Skip to main content
search

Ήπιος υποκλινικός υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μία καλοήθης πάθηση του θυρεοειδούς που χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα ελέγχεται από υψηλότερα ρυθμιστικά κέντρα (υποθάλαμος και υπόφυση) με τον μηχανισμό της αρνητικής παλίνδρομης αλληλορύθμισης (negative feed-back). Έτσι, στον υπερθυρεοειδισμό όπου τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών είναι αυξημένα, παρατηρείται μείωση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) που εκλύεται από την υπόφυση, σε μία προσπάθεια του οργανισμού να μειωθεί η διέγερση του θυρεοειδούς αδένα και άρα και η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Η βαρύτητα του υπερθυρεοειδισμού ποικίλει από ασθενή σε ασθενή. Σε βαριές περιπτώσεις, τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών είναι αρκετά αυξημένα και αντίστοιχα τα επίπεδα της TSH είναι αρκετά χαμηλά ή και μη ανιχνεύσιμα. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν οι χαρακτηριστικές κλινικές εκδηλώσεις του υπερθυρεοειδισμού. Η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως κλινικά εμφανής υπερθυρεοειδισμός.

Υπάρχουν εντούτοις και περιπτώσεις όπου η διαταραχή της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών είναι μικρού βαθμού. Ο υπερθυρεοειδισμός στις περιπτώσεις αυτές είναι ήπιος και οι κλινικές εκδηλώσεις μπορεί ακόμη και να απουσιάζουν ή να είναι εξαιρετικά ήπιες και συχνά μη εμφανείς. Η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού στις περιπτώσεις αυτές τίθεται αποκλειστικά και μόνο με βάση τις τιμές των θυρεοειδικών ορμονών και της TSH στο αίμα αφού η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα. Ο υπερθυρεοειδισμός στους ασθενείς αυτού περιγράφεται ως ήπιος υποκλινικός υπερθυρεοειδισμός. Επομένως, ο ήπιος υποκλινικός υπερθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται εργαστηριακά.

Ο ήπιος υποκλινικός υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οφείλεται σε:

Ο ήπιος υποκλινικός υποθυρεοειδισμός -εφόσον δεν είναι παροδικός (όπως π.χ. σε ασθενείς με υποξεία θυρεοειδίτιδα) και ιδιαίτερα όταν μείνει χωρίς θεραπευτική αντιμετώπιση – μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κυρίως από τα οστά (μείωση οστικής πυκνότητας) και από την καρδιά (αρρυθμίες, ταχυκαρδίας, κολπική μαρμαρυγή κλπ.), ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Ήπιος υποκλινικός υπερθυρεοειδισμός -θεραπεία

Η θεραπεία του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού θα πρέπει να εξατομικεύεται στον κάθε ασθενή ανάλογα με τα ιδιαίτερα δεδομένα του.

Όταν ο υποθυρεοειδισμός οφείλεται σε λήψη θυροξίνης (ιατρογενής) ισχύουν οι ακόλουθες επισημάνσεις:

Για τους ασθενείς με μη ιατρογενή ήπιο υποκλινικό υποθυρεοειδισμό θα μπορούσε να χορηγηθεί θεραπεία με χαμηλές δόσεις αντιθυρεοειδικών φαρμάκων. Η θεραπεία αυτή ενδείκνυται ιδιαίτερα όταν ο υπερθυρεοειδισμός επιμένει και όταν συνοδεύεται από επιπλοκές (π.χ. οστεοπενία / οστεοπόρωση, κολπική μαρμαρυγή κλπ).

Η χειρουργική επέμβαση και το ραδιενεργό ιώδιο δεν έχουν θέση στην αντιμετώπιση του ήπιου υποκλινικού υπερθυρεοειδισμού.

Ήπιος υποκλινικός υπερθυρεοειδισμός

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Ήπιος υποκλινικός υπερθυρεοειδισμός

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Ήπιος υποκλινικός υπερθυρεοειδισμός

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8249″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ