Skip to main content
search

Ραδιενεργό ιώδιο και εγκυμοσύνη

Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη θεραπευτική αντιμετώπιση επιλεγμένων ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς. Εντούτοις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ιδιαίτερα σε σχέση με την εγκυμοσύνη.

Στη σύντομη αυτή ανάρτηση παρουσιάζεται το θέμα ‘ραδιενεργό ιώδιο και εγκυμοσύνη’ σε κάποιες ιδιαίτερα και συνηθισμένα κλινικά σενάρια.

 

Ραδιενεργό ιώδιο και προγραμματισμός επιθυμητής εγκυμοσύνης

Η ακτινοβολία που εκπέμπει το ραδιενεργό ιώδιο είναι ιδιαίτερα βλαπτική για την ανάπτυξη του εμβρύου (εμβρυογένεση). Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη μετά από την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο για ένα χρονικό διάστημα που γενικά συνιστάται να είναι μεγαλύτερο των 6 μηνών (έως ένα χρόνο).

 

Ραδιενεργό ιώδιο και εν εξελίξει εγκυμοσύνη

Η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου αντενδείκνυται στην φάση της εγκυμοσύνης. Αν χρειαστεί, μπορεί να χορηγηθεί μετά την ολοκλήρωσή της.

 

Ραδιενεργό ιώδιο και γονιμότητα

Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο μπορεί να έχει επιπτώσεις όσον αφορά την γονιμότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν χορηγούνται μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν προσωρινή ή ακόμη (σπανιότερα) και μόνιμη υπογονιμότητα μετά την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Η βλαπτική αυτή δράση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν είναι επιθυμητή κάποια μελλοντική εγκυμοσύνη.

 

Θηλασμός

(Αφορά γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη, στη φάση του θηλασμού).- Το ραδιενεργό ιώδιο αποβάλλεται και με το γάλα και για το λόγο αυτό συνιστάται η αποφυγή του θηλασμού. Το χρονικό διάστημα στο οποίο θα πρέπει να αποφεύγεται ο θηλασμός του βρέφους ποικίλει ανάλογα και με την δόση ραδιενέργειας που έχει χορηγηθεί. Σχετικές οδηγίες δίδονται από τον πυρηνικό γιατρό / ακτινοφυσικό μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

 

Γενικές οδηγίες και μέτρα ασφαλείας

Ασχέτως της θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο, οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν την εγκυμοσύνη ή που είναι σε φάση κύησης ή στη λοχεία και που παρουσιάζουν κάποια πάθηση του θυρεοειδούς θα πρέπει να συζητούν τα θέματα που άπτονται της πάθησής τους και σε σχέση με την αναμενόμενη ή εν εξελίξει εγκυμοσύνη ή με το βρέφος (στη φάση του θηλασμού). Μεγάλη σημασία σε κάθε περίπτωση έχει η σωστή ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας.

Καθώς τα παιδιά και ιδιαίτερα τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευπαθή στην βλαπτική δράση της ακτινοβολίας έχει τεράστια σημασία η αυστηρή τήρηση των κανόνων ακτινοπροστασίας μετά τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Οι οδηγίες ακτινοπροστασίας ποικίλουν ανάλογα με την δόση που έχει χορηγηθεί και εξατομικεύονται για την κάθε ασθενή από τον πυρηνικό γιατρό / ακτινοφυσικό.

Ραδιενεργό ιώδιο και εγκυμοσύνη

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
και το blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

Ραδιενεργό ιώδιο και εγκυμοσύνη

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Ραδιενεργό ιώδιο και εγκυμοσύνη

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Ραδιενεργό ιώδιο και εγκυμοσύνη[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”9195″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ