Skip to main content
search

Λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου και καρκίνος θυρεοειδούς

Ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου ενδοκρινών αδένων. Χαρακτηρίζεται από αυξημένη συχνότητα μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου. Η αντιμετώπισή του είναι κατά βάση χειρουργική.

Αν και (η συνηθέστερη μορφή του, το θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς) είναι εξαιρετικά ιάσιμος, προϋπόθεση για την ίαση του ασθενούς είναι η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση. Το πιο βασικό μέρος της θεραπείας είναι η χειρουργική επέμβαση.
Σε κάθε μορφή καρκίνου (και στον καρκίνο θυρεοειδούς) στόχος είναι η ριζικότητα της επέμβασης. Με άλλα λόγια, για να θεωρηθεί «θεραπευτική» μία χειρουργική επέμβαση για καρκίνο (και θυρεοειδούς) θα πρέπει να είναι «ριζική», να μην παραμείνει δηλαδή υπολειμματική νόσος στον ασθενή που θα οδηγήσει σε υποτροπή (επανεμφάνιση της νόσου).

Είναι προφανές ότι όταν υπάρχουν μεταστάσεις του καρκίνου θυρεοειδούς στους λεμφαδένες του τραχήλου, η απλή θυρεοειδεκτομή δεν είναι επαρκής ως επέμβαση (αποτελεί «υποθεραπεία»). Για την ίαση του ασθενούς στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση, σε συνδυασμό με την ολική θυρεοειδεκτομή, ο λεγόμενος λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου.

Στην ένθετη εικόνα πάνω δεξιά εικονίζεται πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου σε νεαρό ασθενή μας με λεμφαδενικές μεταστάσεις από καρκίνο θυρεοειδούς στα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου (κίτρινο βέλος: ο στερνοκλειδομαστοειδής μυς, κόκκινο βέλος: η έσω σφαγίτιδα φλέβα, πράσινο βέλος: το παρασκεύασμα του πλάγιου λεμφαδενικού καθαρισμού όπου διακρίνονται οι παθολογικοί λεμφαδένες-στην εξέλιξη της επέμβασης).

Λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

θυρεοειδής

παραθυρεοειδής

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου και καρκίνος θυρεοειδούς

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ