Skip to main content
search

Όζος θυρεοειδούς 1, βαθιά καταδυόμενος στο μεσοθωράκιο – αφαίρεση με τραχηλική τομή (με αφορμή ασθενή μας

 

Παρουσίαση ασθενούς – Προεγχειρητικά δεδομένα

Ο ασθενής, ετών 58, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση ευμεγέθους πολυοζώδους βρογχοκήλης με παρουσία βαθιά καταδυόμενου όζου θυρεοειδούς.

Στο υπερηχογράφημα παρατηρήθηκε αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς με κατάδυση στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο.

Στον δεξιό λοβό, που έχει φυσιολογικό μέγεθος, παρατηρείται ισοηχογενής όζος θυρεοειδούς μεγίστης διαμέτρου 17,7 mm, καλοήθους ηχομορφολογίας (TIRADS 3).

O αριστερός λοβός παρουσιάζει αύξηση των διαστάσεων του, με παρουσία στον ισθμό και στο αριστερό πλάγιο αυτού συμπλέγματος όζων συνολικής διαμέτρου 38 mm. Συνυπάρχει στον κάτω πόλο του αριστερού λοβού όζος μεγίστης διαμέτρου 11 mm, επίσης καλοήθους ηχομορφολογίας.

Σε επαφή με τον κάτω πόλο του αριστερού λοβού παρατηρείται ευμεγέθης εξωφυτικός όζος, με διαστάσεις 53 x 25.9 mm, που καταδύεται στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο, μέχρι το ύψος του αορτικού τόξου.

Τα παραπάνω ευρήματα είναι εμφανή στην αξονική τομογραφία τραχήλου – θώρακος (βλ. εικόνες παρακάτω).

 

Όζος Θυρεοειδούς 1, Βαθιά Καταδυόμενος Στο Μεσοθωράκιο – Αφαίρεση Με Τραχηλική Τομή (Με Αφορμή Ασθενή Μας

Όζος θυρεοειδούς 1, βαθιά καταδυόμενος στο μεσοθωράκιο – αφαίρεση με τραχηλική τομή (με αφορμή ασθενή μας). Ο όζος (κόκκινο βέλος) καταδύεται στο μεσοθωράκιο φθάνοντας μέχρι σχεδόν το ύψος του αορτικού τόξου.

 

Εγκάρσια Τομή Στην Αξονική Τομογραφία. Ο Ευμεγέθης Καταδυόμενος Όζος (Κόκκινο Βέλος) Πιέζει Από Τα Αριστερό Πλάγιο Την Τραχεία (Κίτρινο Βέλος).

Εγκάρσια τομή στην αξονική τομογραφία. Ο ευμεγέθης καταδυόμενος όζος (κόκκινο βέλος) πιέζει από τα αριστερό πλάγιο την τραχεία (κίτρινο βέλος).

 

Εγκάρσια Τομή Στην Αξονική Τομογραφία, Σε Ακόμη Χαμηλότερο Επίπεδο, Όπου Φαίνεται Η Βαθιά Κατάδυση Του Όζου (Κόκκινο Βέλος) Στο Μεσοθωράκιο.

Εγκάρσια τομή στην αξονική τομογραφία, σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο, όπου φαίνεται η βαθιά κατάδυση του όζου (κόκκινο βέλος) στο μεσοθωράκιο.

 

Δεν παρατηρήθηκαν παθολογικοί τραχηλικοί λεμφαδένες.

Ασθενής ευθυρεοειδικός.

 

Χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή, υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε με εξαιρετικά μεγάλου βαθμού δυσκολία λόγω:

  • του αυξημένου μεγέθους του θυρεοειδούς και ιδιαίτερα του αριστερού λοβού
  • της κατάδυσης σε βάθος του ευμεγέθους εξωφυτικού όζου, που φτάνει μέχρι το επίπεδο του αορτικού τόξου
  • του σωματότυπου του ασθενούς (βαθύς-βραχύς τράχηλος, μυώδης ασθενής) και
  • της αδυναμίας υπερέκτασης της κεφαλής (αναφερόμενο πρόβλημα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης).

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης αναγνώριση (οπτική και με νευροδιεγέρτη) και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με τις σημαντικές εντούτοις δυσκολίες που περιγράφηκαν παραπάνω.

Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται το χειρουργικό παρασκεύασμα. Για λόγους σύγκρισης των μεγεθών, υπενθυμίζεται (όπως αναφέρθηκε παραπάνω) ότι ο δεξιός λοβός είχε φυσιολογικό μέγεθος. Εμφανής η διόγκωση του αριστερού λοβού και άμεσα αντιληπτό το πολύ μεγάλο μέγεθος του ευμεγέθους καταδυόμενου όζου.

 

Χειρουργικό Παρασκεύασμα - Ο Δεξιός Λοβός Με Φυσιολογικό Μέγεθος, Εμφανής Η Μεγάλου Βαθμού Διόγκωση Του Αριστερού Λοβού Και Το Λίαν Αυξημένο Μέγεθος Του Ευμεγέθους Καταδυόμενου Όζου.

Χειρουργικό παρασκεύασμα – ο δεξιός λοβός με φυσιολογικό μέγεθος, εμφανής η μεγάλου βαθμού διόγκωση του αριστερού λοβού και το λίαν αυξημένο μέγεθος του ευμεγέθους καταδυόμενου όζου.

 

 

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Ιστολογική εξέταση

Πολυοζώδης βρογχοκήλη. Ο λίαν ευμεγέθης καταδυόμενος όζος ήταν ένας καλοήθης αδενωματώδης όζος, όπως και οι υπόλοιοποι όζοι που υπήρχαν διάσπαρτοι στο θυρεοειδή του ασθενούς.

 

Σχόλιο

Οι επεμβάσεις θυρεοειδούς θεωρούνται από διάφορους σαν επεμβάσεις «ρουτίνας». Αυτό εντούτοις δεν ισχύει. Μία απόδειξη για το ότι ο ισχυρισμός περί επέμβασης ρουτίνας είναι ανυπόστατος είναι και ο ασθενής που παρουσιάσθηκε παραπάνω.

Τα προβλήματα που παρουσίαζε ο ασθενής αυτός στην εξέλιξη της επέμβασης ήταν το καθένα ξεχωριστά σημαντικό. Αθροιστικά, όλα τα παραπάνω προβλήματα δημιούργησαν εξαιρετικά μεγάλου βαθμού δυσκολία στην εξέλιξη της επέμβασης.

Ο μεγάλος και βασικός κίνδυνος είναι η πρόκληση αιμορραγίας από αγγεία του μεσοθωρακίου. Ο έλεγχος της αιμορραγίας στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσχερής.

Η κινητοποίηση του γιγάντιου καταδυόμενου όζου έγινε με εξαιρετική δυσκολία και με ιδιαίτερα λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς. Οι χειρισμοί στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται με μεγάλο «σεβασμό στους ιστούς». Κάθε βίαιος ή βεβιασμένος χειρισμός μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους παρακείμενους ιστούς και να επιπλοκές είτε στην διάρκεια της επέμβασης (όπως αιμορραγία) είτε μετεγχειρητικά.

Για το λόγο αυτό, οι επεμβάσεις θυρεοειδούς – και ιδιαίτερα όταν προβλέπονται δυσχερείς, για οποιοδήποτε λόγο και βάσει των προεγχειρητικών εξετάσεων – θα πρέπει να επιχειρούνται από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς. Ο χειρουργός θυρεοειδούς, που διαθέτει την απαραίτητη εξειδίκευση και την δέουσα κλινική εμπειρία, είναι σε θέση να εκτελέσει την επέμβαση με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ριζικότητα, δίνοντας άμεση λύση στο πρόβλημα του ασθενούς με συντομότατη νοσηλεία.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σπάνια – σε καταδυόμενους όζους ή καταδυόμενες βρογχοκήλες – μπορεί να απαιτηθεί διάνοιξη του στέρνου (στερνοτομή). Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται άνεση πρόσβαση στο μεσοθωράκιο. Παρά ταύτα, η στερνοτομή συνοδεύεται από:
αύξηση της βαρύτητας της επέμβασης

  • Αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών
  • Παράταση νοσηλείας
  • Μεγαλύτερης έντασης μετεγχειρητικό πόνο
  • Αύξηση του κόστους νοσηλείας κλπ.

Για το λόγο αυτό, η στερνοτομή θα πρέπει να θεωρείται σαν μία «έσχατη» επιλογή.

Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η εμπειρία του χειρουργού θυρεοειδούς στην κλινική πράξη, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να χρειαστεί στερνοτομή. Και αυτό γιατί ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση να αφαιρέσει από τον τράχηλο τον θυρεοειδή αδένα σε ασθενείς με καταδυόμενη βρογχοκήλη ή καταδυόμενο όζο θυρεοειδούς ακόμη και όταν η κατάδυση εκτείνεται σε βάθος στο μεσοθωράκιο, όπως στην περίπτωση του ασθενούς μας, στον οποίο ο όζος έφθανε μέχρι του ύψους του αορτικού τόξου.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Όζος θυρεοειδούς 1 Όζος θυρεοειδούς 1 Όζος θυρεοειδούς 1 Όζος θυρεοειδούς 1 Όζος θυρεοειδούς 1 Όζος θυρεοειδούς 1 Όζος θυρεοειδούς 1

Όζος θυρεοειδούς 1 Όζος θυρεοειδούς 1 Όζος θυρεοειδούς 1 Όζος θυρεοειδούς 1 Όζος θυρεοειδούς 1 Όζος θυρεοειδούς 1 Όζος θυρεοειδούς 1

 

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ