Skip to main content
search

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς – απαραίτητες πληροφορίες για τον χειρουργό θυρεοειδούς

Εισαγωγή

Το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς αποτελεί σήμερα την πιο βασική μέθοδο απεικόνισης στους ασθενείς με παθήσεις θυρεοειδούς και μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες. Μπορεί να γίνει σαν αρχική απεικονιστική εξέταση (τυχαία ανακάλυψη θυρεοειδοπάθειας). Συχνά ακολουθεί την ανακάλυψη κάποιας παθολογίας από το θυρεοειδή στην κλινική εξέταση (επισκόπηση / ψηλάφηση).Ενίοτε, το υπερηχογράφημα γίνεται μετά την ανακάλυψη βλάβης του θυρεοειδούς σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις (όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων [ΡΕΤ]), που γίνονται για άσχετο λόγο.

 

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς -τι πληροφορίες απαραίτητες για τον χειρουργό

Το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς θα πρέπει να προσφέρει στον χειρουργό θυρεοειδούς τις ακόλουθες πολύ σημαντικές πληροφορίες:

  • Περιγραφή της ηχοδομής του θυρεοειδικού παρεγχύματος (ομογενές / ανομοιογενές)
  • Μέγεθος του κάθε λοβού στις τρεις διαστάσεις (μήκος, πλάτος, βάθος) και του ισθμού
  • Τυχόν παρουσία, διαστάσεις και θέση (μέση γραμμή, αριστερά ή δεξιά της μέσης γραμμής) του πυραμοειδούς λοβού
  • Την εντόπιση, το μέγεθος και τους ηχομορφολογικούς χαρακτήρες τυχόν όζων θυρεοειδούς
  • Τυχόν κατάδυση στο ανώτερο μεσοθωράκιο (πίσω από την κλείδα ή το στέρνο).
  • Αξιολόγηση των τραχηλικών λεμφαδένων. Οι τυχόν παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες που είναι ενδεικτικοί λεμφαδενικών μεταστάσεων στον καρκίνο θυρεοειδούς θα πρέπει να περιγράφονται λεπτομερώς: μέγεθος και ακριβής θέση στα διάφορα διαμερίσματα [επίπεδα] του τραχήλου. Έτσι προκυπται η  προεγχειρητική υπερηχογραφική χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον σωστό σχεδιασμό της επέμβασης.
  • Ύπαρξη ή όχι συνυπάρχουσας παθολογικής διόγκωσης των παραθυρεοειδών αδένων. Τυχόν παθολογικά εν προκειμένω ευρήματα (όπως για παράδειγμα, αδένωμα παραθυρεοειδούς) μπορεί να οδηγήσουν σε ταυτόχρονη αντιμετώπιση της θυρεοειδοπάθειας και τυχόν συνυπάρχοντος υπερπαραθυρεοειδισμού (συνδυασμένη [ταυτόχρονη] θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδεκτομή). Έτσι ο ασθενής μπορεί να αποφύγει μία δεύτερη μελλοντική (και πιο δύσκολη) επέμβαση

 

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς και FNA

Ιδιαίτερα θα πρέπει να περιγράφονται τυχόν ύποπτοι για κακοήθεια ηχομορφολογικοί χαρακτήρες των όζων θυρεοειδούς όπως:

  • αποτιτανώσεις
  • ανώμαλα όρια
  • εξωθυρεοειδική επέκταση
  • αυξημένη εσωτερική χαοτική αγγείωση
  • σκληρή σύσταση στην ελαστογραφία
  • σχήμα ‘taller-than-wide’ (κάθετος προσανατολισμός)
  • Οι ηχομορφολογικοί αυτοί χαρακτήρες – σε συνδυασμό με στοιχεία από το ιστορικό – λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να να παραπεμφθεί ο ασθενής για παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) και κυτταρολογική εξέταση.

Σχόλια

Αυτονόητη είναι η σημασία της εμπειρίας του ακτινολόγου που θα εκτελέσει και θα αξιολογήσει το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς. Λάθη στην υπερηχογραφική αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσουν και σε λάθη όσον αφορά την επιλογή της σωστής χειρουργικής επέμβασης. Αυτό αναδεικνύει την πολύ μεγάλη σημασία του λεπτομερούς και αξιόπιστου προεγχειρητικού υπερηχογραφήματος στην προεγχειρητική διερεύνηση του ασθενούς με παθήσεις θυρεοειδούς.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς 9 0 4

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς 9 0 4

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΑΡΘΡΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

VIDEOS

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς 9 0 4

Παθήσεις θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Βρογχοκήλη

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Καρκίνος θυρεοειδούς

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς 9 0 4

Παθήσεις παραθυρεοειδών

Υπερπαραθυρεοειδισμός

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς 9 0 4

Μαρτυρίες ασθενών

Γεώργιος Σακοράφας /Μητέρα και Υγεία

Ευγενίδειο

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς 9 0 4

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς 9 0 4[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”3618″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ