Skip to main content
search

Εισαγωγή

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός/αδένωμα παραθυρεοειδούς – υπερήλικας ασθενής – ασφαλής παραθυρεοειδεκτομή με νοσηλεία μιας μέρας.- Η ασθενής ετών 84 προσήλθε με διάγνωση «πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός/αδένωμα αριστερού κάτω παραθυρεοειδούς» για χειρουργική αντιμετώπιση. Συνυπάρχει οστεοπόρωση και νεφρολιθίαση. Τιμές ασβεστίου αίματος έως 12.2 mg/dl και παραθορμόνης ορού έως 237 pg/ml.

Προεγχειρητικός εντοπιστικός έλεγχος

Σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m sestamibi

Στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc9m-sestamibi παρατηρήθηκε σχετικά αυξημένη πρόσληψη του ραδιοφαρμάκου στην ανατομική θέση του κάτω πόλου του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς. To εύρημα είναι συμβατό με αδένωμα αριστερού κάτω παραθυρεοειδούς αδένα.

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς & παραθυρεοειδών

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε μόρφωμα μεγίστης διαμέτρου 10.5 mm στην περιοχή του κάτω πόλου του αριστερού λοβού. Έχει ηχομορφολογικούς χαρακτήρες συμβατούς με αδένωμα αριστερού κάτω παραθυρεοειδούς αδένα. Δεν απεικονίσθηκαν ιδιαίτερα παθολογικά ευρήματα από το θυρεοειδικό παρέγχυμα.

Χειρουργική επέμβαση

Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία.

Ευρήματα

Παρά τον κάτω πόλο του αριστερού λοβού, βαθιά στην αριστερή τραχειοοισοφαγική αύλακα, ανευρίσκεται το μόρφωμα που περιγράφεται στον προεγχειρητικό εντοπιστικό έλεγχο. Έχει μακροσκοπικούς χαρακτήρες συμβατούς με αδένωμα παραθυρεοειδούς.

Ταχεία βιοψία

Το μόρφωμα αφαιρείται ακέραιο και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία η οποία επιβεβαιώνει τη διάγνωση (αδένωμα παραθυρεοειδούς).

Διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης

Μετά την αφαίρεση του αδενώματος παρατηρείται πτώση των επιπέδων παραθορμόνης ορού (από 237 pg/ml σε 25 pg/ml).

Με βάση τα δεδομένα αυτά η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Μετεγχειρητική πορεία

Η επέμβαση / γενική αναισθησία έγινε καλά ανεκτή.

Η ανάνηψη εξελίχθηκε χωρίς πρόβλημα.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Η ασθενής εξήλθε της κλινικής την επομένη της επέμβασης (1η μετεγχειρητική ημέρα), σε άριστη γενική κατάσταση.

Σχόλιο

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια και στους υπερήλικες ασθενείς. Η παραθυρεοειδεκτομή μπορεί να γίνει άριστα ανεκτή. Η νοσηλεία διαρκεί ένα 24ωρο. Με την έξοδό του ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και πολύ καλά ανεκτός.

Η μεγάλη ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη για την παραθυρεοειδεκτομή. Σημασία έχει πάντα η βιολογική ηλικία και όχι η χρονολογική. Η παραθυρεοειδεκτομή και στους υπερήλικες ασθενείς μπορεί να λύσει άμεσα και οριστικά το πρόβλημα του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Προϋπόθεση για την ασφαλή και αποτελεσματική εκτέλεση της επέμβασης είναι η εμπειρία του χειρουργού στις επεμβάσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών.

Υπερπαραθυρεοειδισμός – παραθυρεοειδεκτομή σε υπερήλικα ασθενή 9 0 6

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – τι είναι ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός και το αδένωμα παραθυρεοειδούς και πώς αντιμετωπίζονται

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

• ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ – Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

• ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 4 Α (Νέο Ψυχικό)

• ΜΗΤΕΡΑ – Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Tel: 210 74 87 318 & 6977068223

Home

email:georgesakorafas@yahoo.com

Υπερπαραθυρεοειδισμός – παραθυρεοειδεκτομή σε υπερήλικα ασθενή 9 0 6

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Υπερθυρεοειδισμός

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Θυρεοειδίτιδες

Καρκίνος θυρεοειδούς

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

Υπερπαραθυρεοειδισμός – παραθυρεοειδεκτομή σε υπερήλικα ασθενή 9 0 6

Ευγενίδειο

Ιατρικό Ψυχικού

Υπερπαραθυρεοειδισμός – παραθυρεοειδεκτομή σε υπερήλικα ασθενή 9 0 6

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Υπερπαραθυρεοειδισμός – παραθυρεοειδεκτομή σε υπερήλικα ασθενή 9 0 6[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5277″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ