Skip to main content
search

Ευμεγέθης καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς σε ασθενή με σημαντικού βαθμού κύφωση

Παρουσίαση ασθενούς

Ευμεγέθης καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς σε ασθενή με σημαντικού βαθμού κύφωση – θυρεοειδεκτομή: προβλήματα και τεχνικές δυσχέρειες στην εξέλιξή της.-Ο ασθενής, ετών 66, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση οζώδους θυρεοειδοπάθειας.

Πριν από ένα περίπου μήνα είχε υποβληθεί σε αξονική τομογραφία προσωπικού κρανίου για άλλο λόγο. Στην αξονική τομογραφία διαπιστώθηκε η παρουσία λίαν ευμεγέθους (διάμετρος 75 mm) συμπαγούς βλάβης στο πρόσθιο άνω μεσοθωράκιο. Η βλάβη αυτή (κόκκινο βέλος) απωθεί προς τα δεξιά την τραχεία (κίτρινο βέλος) και προς τα αριστερά την καρωτίδα (διαφορική διάγνωση: όζος θυρεοειδούς, διογκωμένος παραθυρεοειδής, κλπ) (Εικόνα 1).

Χαρακτηριστική είναι η απεικόνιση της τραχείας στην αξονική τομογραφία όπου -στο ύψος του τραχήλου – έχει σχεδόν προσθιοπίσθια πορεία λόγω της μεγάλου βαθμού κύφωσης του ασθενούς. Ο όζος εμφανίζει περιφερική σκιαγραφική ενίσχυση και ήπια ανομοιογενή εσωτερική. Καταδύεται στο ανώτερο μεσοθωράκιο πίσω από την αριστερή κλείδα (κίτρινο βέλος στην Εικόνα 2). Απεικονίζεται επίσης η κύφωση της ανώτερης θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Ακολούθως ο ασθενής υποβλήθηκε σε υπερηχογράφημα τραχήλου. Διαπιστώθηκε μεγάλου βαθμού αύξηση των διαστάσεων του αριστερού λοβού. Ο κάτω πόλος του αριστερού λοβού καταδύεται στο ανώτερο μεσοθωράκιο μέχρι το ύψος των μεγάλων αγγείων. Οι διαστάσεις του δεξιού λοβού είναι φυσιολογικές, με παρουσία δύο μικρών οζιδίων μεγέθους 8 και 5 χιλ. Ο αριστερός λοβός καταλαμβάνεται από δύο παρακείμενους όζους. Ο ένας εξ αυτών διαμέτρου 27 mm καταλαμβάνει το άνω ημιμόριο του αριστερού λοβού φθάνοντας στον άνω πόλο αυτού. Το μέσο και κάτω τριτημόριο του αριστερού λοβού καταλαμβάνεται από λίαν ευμεγέθη όζο μεγέθους 55 x 50 x 50 mm. Όλοι οι προαναφερθέντες όζοι έχουν καλοήθεις ηχομορφολογικούς χαρακτήρες (Εικόνα 3). Δεν απεικονίζονται παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες. Ο ασθενής ήταν ευθυρεοειδικός.

 

Χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής και υπό γενική αναισθησία. Η θυρεοειδεκτομή στον συγκεκριμένο ασθενή συνοδεύονταν από αρκετά και σημαντικά τεχνικά προβλήματα και δυσχέρειες:

1.Λόγω της μεγάλου βαθμού κύφωσης, η θέση του ασθενούς επί της χειρουργική τράπεζας δεν ήταν η συνήθης (υπερέκταση του τραχήλου). Το γεγονός αυτό δημιούργησε εξ αρχής δυσκολίες στην εξέλιξη της επέμβασης.

2.Ο εξαιρετικά βραχύς τράχηλος (λόγω του σωματότυπου του ασθενούς αλλά και της κύφωσης) περιόριζε σημαντικά τον διαθέσιμο χώρο για τους χειρουργικούς χειρισμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόσταση του θυρεοειδούς χόνδρου από την σφαγή του στέρνου ήταν περίπου 2 cm.

3.Η μεγάλου βαθμού διόγκωση του αριστερού λοβού δημιούργησε επίσης δυσκολία στην επέμβαση. Ο κάτω πόλος του αριστερού λοβού καταδύονταν πίσω από την αριστερή κλείδα στο ανώτερο μεσοθωράκιο (μέχρι το επίπεδο των μεγάλων αγγείων) και βαθιά στην πλάγια επιφάνεια του τραχήλου.

Παρά τις ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες που περιγράφηκαν, λόγω του συνδυασμού των παραπάνω δυσμενών δεδομένων, η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά (Εικόνα 4). Ο ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά.

Η μετεγχειρητική του πορεία ήταν ομαλή και ο ασθενής εξήλθε της κλινικής την 2η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Ευμεγέθης καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς σε ασθενή με κύφωση 9 0 8

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
ΚΟΣΤΟΣ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Σπανιότεροι όγκοι θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ – ΜΗΤΕΡΑ / ΥΓΕΙΑ

Ιατρικό Ψυχικού

Ευμεγέθης καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς σε ασθενή με κύφωση[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”3024″][dt_fancy_image image_id=”3917″][dt_fancy_image image_id=”3918″][dt_fancy_image image_id=”3919″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ