Skip to main content
search

Υπερπαραθυρεοειδισμός και βιταμίνη D – παραθορμόνη

Υπερπαραθυρεοειδισμός και βιταμίνη D – παραθορμόνη. – O πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα και από αυξημένη παραθορμόνη.Συνηθέστατα οφείλεται σε μονήρες αδένωμα παραθυρεοειδούς και σπανιότερα σε υπερπλασία παραθυρεοειδών, διπλό αδένωμα και καρκίνο παραθυρεοειδών (εξαιρετικά σπάνια).

Τελευταία αναγνωρίζεται όλο και πιο συχνά μία μορφή υπερπαραθυρεοειδισμού που χαρακτηρίζεται από φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου και αυξημένα επίπεδα παραθορμόνης (νορμοασβεστιαιμικός υπερπαραθυρεοειδισμός).

Στη διερεύνηση των ασθενών με πιθανό πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αύξηση των επιπέδων παραθορμόνης μπορεί να παρατηρηθεί και σε διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις, μία εκ των οποίων είναι και το έλλειμμα 25-υδροξυ-βιταμίνης D.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, το έλλειμμα βιταμίνης D (όπως και η υποασβεστιαιμία) προκαλεί αύξηση των επιπέδων παραθορμόνης. Για το λόγο αυτό η μέτρηση των επιπέδων 25-υδροξυ-βιταμίνης D ενδείκνυται σε όλους τους ασθενείς στους οποίους υπάρχει υπόνοια ότι μπορεί να υποκρύπτεται πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός.

Σε ασθενείς με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, το έλλειμμα 25-υδροξυ-βιταμίνης D συνδυάζεται με βαρύτερη υπερασβεστιαιμία, βαρύτερη οστεοπόρωση και αυξημένο μέγεθος/βάρος του αδενώματος παραθυρεοειδών.

Υπερπαραθυρεοειδισμός και βιταμίνη D

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Υπερπαραθυρεοειδισμός και βιταμίνη D

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”7788″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ