Skip to main content
search

Όζος θυρεοειδούς 3 με πιεστικά φαινόμενα επί της τραχείας – εικόνες (με αφορμή ασθενή μας)

Εισαγωγή

Οι όζοι θυρεοειδούς συνήθως έχουν την τάση να αυξάνονται προοδευτικά σε μέγεθος. Όταν είναι μικροί αναπτύσσονται χωρίς να προκαλούν άλλα προβλήματα. Όταν όμως αποκτήσουν μεγάλο μέγεθος, τότε είναι πιθανόν να ασκήσουν πίεση σε παρακείμενα όργανα.

Καθώς ο θυρεοειδής βρίσκεται πάνω στην τραχεία, το πρώτο όργανο που μπορεί να δεχθεί πίεση από έναν μεγάλο όζο θυρεοειδούς είναι η τραχεία. Όταν ο όζος αυξηθεί ακόμη περισσότερο σε μέγεθος και επεκταθεί προς τα πίσω (προς την σπονδυλική στήλη), τότε το επόμενο όργανο που μπορεί να πιεστεί είναι ο οισοφάγος. Σπανιότερα μπορεί να πιεστούν και άλλα όργανα ή ανατομικά στοιχεία του τραχήλου.

Στις περιπτώσεις αυτές ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα λόγω ακριβώς της πίεσης των ανατομικών αυτών στοιχείων. Τα συμπτώματα αυτά περιγράφονται με τον όρο ‘πιεστικά φαινόμενα’. Τέτοια φαινόμενα είναι η δύσπνοια και ο εισπνευστικός συριγμός (από πίεση της τραχείας) και η δυσκολία στην κατάποση (από την πίεση του οισοφάγου).

Παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες εικόνες από νεαρό ασθενή με ευμεγέθη καταδυόμενο όζο με πιεστικά φαινόμενα από την τραχεία.

 

Παρουσίαση ασθενούς

Προεγχειρητικά δεδομένα

Ο ασθενής, ετών 38, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση ευμεγέθους όζου θυρεοειδούς. Αναφέρει αίσθημα δύσπνοιας και πίεσης / βάρους στον τράχηλο.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίστηκε σημαντικού βαθμού αύξηση των διαστάσεων του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς, στον οποίο εντοπίζεται ευμεγέθης όζος, μεγίστης διαμέτρου 63,3 mm. Ο όζος έχει διακριτά όρια, άηχο κεντρικό τμήμα, ως επί εκτεταμένης νέκρωσης Στην περιφέρεια του παρατηρούνται πολλαπλά ηχογενή συμπαγή τμήματα με λοβωτή παρυφή. Στον έλεγχο με έγχρωμο Doppler ο όζος εμφανίζει περιφερειακή και εσωτερική αγγείωση στα συμπαγή τμήματα. Δεν παρατηρήθηκαν παθολογικοί τραχηλικοί λεμφαδένες.

Τα παραπάνω ευρήματα επιβεβαιώθηκαν σε νέο υπερηχογράφημα σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων, όπου επίσης δεν παρατηρήθηκαν παθολογικοί λεμφαδένες σε όλα τα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου (κεντρικό και πλάγια). Ασθενής ευθυρεοειδικός.

Λόγω του μεγάλου μεγέθους του όζου δεν έγινε παρακέντησή του με λεπτή βελόνη (FNA), καθώς η διαγνωστική ακρίβεια της εξέτασης θα ήταν μικρή λόγω μεγέθους.

 

Ακτινογραφία Θώρακος - Εμφανής Η Παρεκτόπιση Της Τραχείας (Κίτρινο Βέλος) Προς Τα Αριστερά Λόγω Της Πίεσης Που Ασκείται Επ' Αυτής Από Τον Ευμεγέθη Όζο.

Ακτινογραφία θώρακος – Εμφανής η παρεκτόπιση της τραχείας (κίτρινο βέλος) προς τα αριστερά λόγω της πίεσης που ασκείται επ’ αυτής από τον ευμεγέθη όζο.

 

Αξονική Τομογραφία – Τομή Στο Ύψος Του Τραχήλου. Εμφανής Ο Ευμεγέθης Όζος (Κόκκινο Βέλος) Που Πιέζει Την Τραχεία (Κίτρινο Βέλος) Και Την Παρεκτοπίζει Προς Τα Αριστερά.

Αξονική τομογραφία – τομή στο ύψος του τραχήλου. Εμφανής ο ευμεγέθης όζος (κόκκινο βέλος) που πιέζει την τραχεία (κίτρινο βέλος) και την παρεκτοπίζει προς τα αριστερά.

 

Όζος Θυρεοειδούς 3- Αξονική Τομογραφία: Τομές Σε Δύο Χαμηλότερα Επίπεδα, Όπου Φαίνεται Η Κατάδυση Του Ευμεγέθους Όζου (Κόκκινο Βέλος) Στο Μεσοθωράκιο Και Η Απώθηση Της Τραχείας (Κίτρινο Βέλος) Προς Την Αντίθετη Κατεύθυνση (Αριστερά). Στην Αριστερή Εικόνα Είναι Εμφανής Και Η Επιπέδωση Του Δεξιού Ορίου Της Τραχείας Λόγω Της Πίεσης Από Τον Όζο. Η Επιπέδωση Αυτή Προκαλεί Μείωση Της Διαμέτρου Του Αυλού Της Τραχείας, Όπως Είναι Εμφανές Στην Εικόνα.

Όζος θυρεοειδούς 3- αξονική τομογραφία: τομές σε δύο χαμηλότερα επίπεδα, όπου φαίνεται η κατάδυση του ευμεγέθους όζου (κόκκινο βέλος) στο μεσοθωράκιο και η απώθηση της τραχείας (κίτρινο βέλος) προς την αντίθετη κατεύθυνση (αριστερά). Στην αριστερή εικόνα είναι εμφανής και η επιπέδωση του δεξιού ορίου της τραχείας λόγω της πίεσης από τον όζο. Η επιπέδωση αυτή προκαλεί μείωση της διαμέτρου του αυλού της τραχείας, όπως είναι εμφανές στην εικόνα.

 

Χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Αρχικά έγινε ολική θυρεοειδεκτομή, που εξελίχθηκε με δυσκολία λόγω των λίαν αυξημένων διαστάσεων του δεξιού λοβού και λόγω δυσχερούς αποκόλλησης από την τραχεία. Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου, συναφαιρέθηκε εντούτοις ο παρακείμενος ινολιπώδης ιστούς από το κεντρικό διαμέρισμα.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

 

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η ανάνηψη του ασθενούς ήταν ομαλή

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε άριστη γενική κατάσταση.

 

Ιστολογική εξέταση

Ευμεγέθης αδενωματώδης όζος θυρεοειδούς. Αλλοιώσεις χρόνιας λεμφοκυτταρικής θυρεοειδίτιδας στο λοιπό θυρεοειδικό παρέγχυμα. Λεμφαδένες με αντιδραστική υπερπλασία του λεμφικού ιστού.

 

Σχόλιο

Οι όζοι θυρεοειδούς θα πρέπει να υποβάλλονται σε προσεκτική αξιολόγηση από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς. Υπάρχει συγκεκριμένη διαγνωστική μεθοδολογία που θα πρέπει να ακολουθείται ώστε να τεθεί με ακρίβεια η ακριβής διάγνωση της φύσης του όζου. Το μέγεθος του όζου είναι μία σημαντική παράμετρος στην αξιολόγηση των ασθενών αυτών αυτών. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αξιολόγηση τυχόν κατάδυσης ενός ευμεγέθους όζου στο μεσοθωράκιο.

Όταν υπάρχουν ευμεγέθεις όζοι είναι πιθανόν να υπάρχουν συμπτώματα από πίεση των παρακειμένων οργάνων, για την πιθανή παρουσία των οποίων θα πρέπει να ερωτάται ο ασθενής.

Η χειρουργική επέμβαση των ασθενών αυτών θα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, ώστε η επέμβαση να γίνει με ριζικότητα και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

 

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Όζος θυρεοειδούς 3 Όζος θυρεοειδούς 3 Όζος θυρεοειδούς 3 Όζος θυρεοειδούς 3 Όζος θυρεοειδούς 3 Όζος θυρεοειδούς 3 Όζος θυρεοειδούς 3 Όζος θυρεοειδούς 3 Όζος θυρεοειδούς 3

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ