Skip to main content
search

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου – κάποιες ιδιαιτερότητες (σε ασθενή μας)

Ο ασθενής ετών 43 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση ευμεγέθους κύστης θυρεογλωσσικού πόρου. Η κύστη είναι κλινικά (επισκοπικά και ψηλαφητικά) εμφανής, εντοπίζεται στο ανώτερο τμήμα της πρόσθιας τραχηλικής χώρας, στην μέση γραμμή (Εικόνα 1, πάνω).

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε κυστικής υφής μόρφωμα, που εντοπίζεται ψηλά στον τράχηλο, σε επαφή με το υοειδές οστούν και κάτωθεν αυτού, στη μέση γραμμή με ελαφρά απόκλιση προς τα δεξιά, με λοβωτό περίγραμμα και διαστάσεις 36.3 x 29 x 31 mm (Εικόνα 1, κάτω). Φυσιολογική η ηχοδομή του θυρεοειδούς αδένα.

Υποβλήθηκε σε εκτομή της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου με συναφαίρεση της κεντρικής μοίρας του υοειδούς οστού (επέμβαση Sistrunk) μέσω υψηλής εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία.

Η επέμβαση εξελίχθηκε με κάποιου βαθμού δυσκολία λόγω των αυξημένων διαστάσεων της κύστης, της λοβωτής παρυφής της και του σωματότυπου του ασθενούς (προβάλλων θυρεοειδής χόνδρος, μεταξύ των άνω κεράτων αυτού εμβυθίζεται λόβωση της λεπτοτοιχωματικής κύστης που δημιουργεί ιδιαίτερη δυσκολία στην κινητοποίησή της) (Εικόνα 2).

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Σχόλιο

Η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου είναι συγγενές εμβρυολογικό κατάλοιπο της μετανάστευσης του θυρεοειδούς από τη βάση της γλώσσης στην τελική του θέση στον τράχηλο. Η αντιμετώπισή της είναι χειρουργική.

Οι ιδιαιτερότητες στην περίπτωση του ασθενούς μας (πέραν του μεγάλου μεγέθους της κύστης) ήταν η λοβωτή παρυφή της λεπτοτοιχωματικής κύστης που εμβυθίζεται μεταξύ των κεράτων του θυρεοειδούς χόνδρου όπως φαίνεται στις εικόνες (βλ. παρακάτω).

 

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Επάνω. Εμφανής η προβολή της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου στον τράχηλο του ασθενούς (βέλος, εικόνα στην αίθουσα χειρουργείου πριν την έναρξη της επέμβασης)
Κάτω. Υπερηχογραφικά ευρήματα. Στην δεξιά εικόνα φαίνεται η λόβωση της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου.

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

Ευρήματα στη διάρκεια της επέμβασης

Αριστερά κάτω εικόνα. Είναι εμφανής η εμβύθιση προβάλλοντος μέρους (λόβωσης) της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου (μπλε βέλος) μεταξύ των δύο κεράτων (άνω δεξιά και άνω αριστερά) του θυρεοειδούς χόνδρου (καταδεικνύονται με κίτρινο βέλος). Πράσινο βέλος= η υπόλοιπη (ευμεγέθης) κύστη θυρεογλωσσικού πόρου.

Πάνω δεξιά εικόνα. Τα κέρατα του θυρεοειδούς χόνδρου (κίτρινα βέλη), η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου (πράσινο βέλος) και το υοειδές οστούν (κόκκινο βέλος)

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ