Όζοι θυρεοειδούς σε ασθενή μας – Πώς το λεπτομερές και αξιόπιστο υπερηχογράφημα μπορεί να αλλάξει το είδος της επέμβασης
Παρουσίαση ασθενούς
Ιστορικό – εξετάσεις που προσκομίζει ο ασθενής
Ο ασθενής, ετών 59, παραπέμφθηκε προκειμένου να υποβληθεί σε ολική θυρεοειδεκτομή για όζους θυρεοειδούς.
Προσκομίζει υπερηχογράφημα στο οποίο περιγράφεται αύξηση των διαστάσεων του δεξιού λοβού, με κατάδυση αυτού στο ανώτερο μεσοθωράκιο, ενώ ο αριστερός λοβός και ο ισθμός παρουσιάζουν φυσιολογικές διαστάσεις.
Στο δεξιό λοβό περιγράφεται σύμπλεγμα συμπαγούς υφής όζων με αδρές εσωτερικές αποτιτανώσεις συνολικής διαμέτρου 25 χιλ. Στον ίδιο λοβό και στον αριστερό λοβό απεικονίζονται ίδιας υφής όζοι θυρεοειδούς (EU ΤΙRΑDS 4) διαμέτρου 8.8 και 8.2. Στον άνω πόλο του αριστερού λοβού υπάρχει όζος διαμέτρου 9.3 χιλ. καλοήθους ηχομορφολογίας (EU TIRADS 3). Στον ισθμό περιγράφονται δύο όζοι, ο μεγαλύτερος διαμέτρου 13 χιλ. (EU TIRADS 3) και ο μικρότερος δεξιά διαμέτρου 7 χιλ. (EU TIRADS 4).
Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικά ευρήματα από τους λεμφαδένες του τραχήλου και τους παραθυρεοειδείς. Δύο όζοι του δεξιού λοβού (25 και 9 χιλ.) ταξινομήθηκαν ως Bethesda III στην FNA.
Ασθενής ευθυρεοειδικός.
Στην Εικόνα 1 παρουσιάζονται σχηματικά τα ευρήματα του αρχικού υπερηχογραφήματος.
Νέο υπερηχογράφημα με χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου
Λόγω της ύποπτης ηχομορφολογίας των όζων και των δεδομένων της FNA έγινε επανάληψη του υπερηχογραφήματος πριν την επέμβαση σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων. Οι όζοι θυρεοειδούς ταξινομήθηκαν ως EU TIRADS 5 ενώ περιγράφονται παθολογικοί λεμφαδένες τόσο στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου (3 λεμφαδένες) όσο και πλάγια παρασφαγιτιδικά δεξιά (επίπεδο IV, ένας λεμφαδένας). Στην Εικόνα 2 παρουσιάζονται σχηματνικά τα ευρήματα του νέου υπερηχογραφήματος – χαρτογράφησης λεμφαδένων τραχήλου.
Χειρουργική επέμβαση
Ο ασθενής υποβλήθηκε – με βάση τα ευρήματα αυτά – σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.
Αρχικά γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή η οποία εξελίσσεται με εξαιρετικά μεγάλου βαθμού δυσκολία. Ο θυρεοειδής αδένας παρουσιάζει διάχυτα σκληρυντική υφή (και ιδιαίτερα ο δεξιός λοβός). Η αποκόλλησή των δύο λοβών από την τραχεία γίνεται με μεγάλη δυσκολία καθώς ο αδένας είναι στερεά καθηλωμένος στους γύρω ιστούς. Η δυσκολία της επέμβασης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη λόγω του σωματότυπου του ασθενούς (βραχύς και βαθύς τράχηλος, εν τω βάθει θέση των λοβών στον τράχηλο.
Με βάση τα δεδομένα της χαρτογράφησης ακολουθεί κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός (επίπεδο VI) και πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός δεξιά (επίπεδα IV & III). Στη διάρκεια του λεμφαδενικού καθαρισμού αναγνωρίζονται οι παθολογικοί λεμφαδένες που περιγράφονται στη χαρτογράφηση. Αναγνωρίσθηκαν 3 παραθυρεοειδείς μακροσκοπικά κφ (RU, LU, LL).
Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.
Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.
Μετεγχειρητική πορεία
Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.
Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε άριστη γενική κατάσταση.
Ιστολογική εξέταση (συνοπτική παρουσίαση)
Πολυεστιακό αμφοτερόπλευρο θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς με διάσπαση της κάψας τόσο δεξιά, όσο και αριστερά
Στο κεντρικό διαμέρισμα: αφαιρέθηκαν συνολικά 9 λεμφαδένες, από τους οποίους οι 5 ήταν διηθημένοι από τον καρκίνο θυρεοειδούς.
Στο παρασκεύασμα του πλάγιου λεμφαδενικού καθαρισμού βρέθηκαν συνολικά 17 λεμφαδένες, από τους οποίους οι 6 ήταν διηθημένοι από τον καρκίνο θυρεοειδούς.
Συνολικά 12 από τους 27 αφαιρεθέντες λεμφαδένες παρουσίαζαν μεταστατική διήθηση.
Στην Εικόνα 3 παρουσιάζονται σχηματικά τα ευρήματα της ιστολογικής εξέτασης.
ΣΧΟΛΙΟ
Η επέμβαση που θα μπορούσε να έχει γίνει – βάσει των ευρημάτων του αρχικού υπερηχογραφήματος που είχε προσκομίσει ο ασθενής – ήταν η ολική θυρεοειδεκτομή.
Με το νέο υπερηχογράφημα – χαρτογράφηση απεικονίσθηκαν παθολογικοί λεμφαδένες τόσο στο κεντρικό, όσο και στα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα δεξιά.
Με βάση τα ευρήματα αυτά επιλέχθηκε μία πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση (ολική θυρεοειδεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό, κεντρικό και πλάγιο).
Με τον τρόπο αυτό επιλέχθηκε η σωστή επέμβαση με την οποία επιτεύχθηκε η ριζική εκτομή της νόσου. Η ολική θυρεοειδεκτομή θα ήταν «υποθεραπεία» του καρκίνου και θα οδηγούσε τον ασθενή σε νέες μελλοντικές περιπέτειες με την υγεία του (επανεπέμβαση, με αυξημένη πιθανότητα νέας υποτροπής κλπ.)
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
Όζοι θυρεοειδούς
Όζοι θυρεοειδούς
Αναζητείστε εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς για τις επεμβάσεις θυρεοειδούς
Ποιά είναι η διαδικασία της επέμβασης?
O ασθενής προσέρχεται νηστικός το πρωί της ημέρας της επέμβασης και σύντομα στη συνέχεια ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση.
Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής (καθυστέρηση) για την επέμβαση.
Η τομή είναι η μικρότερη δυνατή για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς (ανάλογα με την φύση του προβλήματος).
Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται – ανάλογα με τις ενδείξεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) – όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα [κατά περίπτωση], όπως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring) και οι προηγμένες συσκευές σύγχρονης αιμόστασης (με ραδιοσυχνότητες [radiofrequency] ή υπερήχους) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διενέργεια της επέμβασης.
Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.
Για τη διασφάλιση του βέλτιστου αισθητικού αποτελέσματος εφαρμόζεται τεχνική πλαστικής αποκατάστασης της χειρουργικής τομής.
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με τα συνήθη απλά αναλγητικά.
Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 1 – 1.5 ώρας (στις συνήθεις περιπτώσεις) και στη συνέχεια γίνεται η αφύπνιση του ασθενούς που μπορεί να παραμείνει για μικρό διάστημα στην ανάνηψη στο χώρο των χειρουργείων.
Στη συνέχεια διακομίζεται στο θάλαμο, όπου κινητοποιείται πολύ σύντομα (μετά από 1-2 ώρες).
Το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης γίνεται διακοπή της ενδοφλέβιας χορήγησης ορών και το βράδυ της ημέρας της επέμβασης αρχίζει η χορήγηση υγρών και ελαφράς τροφής από το στόμα.
Την επομένη της επέμβασης ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής και επιστρέφει στις συνήθεις του καθημερινές δραστηριότητες.
Είναι σε θέση να επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα μετά από 3-4 ημέρες (δικαιούται πάντως αναρρωτικής άδειας μετεγχειρητικά, αν το επιθυμεί).
Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει τις απαραίτητες οδηγίες και την αγωγή που ενδείκνυται, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί όταν είναι διαθέσιμη η ιστολογική εξέταση.
Η ιστολογική εξέταση (από έμπειρους επιλεγμένους παθολογοανατόμους) είναι διαθέσιμη σε πολύ μικρό χρόνο μετά την επέμβαση.
Καθώς για τη συρραφή του χειρουργικού τραύματος γίνεται πλαστική με χρήση απορροφήσιμου ράμματος, δεν χρειάζεται να επανέλθει ο ασθενής για κοπή .ραμμάτων.
Η νοσηλεία γίνεται στα επιλεγμένα νοσοκομεία με τα οποία υπάρχει συνεργασία, με στόχο τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών νοσηλείας και της αξιοπρέπειας του ασθενούς.
Όζοι θυρεοειδούς1
Όζοι θυρεοειδούς2
Όζοι θυρεοειδούς3
Όζοι θυρεοειδούς4
Όζοι θυρεοειδούς5
Όζοι θυρεοειδούς
Όζοι θυρεοειδούς
Όζοι θυρεοειδούς