Skip to main content
search

Βάρος και θυρεοειδής

Οι δύο βασικές διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός. Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών σε ποσότητες που υπερβαίνουν τις ανάγκες του οργανισμού, ενώ αντίθετα στον υπερθυρεοειδισμό παράγονται θυρεοειδικές ορμόνες σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Όπως είναι γνωστό, οι ορμόνες του θυρεοειδούς κατέχουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του κυτταρικού μεταβολισμού, ελέγχοντας με τον τρόπο αυτό τη λειτουργία όλων πρακτικά των οργάνων / συστημάτων του ανθρωπίνου σώματος.

 

Βάρος Και Θυρεοειδής

Βάρος και θυρεοειδής

 

Υποθυρεοειδισμός και βάρος

Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται δε από επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού του ανθρωπίνου σώματος, που οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι μία χαρακτηριστική κλινική εκδήλωση του υπερθυρεοειδισμού.

Η μειωμένη θυρεοειδική λειτουργία που συνοδεύει τον υπερθυρεοειδισμό χαρακτηρίζεται επίσης από μείωση της ενεργητικότητας του ασθενούς, που αισθάνεται κόπωση και συχνά υπνηλία. Οι μεταβολές αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Δεν είναι βέβαια ο υποθυρεοειδισμός η μόνη αιτία για την οποία μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση του σωματικού βάρους. Το αυξημένο σωματικό βάρος οφείλεται συνηθέστατα όχι σε υποθυρεοειδισμό αλλά σε αρκετές άλλες διαταραχές του οργανισμού, συχνά λόγω κακής διατροφής ή λόγω έλλειψης συστηματικής σωματικής άσκησης.

Η σχέση μεταξύ σωματικού βάρους και ρύθμισης του σωματικού βάρους είναι σύνθετη. Η αύξηση του σωματικού βάρους παρατηρείται σταδιακά σε βάθος χρόνου και όπως αναφέρθηκε παραπάνω συνηθέστατα οφείλεται σε άλλα αίτια πέραν του υποθυρεοειδισμού.

Υπολογίζεται γενικά ότι σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό το σωματικό βάρος αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 3 έως 5 kgr. H αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατακράτηση ύδατος και όχι στην αυξημένη συσσώρευση λίπους.

Ένα συνηθισμένο ερώτημα των ασθενών με υποθυρεοειδισμό και παχυσαρκία είναι αν θα χάσουν βάρους με τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού έχει σαν αποτέλεσμα την διακοπή όλων των μηχανισμών της νόσου που προκαλούν την εμφάνιση των κλινικών της εκδηλώσεων, όπως εν προκειμένω και της αύξησης του βάρους.  Όπως είναι γνωστό, η αντιμετώπιση των ασθενών με υποθυρεοειδισμό περιλαμβάνει την χορήγηση θυροξίνης (λεβοθυροξίνης) από το στόμα θυροξίνη, που υποκαθιστά την θυρεοειδική λειτουργία που είναι ελλειμματική στους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό.

Μετά την αποκατάσταση στα φυσιολογικά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα (με την χορήγηση λεβοθυροξίνης από το στόμα) παρατηρείται συνήθως μία ήπια απώλεια βάρους, συνήθως κάτω από το 10 % του σωματικού βάρους. Αν και η απώλεια βάρους αυτού του μεγέθους δεν φαίνεται ιδιαίτερα σημαντική, εντούτοις είναι προτιμότερη από την διατήρηση του πλεονάζοντος σωματικού βάρους για τη διατήρηση της συνολικής κατάστασης της υγείας του ασθενούς με υποθυρεοειδισμό.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αύξηση του σωματικού βάρους οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, και κυρίως στις κακές διατροφικές συνήθειες και στην έλλειψη άσκησης. Αν επομένως μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού υποχωρήσουν όλα τα άλλα συμπτώματα / κλινικές εκδηλώσεις της νόσου αλλά παραμείνει η παχυσαρκία, τότε είναι απίθανο το αυξημένο σωματικό βάρος να οφείλεται στον υποθυρεοειδισμό. Από τι στιγμή που θα θεραπευθεί ο υποθυρεοειδισμός και οι θυρεοειδικές ορμόνες επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα, το να χάσει κανείς ή να πάρει βάρος δεν έχει σχέση με τον θυρεοειδή, αλλά με τον τρόπο ζωής του (διατροφή και άσκηση).

 

Υπερθυρεοειδισμός και βάρος

Αντίθετα με τον υποθυρεοειδισμό, το μειωμένο σωματικό βάρος είναι χαρακτηριστική κλινική εκδήλωση του υπερθυρεοειδισμού. Μάλιστα, η μείωση του σωματικού βάρους παρατηρείται παρά το ότι ο ασθενής έχει αυξημένη όρεξη. Η εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι η επιτάχυνση του κυτταρικού μεταβολισμού που παρατηρείται στον υπερθυρεοειδισμό λόγω της αυξημένης παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών.

Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού σε γενικές γραμμές έχει σαν αποτέλεσμα την αποκατάσταση του σωματικού βάρους. Εντούτοις, συνήθως η μείωση του σωματικού βάρους δεν είναι τόσο προβληματική όσο η αύξηση του σωματικού βάρους που παρατηρείται στον υποθυρεοειδισμό (βλ. παραπάνω). Τονίζεται και πάλι ότι η παράμετρος «σωματικό βάρος» καθορίζεται από πολλές επιμέρους συνιστώσες, μία μόνο εκ των οποίων είναι η λειτουργία του θυρεοειδούς. Υπάρχουν πολλές άλλες συνιστώσες, που εμπλέκονται πιο συχνά στο μηχανισμό αύξησης ή μείωσης του σωματικού βάρους, με κυριότερες την διατροφή και την σωματική άσκηση, όπως έχει αναφερθεί παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση, αν οι ορμόνες θυρεοειδούς στο αίμα είναι φυσιολογικές τότε δεν ευθύνεται ο θυρεοειδής για τυχόν αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Βάρος και θυρεοειδής

Βάρος και θυρεοειδής

Βάρος και θυρεοειδής

Βάρος και θυρεοειδής

Βάρος και θυρεοειδής

Βάρος και θυρεοειδής

Βάρος και θυρεοειδής

Βάρος και θυρεοειδής

Βάρος και θυρεοειδής

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ