Skip to main content
search

Συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή – Τι είναι? Πότε χρειάζεται? Προϋποθέσεις και πλεονεκτήματα

 

Εισαγωγή

Η θυρεοειδεκτομή είναι μία επέμβαση που γίνεται αρκετά συχνά σήμερα για μία ποικιλία παθήσεων του θυρεοειδούς, τόσο καλοήθων (βρογχοκήλη, υπερθυρεοειδισμός, όζοι θυρεοειδούς) όσο και κακοήθων (καρκίνος θυρεοειδούς).

Με τον όρο «συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή» περιγράφονται οι επεμβάσεις όπου – εκτός από την αφαίρεση του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) γίνεται ταυτόχρονα και κάποια άλλη επέμβαση στον τράχηλο, για κάποιο πρόβλημα που μπορεί να σχετίζεται ή όχι με το πρόβλημα του θυρεοειδούς.

Αναφέρονται σήμερα κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές όπου είναι πιθανόν να απαιτηθεί στον ίδιο χρόνο με την θυρεοειδεκτομή και κάποια άλλη ταυτόχρονη χειρουργική επεμβατική πράξη στον τράχηλο.

 

Συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή – Τι είναι? Πότε χρειάζεται? Προϋποθέσεις και πλεονεκτήματα

Συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή – Τι είναι? Πότε χρειάζεται? Προϋποθέσεις και πλεονεκτήματα

 

Συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή – πότε μπορεί να χρειαστεί?

Λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου

Ο όρος αυτός περιγράφει την αφαίρεση των λεμφαδένων από τον τράχηλο. Η συχνότερη ένδειξη στις παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς που συχνά δίνει μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου. Προκειμένου να είναι ριζική και θεραπευτική η χειρουργική επέμβαση στις περιπτώσεις αυτές δεν αρκεί η απλή αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) αλλά θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα και αφαίρεση των λεμφαδένων του τραχήλου, κατά προτίμηση στον ίδιο χρόνο. Υπάρχουν διάφορα είδη λεμφαδενικού καθαρισμού (προφυλακτικός – θεραπευτικός, κεντρικός ή πλάγιος, ετερόπλευρος ή αμφοτερόπλευρος). Η επιλογή του είδους της επέμβασης εξατομικεύεται μετά από τον λεπτομερή έλεγχο στον οποίο θα πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής πριν την επέμβαση.

 

Παραθυρεοειδεκτομή

Η συνύπαρξη πάθησης των παραθυρεοειδών (υπερπαραθυρεοειδισμός) δεν είναι σπάνια στους ασθενείς με πάθηση του θυρεοειδούς. Για το λόγο αυτό θα πρέπει πριν την επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδούς να γίνεται ταυτόχρονα και έλεγχος για τυχόν συνυπάρχοντα υπερπαραθυρεοειδισμό. Αν – στον ασθενή που πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση θυρεοειδούς – διαγνωστεί και υπερπαραθυρεοειδισμός, τότε στον ίδιο χρόνο με την θυρεοειδεκτομή θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονη παραθυρεοειδεκτομή. Συχνά αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ίδιας τομής.

 

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου

Η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου είναι ένα πιθανό εύρημα στον υπερηχογραφικό έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται οι ασθενείς πριν την χειρουργική επέμβαση. Η αντιμετώπιση της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την ριζική εκτομή της μέχρι την βάση της γλώσσας.

Για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας υποτροπής θα πρέπει η επέμβαση να είναι ριζική και για το σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνεται – ταυτόχρονα με την αφαίρεση της κύστης – και εκτομή της κεντρικής μοίρας του υοειδούς οστού (επέμβαση Sistrunk). Η συνδυασμένη επέμβαση Sistrunk με την ταυτόχρονη θυρεοειδεκτομή απαλλάσσει τον ασθενή από μία νέα χειρουργική επέμβαση στο μέλλον.

Ένα εντούτοις πιθανό πρόβλημα είναι η υψηλή θέση στον τράχηλο της κύστης του θυρεογλωσσικού πόρου, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην προσπέλαση μέσω της τομής της θυρεοειδεκτομής. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού θυρεοειδούς με την επιλογή του κατάλληλου σημείου στον τράχηλο όπου θα γίνει η χειρουργική τομή.

 

Βραγχιακή κύστη

Η βραγχιακή κύστη είναι ένα εμβρυικό υπόλειμμα που εκδηλώνεται υπό τη μορφή διόγκωσης στην πλάγια επιφάνεια του τραχήλου. Η διάγνωση τίθεται με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος και η θεραπεία είναι χειρουργική. Η οριστική θεραπεία της βραγχιακής κύστης μπορεί να γίνει στη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής, στον ίδιο χρόνο, επιλέγοντας την κατάλληλη τομή για την ταυτόχρονη συνδυασμένη αντιμετώπιση των δύο παθήσεων.

 

Θύμωμα

Το θύμωμα είναι ένας όγκος που αναπτύσσεται από τον θύμο αδένα. Ο θύμος αδένας βρίσκεται πίσω από το στέρνο και συχνά η άνω επιφάνειά του προβάλλει πάνω από την λαβή του στέρνου. Για την ριζική αφαίρεση ενός θυμώματος θα χρειαστεί πιθανότατα mini – στερνοτομή, διατομή και διάνοιξη δηλαδή της άνω μοίρας του στέρνου. Η επέμβαση αυτή μπορεί να συνδυαστεί με την θυρεοειδεκτομή και να γίνουν ταυτόχρονα, στον ίδιο χρόνο. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να επιλεγεί είτε η κάθετη τομή στην μέση γραμμή του τραχήλου (που επεκτείνεται στην μέση γραμμή του στέρνου) είτε η τομή εν είδει Τ (οριζόντια τομή στον τράχηλο, με κάθετη επέκταση στην μεσότητά της προς τα κάτω).

 

Ταυτόχρονη διαγνωστική επεμβατική πράξη

Ένα πιθανό σενάριο είναι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων λεμφαδένων τραχήλου σε ασθενή με καλοήθη πάθηση θυρεοειδούς που δεν δικαιολογεί την παρουσία των λεμφαδένων. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο ασθενής με παθολογικούς λεμφαδένες στον τράχηλο και ιστορικό λεμφώματος με συνυπάρχουσα πάθηση θυρεοειδούς. Στις περιπτώσεις αυτές έχει θέση ο προσεκτικός προεγχειρητικός έλεγχος του ασθενούς προκειμένου να υπάρχει – ει δυνατόν – πριν την επέμβαση μία ακριβής εικόνα για το πρόβλημα του ασθενούς.

Είναι πολύ πιθανόν στις περιπτώσεις αυτές να απαιτηθεί – ταυτόχρονα με την θυρεοειδεκτομή – και συναφαίρεση λεμφαδένων για διαγνωστικούς σκοπούς. Το ενδεχόμενο πάντως λεμφαδενικών μεταστάσεων στους τραχηλικούς λεμφαδένες σε ασθενή με λανθάνοντα (κρύφιο) καρκίνο θυρεοειδούς δεν θα πρέπει να παραβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές.

 

Ευρύτερες χειρουργικές εκτομές

Σε κάποιες περιπτώσεις -μαζί με την θυρεοειδεκτομή- μπορεί να απαιτηθεί συναφαίρεση παρακειμένων ανατομικών στοιχείων για λόγους ριζικότητας. Για παράδειγμα, σε έναν ασθενή με προχωρημένο καρκίνο θυρεοειδούς μπορεί να απαιτηθεί αφαίρεση -μαζί με τον θυρεοειδή ή τους λεμφαδένες του τραχήλου- και μυικών ομάδων του τραχήλου, αγγείων του τραχήλου (π.χ. έσω σφαγίτιδα φλέβα) ή -σπανιότερα- μέρους της τραχείας κλπ.

 

Συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή – πλεονεκτήματα

Το βασικό πλεονέκτημα της συνδυασμένης θυρεοειδεκτομής είναι ότι λύνει στον ίδιο χρόνο δύο (ή ενίοτε και περισσότερα) προβλήματα του ασθενούς. Και αυτό συχνά επιτυγχάνεται¨

  • Μέσω της ίδιας τομής ή με μικρή επέκταση αυτής
  • Με την ίδια διάρκεια νοσηλείας καθώς συνηθέστατα δεν απαιτείται παράταση νοσηλείας
  • Χωρίς να επιβαρύνεται η ένταση του μετεγχειρητικού πόνου

Τα πλεονεκτήματα της τακτικής αυτής είναι πολλά, καθώς ο ασθενής αποφεύγει μία νέα επέμβαση που πιθανότατα θα απαιτηθεί στο μέλλον. Η νέα αυτή επέμβαση (επανεπέμβαση) αναμένεται μάλιστα να είναι τεχνικά δύσκολη λόγω της αναμενόμενης (ένεκα της αρχικής προηγηθείσης επέμβασης) παρουσίας ουλωδών αλλοιώσεων στον τράχηλο. Η αποφυγή της επανεπέμβασης έχει προφανή πλεονεκτήματα για τον ασθενή, καθώς αποφεύγεται η ταλαιπωρία του από μία νέα επέμβαση και νοσηλεία, το αυξημένο κόστος και όλες οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επανεπέμβαση την προσωπική – οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική του ζωή.

 

Σχόλιο

Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνδυασμένη θυρεοειδκετομή είναι η εμπειρία του χειρουργού στις επεμβάσεις θυρεοειδούς. Ο χειρουργός αυτός θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς και να διαθέτει ικανή εμπειρία ακόμη και σε δύσκολες περιπτώσεις.

Ο χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση:

  • να υποβάλλει τον ασθενή στον ενδεδειγμένο λεπτομερή και αξιόπιστο προεγχειρητικό έλεγχο προκειμένου να υπάρχει -πριν την επέμβαση – μία πλήρης εικόνα για τα προβλήματα που υπάρχουν, έτσι ώστε να αποφασιστεί αν θα γίνει μόνο θυρεοειδκετομή ή αν η θυρεοειδεκτομή θα πρέπει να συνδυαστεί και με κάποια άλλη ταυτόχρονη επέμβαση στον τράχηλο
  • να εκτελέσει την συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, απαλλάσσοντας τον ασθενή από τα συνυπάρχοντα προβλήματα άμεσα, οριστικά και στον ίδιο χρόνο, με όλα τα πλεονεκτήματα (βλ. παραπάνω) που έχει η προσέγγιση αυτή.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή  συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή  συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή  συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή

συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή  συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή  συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή  συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή

συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή  συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή  συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή  συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή

συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή  συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή  συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή  συνδυασμένη θυρεοειδεκτομή

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ