Skip to main content
search

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και βρογχοκήλη

Η χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, γνωστή και σαν θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, είναι μία συχνή πάθηση του θυρεοειδούς, αυτοάνοσης αιτιολογίας. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία λεμφοκυττάρων στον θυρεοειδή αδένα, που σταδιακά αρχίζει να παρουσιάζει ατροφία, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υποθυρεοειδισμού. Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι, πράγματι, η συχνότερη αιτία υποθυρεοειδισμού και είναι συχνότερη στις γυναίκες.

 

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο Και Βρογχοκήλη

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και βρογχοκήλη

 

Μπορεί να συνοδεύεται από αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη). Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί ο θυρεοειδής αδένας να είναι εμφανής με την επισκόπηση (οπτικά) στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου. Η διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) γίνεται επίσης αντιληπτή με την ψηλάφηση, σαν μία μάζα που ακολουθεί τις κινήσεις κατάποσης του ασθενούς. Η βρογχοκήλη που οφείλεται στην θυρεοειδίτιδα Χασιμότο μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ευαισθησία (πόνο) κατά την ψηλάφηση. Η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο τίθεται με βάση τα αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών αυτοαντισωμάτων.

Η βρογχοκήλη στην θυρεοειδίτιδα Χασιμότο μπορεί να οφείλεται είτε σε διάχυτη διόγκωση του θυρεοειδούς είτε στην παρουσία όζων. Στην πρώτη περίπτωση (διάχυτη βρογχοκήλη), ο θυρεοειδής είναι διογκωμένος ομοιόμορφα, χωρίς παρουσία διακριτών όζων. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία ινωδών διαφραγμάτων που διασχίζουν τον αδένα, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί μικροοζώδης απεικόνιση στο υπερηχογράφημα. Στη δεύτερη περίπτωση (οζώδης ή πολυοζώδης βρογχοκήλη), η διόγκωση του θυρεοειδούς μπορεί να οφείλεται στην παρουσία ενός ή περισσοτέρων όζων, σε έναν ή και στους δύο λοβούς του θυρεοειδούς.

Αν η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στον ασθενή δεν χρειάζεται κάποια θεραπευτική αντιμετώπιση. Αν εντούτοις προκαλεί υποθυρεοειδισμό (όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι η συνηθέστερη αιτία υποθυρεοειδισμού) τότε χρειάζεται ο ασθενής να λάβει θεραπεία υποκατάστασης. Σε αυτή την περίπτωση χορηγείται από το στόμα λεβοθυροξίνη έτσι ώστε ο ασθενής να γίνει ευθυρεοειδικός.

Στη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο με βρογχοκήλη η αντιμετώπιση εξατομικεύεται. Αν ο ασθενής δεν παρουσιάζει υποθυρεοειδισμό δεν χρειάζεται να χορηγηθεί λεβοθυροξίνη. Αν όμως είναι υποθυρεοειδικός χορηγείται θεραπεία υποκατάστασης από το στόμα (λεβοθυροξίνη). Χειρουργική επέμβαση (αφαίρεση θυρεοειδούς) θα απαιτηθεί όταν η βρογχοκήλη είναι ευμεγέθης, όταν δηλαδή ο θυρεοειδής αδένας παρουσιάζει μεγάλου βαθμού διόγκωση. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανόν ο ασθενής να παρουσιάζει συμπτώματα, όπως:

  • Αίσθηση βάρους ή πίεση στον τράχηλο
  • Αίσθηση παρουσίας ξένου σώματος στον τράχηλο
  • Δυσκολία στην αναπνοή (λόγω πίεσης της τραχείας)
  • Δυσκολία στην κατάποση (λόγω πίεσης του οισοφάγου)
  • Βήχα
  • Αλλαγή στην φωνή κλπ.

Χειρουργική επέμβαση επίσης θα απαιτηθεί όταν στην θυρεοειδίτιδα Χασιμότο υπάρχει υποψία καρκίνου θυρεοειδούς. Τυπικά αυτό μπορεί να συμβεί όταν υπάρχουν όζοι στον θυρεοειδή. Η διάγνωση του καρκίνου στην περίπτωση αυτή μπορεί να τεθεί με την παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) του ύποπτου (στο υπερηχογράφημα) όζου.

Θυρεοειδεκτομή θα απαιτηθεί επίσης όταν η διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη, είτε διάχυτη είτε οζώδης/πολυοζώδης) δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα στον/στην ασθενή. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να υπάρχει μία διόγκωση εμφανής και αντιαισθητική στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου. Το αισθητικό πρόβλημα μπορεί να είναι σημαντικό, ιδιαίτερα σε ασθενείς μικρής ηλικίας, καθώς ο τράχηλος είναι ένα εκτεθειμένο και εμφανές (‘με την πρώτη ματιά’) σημείο το σώματος.

Η πρόγνωση στους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και βρογχοκήλη είναι εξαιρετική, καθώς πρόκειται για μία ιάσιμη νόσο.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Χασιμότο και βρογχοκήλη – τι πρέπει να γνωρίζετε 1

Χασιμότο και βρογχοκήλη – τι πρέπει να γνωρίζετε 2

Χασιμότο και βρογχοκήλη – τι πρέπει να γνωρίζετε 3

Χασιμότο και βρογχοκήλη – τι πρέπει να γνωρίζετε 4

Χασιμότο και βρογχοκήλη – τι πρέπει να γνωρίζετε 5

Χασιμότο και βρογχοκήλη – τι πρέπει να γνωρίζετε 6

Χασιμότο και βρογχοκήλη – τι πρέπει να γνωρίζετε 7

 

 

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ