Skip to main content
search

Υπερθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη – χρήσιμες οδηγίες

  • Αν πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό συζητείστε το θέμα της επιθυμητής εγκυμοσύνης με τον ενδοκρινολόγο σας πριν επιχειρήσετε τη σύλληψη, καθώς μπορεί να χρειαστεί να γίνει αλλαγή ή ακόμη και διακοπή της θεραπείας που λαμβάνετε.
  • Αμέσως μετά την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης θα πρέπει να γίνεται μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα της εγκύου.
  • Αν δεν έχετε συζητήσει με τον ενδοκρινολόγο σας το θέμα της επιθυμητής εγκυμοσύνης και είστε σε αγωγή με αντιθυρεοειδικά φάρμακα για τον υπερθυρεοειδισμό, συζητείστε αμέσως το θέμα της αγωγής αυτής αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη. Και αυτό γιατί είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια τροποποίηση της αγωγής.
  • Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να γίνεται περιοδική μέτρηση των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα της εγκύου. Συνήθως η μέτρηση αυτή επαναλαμβάνεται από 4 μήνες, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτα δεσμευτικό σε όλες τις περιπτώσεις (καθορίζεται ανά περίπτωση από τον θεράποντα γιατρό).
  • Αν – ενόσω λαμβάνετε αντιθυρεοειδικά φάρμακα – εμφανίσετε εξάνθημα, πονόλαιμο ή πυρετό άγνωστης αιτιολογίας επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ με τον γιατρό σας. Θα πρέπει να γίνει επειγόντως μία γενική εξέταση αίματος λόγω του μικρού αλλά υπαρκτού κινδύνου ακκοκιοκυτταραιμίας, που είναι μία επιπλοκή της θεραπείας με αντιθυρεοειδικά φάρμακα (ακκοκιοκυτταραιμία = μείωση του αριθμού των ουδετερόφιλων κυττάρων, δηλαδή των λευκών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιούς και μικρόβια)
  • Οι ασθενείς που λαμβάνουν προπυλοθειουρακίλη (αντιθυρεοειδικό φάρμακο) διατρέχουν έναν πολύ μικρό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από το ήπαρ. Για το λόγο αυτό επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε κνησμό (φαγούρα) στο δέρμα, κίτρινο χρώμα στο άσπρο των ματιών ή σκουρόχρωμα ούρα.
  • Ο θηλασμός θεωρείται ασφαλής για τις γυναίκες που είναι σε αγωγή με αντιθυρεοειδικά φάρμακα (πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό).

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

και το blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

Υπερθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη – χρήσιμες οδηγίες

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Υπερθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη – χρήσιμες οδηγίες

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Υπερθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη – χρήσιμες οδηγίες[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”9273″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ