Skip to main content
search

Υπερπαραθυρεοειδισμός δευτεροπαθής – τριτοπαθής: μπορεί να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση?

  • Η πιο συχνή μορφή υπερπαραθυρεοειδισμού είναι ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός, που οφείλεται σε πάθηση των ίδιων των παραθυρεοειδών αδένων (αδένωμα παραθυρεοειδούς, υπερπλασία παραθυρεοειδών, καρκίνος παραθυρεοειδών).
  • Σπανιότερα, ο υπερπαραθυρεοειδισμός είναι αντιρροπιστική απάντηση του οργανισμού σε κάποια άλλη πάθηση (π.χ. χρόνια νεφροπάθεια, σύνδρομα δυσαπορρόφησης, έλλειμμα βιταμίνης D κλπ.), χωρίς να πάσχουν οι ίδιοι οι παραθυρεοειδείς αδένες. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για τον λεγόμενο δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.
  • Η αυξημένη παραγωγή παραθορμόνης στον δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό σταματά αν αντιμετωπιστεί σωστά η υποκείμενη πάθηση που ευθύνεται για την εμφάνισή του. Αν όμως καθυστερήσει πολύ η αντιμετώπιση της υποκείμενης πάθησης, τότε οι παραθυρεοειδείς αδένες συνεχίζουν να υπερλειτουργούν καθώς έχουν αυτονομηθεί (συνήθως λόγω της ανάπτυξης υπερπλασίας). Στην περίπτωση αυτή έχει αναπτυχθεί ο λεγόμενος τριτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός.
  • Ο δευτεροπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται συντηρητικά, σε αντίθεση με τον τριτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό που συχνά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά (με παραθυρεοειδεκτομή).
  • Υπογραμμίζεται η πολύ μεγάλη σημασία της στενής συνεργασίας με τους θεράποντες γιατρούς των ασθενών με δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό προκειμένου η υποκείμενη παθολογική κατάσταση που ευθύνεται για τον δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό να ελεγχθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
  • Με τον τρόπο αυτό μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση του τριτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αποφύγει μία χειρουργική επέμβαση (παραθυρεοειδεκτομή).

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τον υπερπαραθυρεοειδισμό

Για το αδένωμα παραθυρεοειδούς

Για την υπερπλασία των παραθυρεοειδών

Για τον καρκίνο παραθυρεοειδών

Για την παραθυρεοειδεκτομή (αφαίρεση παραθυρεοειδούς

 

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”9115″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ