Skip to main content
search

Όζος θυρεοειδούς, γιγάντιος, βαθιά καταδυόμενος – με αφορμή ασθενή μας

Παρουσίαση ασθενούς

Ο ασθενής, ετών 50, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση γιγάντιου καταδυόμενου όζου θυρεοειδούς. Στο ιστορικό του ασθενούς αναφέρεται εκτομή μέρους του αριστερού λοβού θυρεοειδούς για καλοήθη όζο (το 2010) σε άλλο νοσοκομείο.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίστηκε σημαντικού μεγέθους αύξηση των διαστάσεων του αριστερού λοβού (διαστάσεις 90  x  45 x  mm). To μεγαλύτερο μέρος του αριστερού λοβού καταλαμβάνεται από ευμεγέθη ισοηχογενή όζο με λοβωτά όρια (καλοήθης ηχομορφολογία) με διαστάσεις 70 x 65 x 37 mm. Ο όζος καταδύεται στο ανώτερο μεσοθωράκιο φθάνοντας σε μικρή απόσταση από το αορτικό τόξο, κατασπά την ανώνυμη αρτηρία και απωθεί τη δεξιά καρωτίδα σε ελίκωση, ενώ απωθεί επίσης προς τα πίσω και αριστερά την αριστερή κοινή καρωτίδα. Απωθεί επίσης ομαλά την τραχεία προς το δεξιά.

 

Όζος θυρεοειδούς, γιγάντιος, βαθιά καταδυόμενος -σχηματική αναπαράσταση των ευρημάτων στο υπερηχογράφημα

Όζος θυρεοειδούς, γιγάντιος, βαθιά καταδυόμενος -σχηματική αναπαράσταση των ευρημάτων στο υπερηχογράφημα. Σημειώνεται η βαθιά κατάδυσή του στο μεσοθωράκιο, φθάνοντας μέχρι σχεδόν το ύψος του αορτικού τόξου και απωθώντας τα μεγάλα αγγεία.

 

Δεν απεικονίστηκαν παθολογικοί τραχηλικοί λεμφαδένες.

Ασθενής ευθυρεοειδικός.

 

Χειρουργική επέμβαση

Υποβλήθηκε σε συμπληρωματική ολική θυρεοειδεκτομή (completion thyroidectomy), υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε με εξαιρετικά μεγάλου βαθμού δυσκολία λόγω της παρουσίας εκτεταμένων ουλωδών αλλοιώσεων από την προηγηθείσα επέμβαση, του αυξημένου μεγέθους του αριστερού λοβού και της κατάδυσής του σε βάθος στο ανώτερο μεσοθωράκιο. Δυσχερής ήταν επίσης η αποκόλληση του από την τραχεία.

Στην παρακάτω εικόνα απεικονίζεται το χειρουργικό παρασκεύασμα. Ο δεξιός λοβός έχει φυσιολογικό μέγεθος. Η κίτρινη διακεκομμένη γραμμή αντιστοιχεί στο ύψος της αριστερής κλείδας. Ο θυρεοειδικός ιστός που βρίσκεται κάτω από την κίτρινη γραμμή είναι το βαθιά καταδυόμενο μέρος του όζου.

 

Χειρουργικό παρασκεύασμα

Χειρουργικό παρασκεύασμα

 

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με τις σημαντικές εντούτοις τεχνικές δυσκολίες που περιγράφηκαν παραπάνω.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλιο

Η χειρουργική αντιμετώπιση του ασθενούς με ευμεγέθη καταδυόμενο όζο θυρεοειδούς μπορεί να συνοδεύεται από σημαντικές τεχνικές δυσκολίες. Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες όταν ο όζος καταδύεται στο μεσοθωράκιο και ιδιαίτερα όταν εκτείνεται σε βάθος σε αυτό. Στην περίπτωση του ασθενούς μας το βάθος κατάδυσης ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς το κάτω όριο του όζου έφθανε σχεδόν μέχρι το ύψος του αορτικού τόξου.

Οι αυξημένες διαστάσεις του όζου είχαν σαν αποτέλεσμα και την απώθηση και άλλων ευμεγέθων αγγειακών κλάδων του τραχήλου – ανώτερου μεσοθωρακίου, όπως πολύ παραστατικά εικονίζεται στο σχεδιάγραμμα του υπερηχογραφήματος.

Η παρουσία ουλών από την προηγηθείσα επέμβαση ήταν ένα επιπλέον πρόβλημα στον συγκεκριμένο ασθενή. Είναι γνωστή η δυσκολία που υπάρχει σε κάθε επανεπέμβαση, σε κάθε μέρος του ανθρωπίνου σώματος και αυτό οφείλεται ακριβώς στην παρουσία των ουλών που καθιστά δυσχερή την αναγνώριση αρχικά και την παρασκευή στη συνέχεια των ανατομικών στοιχείων της περιοχής.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων (λίαν αυξημένο μέγεθος του όζου με βαθιά κατάδυσή του στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο και παρουσία εκτεταμένων ουλωδών αλλοιώσεων) είχε σαν αποτέλεσμα την μεγάλη δυσκολία στην εξέλιξη της επέμβασης.

Η εμπειρία και η εξειδίκευση του χειρουργού στις επεμβάσεις θυρεοειδούς έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία σε δύσκολα περιστατικά, όπως είναι και ο ασθενής που παρουσιάσθηκε προηγουμένως. Ο εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση να εκτελέσει με ασφάλεια την επέμβαση ακόμη και σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως η παραπάνω.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Όζος θυρεοειδούς

 

 

Διαδικασία για την επέμβαση θυρεοειδεκτομής

O ασθενής προσέρχεται νηστικός το πρωί της ημέρας της επέμβασης και σύντομα στη συνέχεια ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση.

Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής (καθυστέρηση) για την επέμβαση.

Η τομή είναι η μικρότερη δυνατή για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς (ανάλογα με την φύση του προβλήματος).

Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται – ανάλογα με τις ενδείξεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) – όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα [κατά περίπτωση], όπως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring) και οι προηγμένες συσκευές σύγχρονης αιμόστασης (με ραδιοσυχνότητες [radiofrequency] ή υπερήχους) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διενέργεια της επέμβασης. Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.

Για τη διασφάλιση του βέλτιστου αισθητικού αποτελέσματος εφαρμόζεται τεχνική πλαστικής αποκατάστασης της χειρουργικής τομής, με χρήση πολύ λεπτού απορροφήσιμου ράμματος και ενδοδερμική ραφή, ενώ επιλέγεται κάποια δερματική πτυχή του τραχήλου για την τομή ώστε αυτή να μην είναι ορατή μετεγχειρητικά.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με τα συνήθη απλά αναλγητικά.

Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 1 – 1.5 ώρας (στις συνήθεις περιπτώσεις) και στη συνέχεια γίνεται η αφύπνιση του ασθενούς που μπορεί να παραμείνει για μικρό διάστημα στην ανάνηψη στο χώρο των χειρουργείων.

Στη συνέχεια διακομίζεται στο θάλαμο, όπου κινητοποιείται πολύ σύντομα (μετά από 1-2 ώρες).

Το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης γίνεται διακοπή της ενδοφλέβιας χορήγησης ορών και το βράδυ της ημέρας της επέμβασης αρχίζει η χορήγηση υγρών και ελαφράς τροφής από το στόμα.

Την επομένη της επέμβασης ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής και επιστρέφει στις συνήθεις του καθημερινές δραστηριότητες.

Είναι σε θέση να επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα μετά από 3-4 ημέρες (δικαιούται πάντως αναρρωτικής άδειας μετεγχειρητικά, αν το επιθυμεί).

Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει τις απαραίτητες οδηγίες και την αγωγή που ενδείκνυται, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί όταν είναι διαθέσιμη η ιστολογική εξέταση. Χορηγείται επίσης ένα λεπτομερές αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο περιγράφονται τα δεδομένα του προεγχειρητικού ελέγχου, τα διεγχειρητικά ευρήματα και η χειρουργική επέμβαση (πρακτικό επέμβασης).

Η ιστολογική εξέταση (από έμπειρους επιλεγμένους παθολογοανατόμους) είναι διαθέσιμη σε πολύ μικρό χρόνο μετά την επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι άσκοπες καθυστερήσεις και την αγωνία της αναμονής. Με την γρήγορη διαθεσιμότητα της ιστολογικής δεν καθυστερεί η περαιτέρω εφαρμογή αγωγής μετά την επέμβαση

Καθώς για τη συρραφή του χειρουργικού τραύματος γίνεται πλαστική με χρήση απορροφήσιμου ράμματος, δεν χρειάζεται να επανέλθει ο ασθενής για κοπή .ραμμάτων.

Όζος θυρεοειδούς Όζος θυρεοειδούς Όζος θυρεοειδούς Όζος θυρεοειδούς Όζος θυρεοειδούς Όζος θυρεοειδούς Όζος θυρεοειδούς

Όζος θυρεοειδούς

Όζος θυρεοειδούς

Όζος θυρεοειδούς

Όζος θυρεοειδούς

Όζος θυρεοειδούς

Όζος θυρεοειδούς

 

 

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ