Skip to main content
search

Υπερθυρεοειδισμός, μετά παλαιότερη θυρεοειδεκτομή (αλλαχού): υποτροπή με συνοδό βαριά θυρεοτοξική οφθαλμοπάθεια λόγω παραμονής υπολειμματικού θυρεοειδικού ιστού (πυραμοειδής λοβός)-με αφορμή ασθενή μας

Παρουσίαση ασθενούς

Υπερθυρεοειδισμός, μετά παλαιότερη θυρεοειδεκτομή (αλλαχού): υποτροπή με συνοδό βαριά θυρεοτοξική οφθαλμοπάθεια λόγω παραμονής υπολειμματικού θυρεοειδικού ιστού (πυραμοειδής λοβός).- Η ασθενής, ετών 71, προσήλθε με διάγνωση «υπερθυρεοειδισμός – υποτροπή, θυρεοτοξική οφθαλμοπάθεια» προκειμένου να υποβληθεί σε συμπληρωματική ολική θυρεοειδεκτομή (completion thyroidectomy).

Η ασθενής είχε υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή σε άλλο νοσοκομείο πριν από 15 χρόνια. Σταδιακά εμφάνισε υποτροπή του υπερθυρεοειδισμού. Υπάρχει, ψηλά στον τράχηλο, ορατό και ψηλαφητό μόρφωμα.

Υπερηχογράφημα

Στο υπερηχογράφημα το μόρφωμα αυτό αντιστοιχεί σε ευμεγέθη πυραμοειδή λοβό δεξιά της μέσης γραμμής με διαστάσεις 31 x 15 x 9.6 mm.

Χειρουργική επέμβαση

Η ασθενής υποβλήθηκε σε συμπληρωματική ολική θυρεοειδεκτομή (completion thyroidectomy). Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Το μόρφωμα εκτείνεται σε ύψος μέχρι το υοειδές οστούν. Για να αποκλειστεί η πιθανότητα επέκτασης σε ψηλότερο επίπεδο γίνεται – μετά την εκτομή του πυραμοειδούς – εκτομή της κεντρικής μοίρας του υοειδούς οστού, οπότε επιβεβαιώνεται ότι ο υπολειμματικός θυρεοειδικός ιστός φθάνει μέχρι το ύψος αυτό.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή υπάρχουν εκτεταμένες ουλώδεις αλλοιώσεις από την προηγηθείσα επέμβαση (αναμενόμενο εύρημα), χωρίς να επιβεβαιώνεται η παρουσία θυρεοειδικού υπολείμματος στην κοίτη του θυρεοειδούς όπου υπάρχει κοκκιωματώδης και ουλώδης ιστός.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Ιστολογική εξέταση

Πυραμοειδής λοβός με αλλοιώσεις διάχυτης τοξικής βρογχοκήλης (νόσου Graves)

Σχόλιο

Η περίπτωση της ασθενούς που παρουσιάσθηκε είναι ενδιαφέρουσα για δύο λόγους:

(α). Γιατί υπογραμμίζει την αξία της ολικής ή σχεδόν ολικής θυρεοειδεκτομής στην αντιμετώπιση της διάχυτης τοξικής βρογχοκήλης (υπερθυρεοειδισμός – νόσος Graves) . Κάθε άλλη επέμβαση όπου παραμένει σημαντική ποσότητα υπολειμματικού θυρεοειδικού ιστού (όπως π.χ. υφολική θυρεοειδεκτομή) συνοδεύεται από κίνδυνο υποτροπής της νόσου (υπερθυρεοειδισμός).

(β). Η ολική ή σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή θα πρέπει πράγματι να είναι αυτό που υποδηλώνει το όνομά τους. Συχνά, παρά το ότι μία επέμβαση περιγράφεται σαν ‘ολική θυρεοειδεκτομή’ στην πράξη δεν αντιστοιχεί σε πλήρη εκτομή του θυρεοειδικού παρεγχύματος. Αυτό σημαίνει ότι όταν υπάρχει πυραμοειδής λοβός θα πρέπει να συναφαιρείται στη θυρεοειδεκτομή με τους δύο λοβούς (δεξιό και αριστερό) του θυρεοειδούς.

Η περίπτωση της ασθενούς που παρουσιάσθηκε υπογραμμίζει την αξία της εκτέλεσης της επέμβασης από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, ο οποίος θα πρέπει να είναι σε θέση:

• Να επιλέξει τη σωστή επέμβαση

• Να την εκτελέσει με τον τεχνικά σωστό τρόπο

• Να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα υποτροπής (‘επανεμφάνισης’) της νόσου, που μπορεί να σημαίνει ανάγκη για νέα χειρουργική επέμβαση

• Να μειώσει στο ελάχιστο δυνατό την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών

Σημειώνεται επίσης ότι ο πυραμοειδής λοβός μπορεί να είναι η εντόπιση κάθε δυνατής παθολογίας που μπορεί να προσβάλλει τον θυρεοειδή σε οποιοδήποτε σημείο του θυρεοειδικού παρεγχύματος (δηλαδή στους δύο λοβούς, αριστερό και δεξιό). Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε περιγράψει την περίπτωση ασθενούς που είχε εμφανίσει καρκίνο θυρεοειδούς στον πυραμοειδή λοβό.

Ιδανικά, η παρουσία πυραμοειδούς λοβού θα πρέπει να περιγράφεται στον προεγχειρητικό απεικονιστικό έλεγχο. Συνηθέστατα ο έλεγχος αυτός γίνεται με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος. Ο ακτινολόγος θα πρέπει να περιγράφει -εκτός από τους δύο λοβούς και τις αλλοιώσεις (βλάβες) που πιθανόν υπάρχουν σε αυτούς- και την τυχόν ύπαρξη πυραμοειδούς λοβού. Και αυτό γιατί ο πυραμοειδής λοβός δεν υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους. Θα πρέπει επίσης να περιγράφει την θέση του στον τράχηλο (μέση γραμμή, δεξιά ή αριστερά της μέσης γραμμής), τις ακριβείς του διαστάσεις και το άνω όριό του (ιδιαίτερα σε σχέση με το υοειδές οστούν). Οι πληροφορίες αυτές είναι χρήσιμες για τον χειρουργό θυρεοειδούς στη διάρκεια της επέμβασης (θυρεοειδεκτομή).

 

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Υπερθυρεοειδισμός

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 

 

Ιατρικό Ψυχικού

 

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318
Email: georgesakorafas@yahoo.com

Home

 

Υπερθυρεοειδισμός, μετά παλαιότερη θυρεοειδεκτομή (αλλαχού): υποτροπή με συνοδό βαριά θυρεοτοξική οφθαλμοπάθεια λόγω παραμονής υπολειμματικού θυρεοειδικού ιστού (πυραμοειδής λοβός)[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5496″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ