Skip to main content
search

Ραδιενεργό ιώδιο και καρκίνος θυρεοειδούς – προηγούμενοι ορμονικοί χειρισμοί

Μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) για καρκίνο θυρεοειδούς χορηγείται πάντα από το στόμα θυρεοειδική ορμόνη. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η υποκατάσταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς ώστε – ει δυνατόν- ο ασθενής να είναι ευθυρεοειδικός. Αποφεύγεται έτσι η εμφάνιση μετεγχειρητικού υποθυρεοειδισμού.

Υπάρχουν δύο διαθέσιμες επιλογές στην θεραπεία υποκατάστασης στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο για τους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

  • .Εάν η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο πρόκειται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση, τότε επιλέγεται η χορήγηση λιοθυρονίνης (L-T3). Η χορήγηση L-T3 διακόπτεται δύο εβδομάδες πριν την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.
  • Εάν αναμένεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ της θυρεοειδεκτομής και της θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο, τότε μπορεί να χορηγηθεί λεβοθυροξίνη (L-T4). H χορήγηση L-T4 διακόπτεται 6 εβδομάδες πριν την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο και αντικαθίσταται με L-T3 που χορηγείται για 4 εβδομάδες πριν το ραδιενεργό ιώδιο. Η χορήγηση L-T3 διακόπτεται στη συνέχεια για 2 εβδομάδες πριν το ραδιενεργό ιώδιο.

Οι ορμονικοί αυτοί χειρισμοί έχουν έναν βασικό στόχο: να γίνει ο ασθενής υποθυρεοειδικός. Έτσι μπορεί να εμφανιστούν όλα τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού και σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για τον ασθενή.

Ο λόγος που ο προκλητός υποθυρεοειδισμός είναι επιθυμητός είναι ο εξής: όσα τυχόν κύτταρα θυρεοειδικού ιστού έχουν παραμείνει στον οργανισμό μετά την επέμβαση (συμπεριλαμβανομένων και τυχόν καρκινικών) στον προκλητό υποθυρεοειδισμό «διψούν» για ιώδιο. Όταν λοιπόν χορηγηθεί το ραδιενεργό ιώδιο αυτό προσλαμβάνεται έντονα από τα «διψασμένα» αυτά θυρεοειδικά κύτταρα (φυσιολογικά ή/και καρκινικά), τα οποία στη συνέχεια καταστρέφονται λόγω της ακτινοβολίας που εκπέμπει το ραδιενεργό ιώδιο.

Μία άλλη εναλλακτική τακτική είναι η προετοιμασία για δύο μόνο ημέρες με ανασυνδυασμένη ανθρώπινη TSH (Thyrogen), που χορηγείται για μόνο δύο ημέρες μετά την διακοπή της χορήγησης θυρεοειδικής ορμόνης από το στόμα. Η τακτική αυτή έχει περιγραφεί σε προηγούμενη ανάρτηση. Το βασικό πλεονέκτημα της τακτικής αυτής είναι ότι ο ασθενής δεν βιώνει τα δυσάρεστα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

και το blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”9268″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ