Τεχνητός υπερθυρεοειδισμός
Ο υπερθυρεοειδισμός οφείλεται συνηθέστατα σε αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αυξημένη αυτή παραγωγή οφείλεται σε καλοήθη πάθηση του ίδιου του θυρεοειδούς αδένα, που αυτονομείται από τους φυσιολογικούς μηχανισμούς ελέγχου του οργανισμού. Ο υπερθυρεοειδισμός αυτής της αιτιολογίας χαρακτηρίζεται από ελαττωμένα επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) στο αίμα και από αυξημένες τιμές θυρεοειδικών ορμονών (Τ3 και Τ4).
Παθήσεις του θυρεοειδούς που μπορεί να προκαλέσουν υπερθυρεοειδισμό είναι:
- H διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (νόσος Graves)
- H πολυοζώδης τοξική βρογχοκήλη
- Το τοξικό αδένωμα
- Η υποξεία θυρεοειδίτιδα (de Quervain)
- Η θυρεοειδίτιδα της λοχείας (επιλόχειος)
- Η καταστρεπτική (destructive) θυρεοειδίτιδα.
Η βλάβη των ανώτερων κέντρων (υποθαλάμου – υπόφυσης) που ελέγχουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό. Ο υπερθυρεοειδισμός στις περιπτώσεις αυτές χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα στο αίμα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) και των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3 και Τ4).
Σε κάποιες περιπτώσεις ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη πρόσληψη εξωγενών θυρεοειδικών ορμονών από το στόμα (θυροξίνης).
Η αυξημένη αυτή πρόσληψη θυροξίνης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, που αναφέρονται στη συνέχεια:
(Α) Επιθυμητή αυξημένη πρόσληψη θυροξίνης (θεραπεία καταστολής). Σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς, μετά την χειρουργική αντιμετώπισή του (ολική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό) χορηγείται η λεγόμενη θεραπεία καταστολής. Στόχος της θεραπείας αυτής είναι η διατήρηση των επιπέδων της TSH σε χαμηλά επίπεδα (καταστολή), έτσι ώστε να μην διεγείρεται η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων που ενδεχομένως συνεχίζουν να υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
(Β). Λανθασμένη ρύθμιση της θεραπείας υποκατάστασης. Η θεραπεία υποκατάστασης περιλαμβάνει την χορήγηση θυροξίνης σε δόσεις τέτοιες ώστε τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε περίπτωση λάθους όσον αφορά την ακριβή δόση της θυροξίνης μπορεί να προκύψει υπερθυρεοειδισμός, που όμως μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτός στα πλαίσια του περιοδικού ελέγχου του ασθενούς. Ακολουθεί διόρθωση της δόσης της θυροξίνης με την οποία διορθώνεται και ο υπερθυρεοειδισμός.
(Γ). Αυξημένη πρόσληψη θυροξίνης από τον ασθενή, παρά τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί όταν υπάρχουν δυσκολίες επικοινωνίας με τον ασθενή και μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα μεγάλης ηλικίας, ιδιαίτερα όταν ζουν μόνα τους, ή σε άτομα με διαταραχές του νοητικού επιπέδου κλπ.
Η αυξημένη πρόσληψη θυροξίνης – σε δόσεις μεγαλύτερες από αυτές που συνιστά ο θεράπων γιατρός – μπορεί επίσης να γίνει με πρωτοβουλία του ασθενούς στο σύνδρομο Munchausen. Στις περιπτώσεις αυτές, ο ασθενής στην προσπάθειά του να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων γύρω του, λαμβάνει μεγαλύτερες δόσεις θυροξίνη προκαλώντας από μόνος του υπερθυρεοειδισμό.
Ο τεχνητός υπερθυρεοειδισμός στις περιπτώσεις Α και Β (που παρουσιάσθηκαν παραπάνω) χαρακτηρίζεται και ως ιατρογενής, καθώς οφείλεται σε θεραπευτική παρέμβαση από την πλευρά του γιατρού. Στην περίπτωση Γ πρόκειται για τον λεγόμενο εξωγενή υπερθυρεοειδισμό (exogenous hyperthyroidism) ή την thyrotoxicosis factitia.
Η αναγνώριση του τεχνητού υπερθυρεοειδισμού έχει μεγάλη σημασία για την σωστή αντιμετώπισή του. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω (περίπτωση Α) ο τεχνητός υπερθυρεοειδισμός είναι σε κάποιες περιπτώσεις επιθυμητός (θεραπευτικός στόχος). Η χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων ή η χειρουργική επέμβαση προφανέστατα δεν έχει θέση στις περιπτώσεις αυτές, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή παρακολούθηση και ρύθμιση του ασθενούς.
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
ΚΟΣΤΟΣ
Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.