Λανθάνουσα θυρεοειδίτιδα (επιλόχειος ή μετά τον τοκετό)
Ορισμός
Η όρος ‘λανθάνουσα θυρεοειδίτιδα’ περιγράφει μία άνοση απάντηση που λαμβάνει χώρα στον θυρεοειδή αδένα, προσβάλλοντας το θυρεοειδικό παρέγχυμα. Ο προσδιορισμός ‘λανθάνουσα’ αναφέρεται στην απουσία πόνου στην περιοχή του τραχήλου, που συνήθως χαρακτηρίζει άλλες μορφές θυρεοειδίτιδας (όπως την υποξεία θυρεοειδίτιδα ή την πολύ σπάνια οξεία θυρεοειδίτιδα).
Πρόκειται για μία αυτοπεριοριζόμενη νόσο, που χαρακτηρίζεται από παρουσία λεμφοκυττάρων στον θυρεοειδικό ιστό (όπως στην χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα Hashimoto), χωρίς όμως την δημιουργία θυλάκων από λεμφοκύτταρα και ινωδών ταινιών. Η λανθάνουσα θυρεοειδίτιδα συχνά διαφεύγει της προσοχής.
Λανθάνουσα θυρεοειδίτιδα (επιλόχειος ή μετά τον τοκετό) – ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
Η λανθάνουσα θυρεοειδίτιδα (επιλόχειος ή μετά τον τοκετό) παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Παρατηρείται συχνά σε γυναίκες στη φάση της λοχείας. Για το λόγο αυτό συχνά χρησιμοποιείται και ο όρος ‘επιλόχειος θυρεοειδίτιδα ή θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό’. Παρατηρείται στο 5 – 10 % των γυναικών μετά τον τοκετό.
Μπορεί επίσης να αποτελεί παρενέργεια μετά την λήψη κάποιων φαρμάκων, όπως:
- η ιντερφερόνη
- η αμιοδαρόνη (χρησιμοποιείται στην καρδιολογία σαν αντιαρρυθμικό)
- κάποια χημειοθεραπευτικά φάρμακα
Λανθάνουσα θυρεοειδίτιδα (επιλόχειος ή μετά τον τοκετό) – ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ?
Συχνά μπορεί να παρατηρηθεί μία ανώδυνη διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα (εξ ού και ο όρος ‘λανθάνουσα θυρεοειδίτιδα’).
Πρώτη φάση – υπερθυρεοειδισμός
Τα αρχικά συμπτώματα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τον υπερθυρεοειδισμό. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν για άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα, συνήθως μέχρι και 3 μήνες. Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού στην λανθάνουσα θυρεοειδίτιδα είναι ήπια και για το λόγο αυτό η φάση αυτή του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να διαφύγει της προσοχής. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια από τα συμπτώματα αυτά:
- Διάρροιες
- Αίσθημα κόπωσης
- Δυσανεξία στη ζέστη
- Αυξημένη όρεξη
- Εφιδρώσεις
- Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες
- Μεταβολές της ψυχικής διάθεσης (συνηθέστατα παρατηρείται ευερεθιστότητα)
- Μυικές κράμπες
- Νευρικότητα, ανησυχία
- Αίσθημα παλμών
- Απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη
Δεύτερη φάση – υποθυρεοειδισμός
Μετά την αρχική αυτή φάση που χαρακτηρίζεται από τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να ακολουθήσει μία δεύτερη φάση, μεγαλύτερης διάρκειας, που χαρακτηρίζεται αντίθετα από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, όπως:
- Δυσκοιλιότητα
- Ξηροδερμία
- Εύκολη κόπωση
- Αύξηση σωματικού βάρους
- Δυσανεξία στο κρύο
- Υπνηλία
Σε κάποιους ασθενείς μπορεί να παρατηρηθούν μόνο τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, χωρίς να έχει προηγηθεί η πρώτη φάση της νόσου που περιγράφεται παραπάνω και που χαρακτηρίζεται από την συμπτωματολογία του υπερθυρεοειδισμού.
Λανθάνουσα θυρεοειδίτιδα (επιλόχειος ή μετά τον τοκετό) – ΠΩΣ ΔΙΑΓΙΓΝΏΣΚΕΤΑΙ?
Οι παραπάνω κλινικές εκδηλώσεις μπορεί να δημιουργήσουν την υπόνοια για τη διάγνωση της νόσου.
Ο έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας είναι απαραίτητος για να τεκμηριωθεί η ύπαρξη διαταραχής της θυρεοειδικής λειτουργίας (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός).
Τα αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης και σπανιότερα έναντι της θυρεοσφαιρίνης είναι σχεδόν πάντα θετικά τόσο στη διάρκεια της κύησης όσο και στη φάση της λοχείας στις γυναίκες με τη νόσο. Για το λόγο αυτό η λανθάνουσα θυρεοειδίτιδα μπορεί να θεωρηθεί σαν μία παραλλαγή της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.
Λανθάνουσα θυρεοειδίτιδα (επιλόχειος ή μετά τον τοκετό) – ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ?
Η αρχική φάση της νόσου, που χαρακτηρίζεται από την (συχνά ήπια) συμπτωματολογία που περιγράφεται παραπάνω διαρκεί συνηθέστατα μέχρι 3 μήνες.
Οι παραπάνω κλινικές εκδηλώσεις μπορεί να συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα, μετά το οποίο αποκαθίσταται η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ο χρόνος αποκατάστασης της θυρεοειδικής λειτουργίας ποικίλει, συνήθως όμως η αποκατάσταση αυτή επιτυγχάνεται μέσα σε διάστημα μερικών μηνών. Σπάνια οι διαταραχές που χαρακτηρίζουν την λανθάνουσα θυρεοειδίτιδα διαρκούν περισσότερο από ένα χρόνο.
Κάποιοι ασθενείς μπορεί στη συνέχεια να εμφανίσουν μόνιμο υποθυρεοειδισμό στη συνέχεια. Αν αυτό συμβεί, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την χορήγηση θυρεοξίνης στις κατάλληλες δόσεις.
Η νόσος δεν είναι λοιμώδους αιτιολογίας και για το λόγο αυτό δεν μεταδίδεται. Δεν υπάρχει επίσης γενετικό υπόβαθρο για την μετάδοση της νόσου από τους γονείς στα παιδιά, όπως συμβαίνει με κάποιες άλλες παθήσεις του θυρεοειδούς.
Η νόσος εντούτοις είναι πολύ πιθανόν να υποτροπιάσει σε μελλοντική εγκυμοσύνη.
Λανθάνουσα θυρεοειδίτιδα (επιλόχειος ή μετά τον τοκετό) – ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ?
Καθώς πρόκειται για αυτοπεριοριζόμενη νόσο, η αντιμετώπιση είναι καθαρά συντηρητική.
Στη φάση του υπερθυρεοειδισμού είναι πιθανόν (ανάλογα με την κλινική συμπτωματολογία και την βαρύτητά της) να χρειαστεί η χορήγηση β-αναστολέων. Δεν έχει θέση η χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων, ραδιενεργού ιωδίου ή η θυρεοειδεκτομή.
Στη φάση του υποθυρεοειδισμού, και ανάλογα με την διάρκεια και την βαρύτητά του, μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση θεραπείας υποκατάστασης (θυροξίνης). Η θεραπεία αυτή μπορεί να χορηγηθεί για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για την αποκατάσταση της φυσιολογικής θυρεοειδικής λειτουργίας. Σε περίπτωση που ο υποθυρεοειδισμός είναι μόνιμος, η θεραπεία υποκατάστασης χορηγείται επ’ αόριστον. Μετά από ένα χρονικό διάστημα ενός περίπου έτους θα πρέπει να γίνεται επανέλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας αφού προηγουμένως διακοπεί η χορήγηση θυροξίνης για διάστημα περίπου 1.5 μηνός. Βάσει των αποτελεσμάτων του επανελέγχου αποφασίζεται αν θα συνεχιστεί ή όχι η χορήγηση θυροξίνης.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com