Skip to main content
search

Όζοι θυρεοειδούς και σπινθηρογράφημα (εικόνα, σε ασθενή μας)

 

Παρουσίαση ασθενούς

Η ασθενής, ετών 65, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πολυοζώδους τοξικής βρογχοκήλης (υπό αγωγή με unimazole).

 

Υπερηχογράφημα

Στο υπερηχογράφημα απεικονίστηκε αύξηση των διαστάσεων του δεξιού λοβού, με αρχόμενη κατάδυση στο ανώτερο μεσοθωράκιο και με παρουσία πολλαπλών όζων θυρεοειδούς, διάσπαρτων σε αμφότερους τους λοβούς, καλοήθους ηχομορφολογίας. Οι μεγαλύτεροι εντοπίζονται στο δεξιό λοβό μεγίστης διαμέτρου 44 και 27 mm. Συνυπάρχουν στην περιοχή του ισθμού δύο όζοι μεγίστης διαμέτρου  17 και 15 mm. Ο μεγαλύτερος όζος του αριστερού λοβού έχει μεγίστη διάμετρο 18 mm. Δεν απεικονίστηκαν παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες.

 

Σπινθηρογράφημα

Στο σπινθηρογράφημα παρατηρήθηκαν περιοχές αυξημένης πρόσληψης του ραδιοφαρμάκου εστιακά στο θυρεοειδικό παρέγχυμα κυρίως στο δεξιό λοβό ενώ επισημαίνεται η παρουσία θερμού όζου που εκτείνεται κάτωθεν του ισθμού (Εικόνα).

 

Όζοι Θυρεοειδούς Και Σπινθηρογράφημα (Εικόνα, Σε Ασθενή Μας)

Όζοι θυρεοειδούς και σπινθηρογράφημα (εικόνα, σε ασθενή μας)

 

Χειρουργική επέμβαση

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή, υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Κάτωθεν του ισθμού παρατηρείται όζος, εξορμώμενος από τον δεξιό λοβό, που προφανώς αντιστοιχεί στον θερμό όζο που περιγράφεται στο σπινθηρογράφημα. Δυσχερής η φάση της κινητοποίησης του δεξιού λοβού λόγω των αυξημένων διαστάσεων του. Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

 

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Ιστολογική εξέταση

Ευρήματα συμβατά με πολυοζώδη τοξική βρογχοκήλη, χωρίς στοιχεία κακοήθειας.

 

Σχόλιο

Το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς ήταν μία εξέταση που στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στη διερεύνηση των ασθενών με παθήσεις θυρεοειδούς. Σήμερα, εντούτοις, το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο, καθώς έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από το υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα – σε συνδυασμό με την παρακέντηση με λεπτή βελόνη (Fine-Needle Aspiration), όταν υπάρχει ένδειξη – αποτελεί την βασική απεικονιστική μέθοδο για τη διαγνωστική διερεύνηση των ασθενών με παθήσεις θυρεοειδούς (πέραν των εξετάσεων αίματος, για έλεγχο της θυρεοειδικής λειτουργίας).

Στο σπινθηρογράφημα απεικονίζεται ο θυρεοειδής αδένας σε συνάρτηση με την λειτουργική του κατάσταση. Ειδικά οι όζοι θυρεοειδούς μπορεί να απεικονίζονται με δύο μορφές: είτε ως θερμοί όζοι είτε ως ψυχροί όζοι.

Οι θερμοί όζοι – λόγω της αυξημένης τους λειτουργικής δραστηριότητας – προσλαμβάνουν το ραδιοφάρμακο σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τον παρακείμενο θυρεοειδικό ιστό.

Αντίθετα, οι ψυχροί όζοι – λόγω της μειωμένης τους λειτουργικής δραστηριότητας – προσλαμβάνουν το ραδιοφάρμακο σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το παρακείμενο θυρεοειδικό παρέγχυμα.

Ενδιάμεσα, οι «χλιαροί» όζοι προσλαμβάνουν το ραδιοφάρμακο περίπου όπως και ο παρακείμενος υγιής θυρεοειδικός ιστός.

Η χρησιμότητα της διάκρισης αυτής στο παρελθόν ήταν ότι οι ψυχροί όζοι συνοδεύονταν από μεγαλύτερη πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς σε σχέση με τους θερμούς όζους (περίπου 15 – 20 % vs 3 %). Η διαγνωστική αυτή «βοήθεια» του σπινθηρογραφήματος ήταν εντούτοις πολύ μικρή για να στηριχθεί σε αυτό μία διάγνωση.

Σήμερα, το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς συνιστάται σε ασθενείς με όζο θυρεοειδούς που συνοδεύεται από υπερθυρεοειδισμό. Με το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς στην περίπτωση αυτή μπορεί να τεκμηριωθεί η διάγνωση του τοξικού αδενώματος, που εικονίζεται σαν θερμός όζος θυρεοειδούς.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Πώς αντιλαμβανόμαστε την άσκηση της χειρουργικής

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

 

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

 

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ