Skip to main content
search

Υπερπαραθυρεοειδισμός-αδένωμα παραθυρεοειδούς- παραθυρεοειδεκτομή –η σημασία της παραμέτρου “Surgeon Volume” (εμπειρία χειρουργού)

Εισαγωγή

Υπερπαραθυρεοειδισμόςαδένωμα παραθυρεοειδούς- παραθυρεοειδεκτομή και η σημασία της παραμέτρου “Surgeon Volume’.- Η παράμετρος «Surgeon Volume» χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά σαν ένα κριτήριο αξιολόγησης της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή που υποβάλλεται σε μία χειρουργική επέμβαση. Ο όρος αυτός αναφέρεται στον «όγκο δουλειάς» που αντιστοιχεί στον κάθε χειρουργό για μία συγκεκριμένη επέμβαση. Η λογική είναι ότι όσες περισσότερες επεμβάσεις εκτελεί ένας χειρουργός σε σταθερή βάση, τόσο μεγαλύτερη είναι η εμπειρία που αποκτά, συντηρεί και επεκτείνει στο συγκεκριμένο είδος επέμβασης.

Η σημασία της παραμέτρου αυτής (surgeon volume) για την σωστή και παράλληλα ασφαλή εκτέλεση μιας επέμβασης έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες. Η ποσοτική μέτρηση της παραμέτρου «surgeon volume» γίνεται με μέτρηση (συνήθως σε ετήσια βάση) του αριθμού της συγκεκριμένης επέμβασης που εκτελεί ο συγκεκριμένος χειρουργός.

Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε ετήσια βάση στην συγκεκριμένη επέμβαση από το συγκεκριμένο ασθενή τόσο μεγαλύτερη είναι η αριθμητική τιμή της παραμέτρου «Surgeon Volume». Αντίθετα, όσο μικρότερος είναι ο αριθμός αυτός, τόσο μικρότερη είναι η αριθμητική τιμή της παραμέτρου αυτής.

Βασιζόμενοι κυρίως σε απόψεις κάποιων ειδικών – ανά επέμβαση – με μεγάλη εμπειρία σε κάθε γνωστικό αντικείμενο της χειρουργικής, έχει προταθεί και μία αριθμητική τιμή (Χ) για την κάθε επέμβαση, η οποία θεωρείται ότι διαχωρίζει τους χειρουργούς που εκτελούν την επέμβαση αυτή σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη ανήκουν οι χειρουργοί που εκτελούν μεγαλύτερο αριθμό επεμβάσεων του συγκεκριμένου είδους ανά έτος από την αριθμητική αυτή τιμή (επεμβάσεις ανά έτος > Χ). Οι χειρουργοί αυτοί χαρακτηρίζονται ως “High-Volume Surgeons” για τη συγκεκριμένη επέμβαση.

Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν οι χειρουργοί που εκτελούν περιστασιακά τη συγκεκριμένη επέμβαση, με αποτέλεσμα ο αριθμός των επεμβάσεων που εκτελούν να είναι μικρότερος από την προτεινόμενη αυτή αριθμητική τιμή (επεμβάσεις ανά έτος < Χ). Οι χειρουργοί αυτοί χαρακτηρίζονται ως «Low-Volume Surgeons». Τι ισχύει για το θέμα “Υπερπαραθυρεοειδισμός-αδένωμα παραθυρεοειδούς- παραθυρεοειδεκτομή” ειδικά όσον αφορά την παράμετρο “Surgeon Volume”?

Υπερπαραθυρεοειδισμός-αδένωμα παραθυρεοειδούς- παραθυρεοειδεκτομή: ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Η ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ‘SURGEON VOLUME’

Οι παθήσεις των παραθυρεοειδών διαγιγνώσκονται σήμερα πολύ πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως λόγω της αρκετά συνήθους μέτρησης του ασβεστίου αίματος στα πλαίσια ενός γενικού ελέγχου (check-up) ή της διερεύνησης των ασθενών για άσχετη αιτία (πάθηση). Η πρόκληση στη χειρουργική των παραθυρεοειδών είναι να τεθεί αρχικά η σωστή διάγνωση και στη συνέχεια η ένδειξη για χειρουργική επέμβαση. Τεράστια σημασία έχει επίσης η αναγνώριση και ο εντοπισμός του υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού, που μπορεί να αντιστοιχεί σε:

  • Μονήρες αδένωμα παραθυρεοειδούς (η συχνότερη αιτία πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, 85 %)
  • Διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών (10 – 12 %)
  • Διπλό αδένωμα παραθυρεοειδών (3 %) και πολύ σπανιότερα σε τριπλό αδένωμα
  • Καρκίνο παραθυρεοειδών (εξαιρετικά σπάνια, έως 1 %)

Η αναγνώριση της ακριβούς αιτιολογίας του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και ο εντοπισμός του υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού μπορεί να γίνει σήμερα με τη βοήθεια των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων, κυρίως του υπερηχογραφήματος και του σπινθηρογραφήματος παραθυρεοειδών (με Tc99m-sestamibi). Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν πλέον εξειδικευμένες απεικονιστικές εξετάσεις.

Θα πρέπει εντούτοις να τονιστεί ότι:

  • Οι παραπάνω εξετάσεις έχουν ποσοστά λάθους. Ειδικά για το υπερηχογράφημα θα πρέπει να τονιστεί ότι η διαγνωστική του ακρίβεια σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την εμπειρία του εξεταστή. Για το λόγο αυτό εύκολα μπορεί να διαφύγουν της προσοχής παθολογικά ευρήματα από τους παραθυρεοειδείς αδένες (π.χ. αδένωμα) ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν και βλάβες στο θυρεοειδή.
  • Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικό (δηλαδή να υπάρχει αδένωμα και να μην απεικονιστεί)
  • Η διαγνωστική ακρίβεια των μεθόδων προεγχειρητικού εντοπισμού μειώνεται σημαντικά σε περιπτώσεις όπου ο υπερπαραθυρεοειδισμός οφείλεται σε διάχυτη υπερπλασία των παραθυρεοειδών.

Η αναγνώριση του παθολογικού (υπερλειτουργούντος) παραθυρεοειδικού ιστού μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη στη διάρκεια της επέμβασης. Αν και ο προεγχειρητικός εντοπισμός συνήθως βοηθά τον χειρουργό στην ανεύρεση του παθολογικού παραθυρεοειδικού ιστού, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο στην αίθουσα του χειρουργείου. Ο χειρουργός θα πρέπει να διαθέτει την εμπειρία να αναγνωρίσει τον παθολογικό παραθυρεοειδικό ιστό. Η θέση του (ακόμη και όταν έχει εντοπιστεί προεγχειρητικά) μπορεί να είναι διαφορετική από την αναμενόμενη (βάσει του προεγχειρητικού εντοπισμού).

Υπερπαραθυρεοειδισμός-αδένωμα παραθυρεοειδούς- παραθυρεοειδεκτομή: ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥ ‘SURGEON VOLUME’

Ο χειρουργός που διαθέτει εμπειρία στη χειρουργική των παραθυρεοειδών (“High Surgeon Volume) είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με παθήσεις παραθυρεοειδών-παραθυρεοειδεκτομή με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα δύο αυτά βασικά κριτήρια όσον αφορά την έκβαση των ασθενών μπορεί να μετρηθούν ποσοτικά με:

  • Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας, όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού
  • Την εξαιρετικά μικρή διάρκεια νοσηλείας των ασθενών (συχνά λίγων μόλις ωρών, με εξιτήριο το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης)
  • Την εξαιρετικά μικρή (πρακτικά μηδενική) πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών

Εκεί όμως που φαίνεται ιδιαίτερα η σημασία της εμπειρίας του χειρουργού στη χειρουργική των παραθυρεοειδών είναι σε ασθενείς που υποβάλλονται σε νέα χειρουργική επέμβαση (επανεπέμβαση) είτε λόγω αποτυχίας της αρχικής επέμβασης (επιμένων υπερπαραθυρεοειδισμός) είτε λόγω υποτροπής της νόσου (υποτροπιάζων υπερπαραθυρεοειδισμός) όπως επίσης και σε ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε προηγούμενη επέμβαση στον τράχηλο (π.χ. θυρεοειδεκτομή).

Οι επανεπεμβάσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται αυστηρά από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.

Τα παραπάνω επαληθεύθηκαν σε πολύ πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2022 στο έγκριτο περιοδικό JOURNAL OF THE AMERICAN MEDICAL ASSOCIATION – SURGERY (JAMA Surg)

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Υπερπαραθυρεοειδισμός Υπερπαραθυρεοειδισμός Υπερπαραθυρεοειδισμός Υπερπαραθυρεοειδισμός Υπερπαραθυρεοειδισμός Υπερπαραθυρεοειδισμός Υπερπαραθυρεοειδισμός Υπερπαραθυρεοειδισμός

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ