Skip to main content
search

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός – παραλλαγές – διάγνωση – θεραπεία

Εισαγωγή

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός.- Η διάγνωση του ‘κλασικού’ πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού (ΡΗΡΤ) είναι βιοχημική και βασίζεται στα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου και παραθορμόνης (ΡΤΗ) ορού. Τα βιοχημικά αυτά διαγνωστικά κριτήρια είναι γνωστά εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Τα τελευταία εντούτοις χρόνια αρχίζουν να αναγνωρίζονται όλο και πιο συχνά δύο ξεχωριστές ‘παραλλαγές’ του ΡΗΡΤ, ο ‘νορμοορμονικός’ πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός και ο νορμοασβεστιαιμικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός.

Τι κλινική σημασία έχουν οι δύο αυτές παραλλαγές; Πώς τίθεται η διάγνωση: ποιά η αντιμετώπισή τους;

Νορμοορμονικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός

Οι ασθενείς με νορμοορμονικό ΡΗΡΤ παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου ορού (↑[Ca++]) και επίπεδα ΡΤΗ εντός των φυσιολοιγκών ορίων. Στους ασθενείς αυτούς, τα “φυσιολογικά” επίπεδα ΡΤΗ αντιπροσωπεύουν μία παθολογική απάντηση του οργανισμού στα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου ορού. Και αυτό γιατί το αναμενόμενο θα ήταν στην περίπτωση αυτή η καταστολή (μείωση) της ΡΤΗ ορού.

Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι οι ασθενείς με τον ΄κλασικό΄ πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό. Παρά ταύτα, συχνά γίνονται λάθη, καθώς οι ασθενείς αυτοί δεν υποβάλλονται στον κατάλληλο διαγνωστικό έλεγχο / παρακολούθηση και αντιμετώπιση της νόσου.

Οι ασθενείς αυτοί επίσης σπάνια παραπέμπονται για επέμβαση (παραθυρεοειδεκτομή) λόγω του ότι ο γιατρός αποτυγχάνει ή καθυστερεί να διαγνώσει την πάθηση (πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός).

Χωρίς την σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση, είναι πολύ πιθανή η ύπουλη εξέλιξη του νορμοορμονικού ΡΗΡΤ. Η εξέλιξη αυτή εκδηλώνεται αργότερα με την εμφάνιση εκδηλώσεων της νόσου όπως

  • υπερασβεστιουρία
  • νεφρολιθίαση
  • απώλεια της οστικής πυκνότητας (οστεοπενία/ οστεοπόρωση).

Είναι επίσης πιθανή η εμφάνιση ακόμη βαρύτερων επιπλοκών όπως έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας (νεφρική ανεπάρκεια) και παθολογικά κατάγματα.

 

Νορμοασβεστιαιμικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός

Οι ασθενείς με νορμοασβεστιαιμικό ΡΗΡΤ παρουσιάζουν φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου και αυξημένα επίπεδα ΡΤΗ ορού. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποκλείονται οι περιπτώσεις δευτεροπαθούς ΡΗΡΤ (συνήθως σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια).

Η φυσική πορεία (εξέλιξη) του νορμοασβεστιαιμικού ΡΗΡΤ παραμένει υπό διερεύνηση.

Προς το παρόν, τα υπάρχοντα δεδομένα δεν επιτρέπουν την διατύπωση σαφών οδηγιών όσον αφορά την αντιμετώπιση του νορμοασβεστιαιμικού ΡΗΡΤ.

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός 9 3 2

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΚΟΣΤΟΣ

ΑΡΘΡΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

VIDEOS

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός 9 3 2

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Όζοι θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

 

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός 9 3 2

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Υπερπαραθυρεοειδισμός-πρωτοπαθής

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός 9 3 2

Τα τελευταία χρόνια ο Νορμοασβεστιαιμικός Πρωτοπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός αναγνωρίζεται όλο και πιο συχνά χωρίς να είναι πλήρως κατανοητός ο μηχανισμός, χαρακτηρίζεται δε από φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου ορού (ολικού και ιονισμένου) και αυξημένα επίπεδα παραθορμόνης ορού (ΡΤΗ).

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποκλείονται άλλες αιτίες δευτεροπαθούς ΗΡΤ (π.χ. έλλειμμα βιταμίνης D).

Οι ενδείξεις επέμβασης στους ασθενείς με νορμασβεστιαιμικό ΡΗΡΤ δεν είναι σαφώς καθορισμένες.

Γενικά στους ασθενείς αυτούς δεν ισχύουν τα όσα προτείνονται για τους ασθενείς με ασυμπτωματικό υπερασβεστιαιμικό ΡΗΡΤ.

Εντούτοις, κάποιοι από τους ασθενείς αυτούς θα εμφανίσουν σε βάθος χρόνου υπερασβεστιαιμικό ΡΗΡΤ και για το λόγο αυτό θα πρέπει οι ασθενείς αυτοί να είναι υπό παρακολούθηση, καθώς αν εμφανιστεί υπερασβεστιαιμία ενδείκνυται πλέον η χειρουργική επέμβαση. Νορμοασβεστιαιμικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός 9 3 2

Ευγενίδειο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ / ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΑΡΘΡΑ

VIDEOS

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός 9 3 2

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός 9 3 2[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”2711″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ