Λίαν ευμεγέθης (‘γιγάντια’, d = 52 mm) κύστη παραθυρεοειδούς (παραθυρεοειδική κύστη) – με αφορμή ασθενή μας
Παρουσίαση ασθενούς
Αιτία εισόδου
Η ασθενής, ετών 60, προσήλθε για χειρουργική αφαίρεση ευμεγέθους κυστικού μορφώματος τραχήλου. Αναφέρει αίσθημα βάρους και ήπιας πίεσης στον τράχηλο.
Υπερηχογράφημα
Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε ευμεγέθης, καταδυόμενος, κυστικής υφής σχηματισμός, διαστάσεων 52 x 42 x 35 mm. Είναι σε επαφή με την οπίσθια επιφάνεια του κάτω πόλου του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής αδένας έχει φυσιολογικό μέγεθος και ηχοδομή. Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικά ευρήματα από τους παραθυρεοειδείς ούτε παθολογικοί λεμφαδένες.
Κύστη παραθυρεοειδούς: Παρακέντηση (FNA) – κυτταρολογική εξέταση – εκκενωτική παρακέντηση
Πριν την προσέλευσή της για χειρουργική αντιμετώπιση, η ασθενής είχε υποβληθεί σε παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) του κυστικού μορφώματος. Όπως εντούτοις ήταν αναμενόμενο (λόγω της καθαρά κυστικής υφής του μορφώματος), η κυτταρολογική εξέταση ήταν μη διαγνωστική (ακυτταρικό υλικό, Bethesda I). Η ασθενής επίσης υποβλήθηκε δύο φορές σε εκκενωτική παρακέντηση του κυστικού μορφώματος. Και τις δύο φορές υποτροπίασε μετά την αναρρόφηση του υγρού.
κύστη παραθυρεοειδούς – Εργαστηριακός έλεγχος
Ο εργαστηριακός έλεγχος (θυρεοειδικές ορμόνες, παραθορμόνη, ασβέστιο αίματος) ήταν εντός φυσιολογικών ορίων.
Χειρουργική επέμβαση
Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Στο κατώτερο τμήμα της δεξιάς πλευράς του τραχήλου αναγνωρίζεται ευμέγεθες, εξαιρετικά λεπτοτοιχωματικό και σαφώς κυστικό μόρφωμα, το οποίο είναι σε επαφή με το κάτω ήμισυ του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς. Παρά ταύτα, είναι ανεξάρτητο από τον θυρεοειδή αδένα και δεν σχετίζεται με αυτόν. Σε επαφή με το κυστικό μόρφωμα αναγνωρίζεται ο δεξιός κάτω παραθυρεοειδής, γεγονός που δημιουργεί υπόνοια για πιθανή κύστη παραθυρεοειδούς.
Η παρασκευή/κινητοποίηση του κυστικού μορφώματος γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και με εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς προκειμένου να μη συμβεί ρήξη αυτού στη διάρκεια της επέμβασης, κάτι που αν συνέβαινε θα δυσχέραινε ιδιαίτερα την πλήρη αφαίρεσή του (λόγω απώλειας της σαφήνειας των ορίων του). Η επέμβαση δυσχεραίνεται καθώς η αποκόλλησή του από τους πέριξ ιστούς είναι κατά τόπους περισσότερο δυσχερής, ιδιαίτερα κατά τα κάτω όριά του, που καταδύονται μερικά πίσω από τη δεξιά κλείδα.
Με επίπονη προσπάθεια επιτυγχάνεται τελικά η πλήρης κινητοποίηση ακέραιου του μορφώματος, χωρίς να συμβεί ρήξη αυτού, και η αφαίρεσή του, en bloc με το δεξιό κάτω παραθυρεοειδές σωμάτιο. Σε επικοινωνία με το παθολογοανατομικό εργαστήριο για πιθανή ταχεία βιοψία θεωρήθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα, καθώς δεν θα άλλαζε το είδος της επέμβασης, δεδομένης μάλιστα της εμφανώς καλοήθους μακροσκοπικής του εικόνας. Επιπλέον ήταν πολύ πιθανόν η ταχεία βιοψία να προκαλούσε προβλήματα στην αξιολόγηση των ευρημάτων της κανονικής βιοψίας του χειρουργικού παρασκευάσματος. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε ομαλά
Μετεγχειρητική πορεία
Η επέμβαση/ αναισθησία έγινε καλά ανεκτή.
Η ανάνηψη εξελίχθηκε χωρίς πρόβλημα.
Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς ήταν ομαλή.
Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα, σε καλή γενική κατάσταση.
Ιστολογική εξέταση
Ευμεγέθης κύστη παραθυρεοειδούς
Σχόλιο
Οι κύστεις παραθυρεοειδούς είναι μία σπάνια κλινική οντότητα. Συνήθως δεν συνοδεύονται από συμπτώματα ή όταν υπάρχουν τα συμπτώματα είναι μη ειδικά και σχετικά ασαφή. Η διάγνωση τίθεται συνήθως με το υπερηχογράφημα, που συχνά γίνεται για άλλο λόγο ή στα πλαίσια περιοδικού γενικού ελέγχου του ασθενούς. Μπορεί να είναι είτε λειτουργικές (να συνοδεύονται δηλαδή από αυξημένη παραγωγή παραθορμόνης) είτε μη λειτουργικές (χωρίς αυξημένη παραγωγή παραθορμόνης, όπως στην περίπτωση της ασθενούς μας). Οι λειτουργικές κύστεις παραθυρεοειδούς αποτελούν σπάνια αιτία πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.
Η δυσκολία στην περίπτωση της ασθενούς που παρουσιάσθηκε ήταν η προσπάθεια αφαίρεσης ακέραιας της κύστης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε περιγράφονται παραπάνω. Το εξαιρετικά λεπτό τοίχωμά της έπρεπε να προστατευθεί στη διάρκεια της επέμβασης, που θα έπρεπε να γίνει με πολύ λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς. Σε περίπτωση ρήξης, ήταν πολύ πιθανό να ‘χαθούν’ τα όρια της κύστης και να μην επιτευχθεί η πλήρης αφαίρεσή της. Η μη ριζική αφαίρεση της κύστης θα είχε πιθανότατα σαν αποτέλεσμα την υποτροπή (επανεμφάνισή) της μελλοντικά. Η μερική κατάδυσή της πίσω από τη δεξιά κλείδα προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στην αφαίρεσή της.
Στα κυστικά μορφώματα τραχήλου, η κύστη παραθυρεοειδούς αποτελεί ένα πιθανό (αν και σπάνιο) ενδεχόμενο. Δεν θα πρέπει εντούτοις να ξεχνά κανείς στη διαφορική διάγνωση και τον κυστικά εκφυλισμένο λεμφαδένα με μετάσταση από καρκίνο θυρεοειδούς. Σήμερα η αναγνώριση του κάθε ενός από τα διαγνωστικά αυτά ενδεχόμενα είναι δυνατή με την παρακέντηση και την βιοχημική
ανάλυση του υγρού που λαμβάνεται. Η κυτταρολογική εξέταση είναι συνήθως χωρίς ευρήματα καθώς το υγρό δεν περιέχει κύτταρα (ακυτταρικό υλικό).
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
κύστη παραθυρεοειδούς κύστη παραθυρεοειδούς κύστη παραθυρεοειδούς κύστη παραθυρεοειδούς κύστη παραθυρεοειδούς κύστη παραθυρεοειδούς κύστη παραθυρεοειδούς