Skip to main content
search

Υπερπλασία C-κυττάρων νεοπλασματικού τύπου – με αφορμή ασθενή μας

Ο ασθενής ετών 58 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση οζώδους θυρεοειδοπάθειας, που συνοδεύεται από αύξηση των επιπέδων καλσιτονίνης ορού.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκαν πολλαπλοί όζοι διάσπαρτοι σε αμφότερους τους λοβούς, διαμέτρου έως 4.8 χιλ. δεξιά και 5.9 χιλ. αριστερά, καλοήθους ηχομορφολογίας (EU-TIRADS 3).

H λεπτομερής χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου αρνητική για παθολογικούς λεμφαδένες.

Καλσιτονίνη ορού 49 pg/ml.

Ασθενής ευθυρεοειδικός.

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Αρχικά γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή. Δεν παρατηρούνται μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα, παρά ταύτα συναφαιρείται ο ινολιπώδης ιστός από το επίπεδο VI (κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός).

H επέμβαση εξελίχθηκε με ικανού βαθμού δυσκολία λόγω δυσχερούς αποκόλλησης των δύο λοβών από την τραχεία αλλά και λόγω σωματότυπου (βραχύς – βαθύς τράχηλος, σωματώδης ασθενής).

Τα δύο παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα είναι καθηλωμένα στην οπίσθια επιφάνεια των δύο λοβών αντίστοιχα προς το σημείο εισόδου τους στον λάρυγγα και απωθούνται με προσεκτικούς χειρισμούς διατηρώντας την ανατομική τους ακεραιότητα.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης αναγνώριση (οπτική και με νευροδιεγέρτη) και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Στην ιστολογική εξέταση παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις οζώδους θυλακιώδους νόσου θυρεοειδούς αδένα (μικροοζώδους υπερπλασίας) με λίγους διάσπαρτους κολλοειδείς όζους, ιδιαίτερα στον αριστερό λοβό, μεγαλύτερης διαμέτρου έως 5 χιλ. Παρατηρήθηκε επίσης νεοπλασματικού τύπου υπερπλασία C-κυττάρων και στους δύο λοβούς, η οποία αναδείχθηκε και με ανοσοϊστοχημικές χρώσεις έναντι Chromogranin A και Calcitonin. Θετικότητα στο 4% των κυττάρων στις εν λόγω θέσεις με αντίσωμαΜΙΒ1 έναντι αντιγόνου πολλαπλασιασμού Ki67.

Στοιχεία διηθητικού καρκινώματος δεν παρατηρήθηκαν. Όλοι οι αφαιρεθέντες λεμφαδένες (n=12) χωρίς παθολογικά ευρήματα.

 

Σχόλιο

H υπερπλασία των C-κυττάρων είναι μία πιθανή αιτία αύξησης των επιπέδων καλσιτονίνης ορού (συνήθως οριακής ή μικρού βαθμού). Εντούτοις δεν είναι ασφαλής η διαφοροδιάγνωση μεταξύ αυτής και του μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς. Γενικά πάντως το μυελοειδές καρκίνωμα συνοδεύεται από μεγαλύτερου βαθμού αύξηση των επιπέδων καλσιτονίνης ορού.

Η υπερπλασία των C-κυττάρων διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: αντιδραστικού τύπου και νεοπλασματικού τύπου. Η δεύτερη θεωρείται προκαρκινωματώδης παθολογική κατάσταση με επόμενο στάδιο εξέλιξης το μυελοειδές καρκίνωμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπερπλασία των C-κυττάρων και την πρακτική της σημασία βλ. προηγούμενο άρθρο μας (Sakorafas GH. Incidental thyroid C cell hyperplasia: clinical significance and implications in practice. Review Oncol Res Treat, 2015;38(5):249-52).

Υπερπλασία C-κυττάρων νεοπλασματικού τύπου

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

Υπερπλασία C-κυττάρων νεοπλασματικού τύπου

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Υπερπλασία C-κυττάρων νεοπλασματικού τύπου

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Υπερπλασία C-κυττάρων νεοπλασματικού τύπου – με αφορμή ασθενή μας

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ