Ευμεγέθης πολυοζώδης καταδυόμενη βρογχοκήλη – με αφορμή ασθενή μας

Εισαγωγή

Η πολυοζώδης Βρογχοκήλη χαρακτηρίζεται από τη αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) σε συνδυασμό με την παρουσία πολλαπλών όζων. Οι όζοι είναι τυπικά διάσπαρτοι σε αμφότερους τους λοβούς του θυρεοειδούς. Όταν ο θυρεοειδής συνεχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος, τότε βρίσκει συχνά χώρο πίσω από τις κλείδες ή/και το στέρνο, επεκτεινόμενος στο μεσοθωράκιο (ανώτερο πρόσθιο). Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για τη λεγόμενη καταδυόμενη βρογχοκήλη. Παρουσιάζεται ασθενής με λίαν ευμεγέθη καταδυόμενη βρογχοκήλη.

Παρουσίαση ασθενούς

Η ασθενής ετών 71 προσήλθε με διάγνωση ‘ευμεγέθης πολυοζώδης καταδυόμενη βρογχοκήλη’ για χειρουργική αντιμετώπιση.

Στο υπερηχογράφημα   (Εικόνα 1) απεικονίσθηκε αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς με κατάδυση στο ανώτερο μεσοθωράκιο. Σημειώνεται η παρουσία πολλαπλών διάσπαρτων όζων σε αμφότερους τους λοβούς του θυρεοειδούς, ποικίλης διαμέτρου (ο μεγαλύτερος διαμέτρου 38.7 mm). Στην χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων δεν απεικονίσθηκαν παθολογικοί τραχηλικοί λεμφαδένες. Ασθενής ευθυρεοειδική.

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή (ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα) μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία.

Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Ο θυρεοειδής αδένας παρουσιάζει σημαντικού βαθμού αύξηση των διαστάσεών του (ενδεικτικά αναφέρεται η κεφαλοουραία διάμετρος του δεξιού λοβού = 13 cm, μέτρηση στο χειρουργικό παρασκεύασμα) (Εικόνα 2).

Η επέμβαση εξελίχθηκε με σημαντικού βαθμού δυσκολία λόγω:

  • των λίαν αυξημένων διαστάσεων του θυροειδούς
  • της κατάδυσης του κάτω πόλου των δύο λοβών (κυρίως του δεξιού) στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο
  • της παρουσίας λίαν ευμεγέθων αγγειακών κλάδων και
  • της δυσχερούς αποκόλλησης από την τραχεία

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με τις δυσκολίες εντούτοις και τις ιδιαιτερότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Σχόλιο

Η θυρεοειδεκτομή σε ασθενείς με ευμεγέθη καταδυόμενη βρογχοκήλη μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη τεχνικά. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να επιχειρούνται από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και με συντομότατη νοσηλεία μιας ημέρας.

 

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

 

ΕΙΚΟΝΑ 1

Προεγχειρητικό υπερηχογράφημα

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

Χειρουργικό παρασκεύασμα-σημειώνεται η πολύ μεγάλυ βαθμού αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς αδένα. Ενδεικτικά αναφέρεται η κεφαλοουραία διάμετρος του δεξιού λοβού (~130 mm)-για λόγους σύγκρισης η φυσιολογική κεφαλοουραία διάμετρος είναι περίπου 45 mm.

 

Ευμεγέθης πολυοζώδης καταδυόμενη βρογχοκήλη

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

Ευμεγέθης πολυοζώδης καταδυόμενη βρογχοκήλη

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Ευμεγέθης πολυοζώδης καταδυόμενη βρογχοκήλη[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”7108″][dt_fancy_image image_id=”7109″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ