Skip to main content
search

Έκτοπος καρκίνος θυρεοειδούς (ωοθήκη)– ανάπτυξη καρκίνου θυρεοειδούς σε έκτοπο θυρεοειδικό ιστό στην ωοθήκη (με αφορμή ασθενή μας)

Έκτοπος καρκίνος θυρεοειδούς. Η ασθενής ηλικίας 54 ετών υποβλήθηκε προ διμήνου σε ολική υστερεκτομή (αφαίρεση μήτρας μετά των εξαρτημάτων) για όγκο αριστερής ωοθήκης.

Στην ιστολογική εξέταση μακροσκοπικά βρέθηκε στην αριστερή ωοθήκη κυστικό μόρφωμα με λεία εξωτερική επιφάνεια που συνέχεται με την αριστερή σάλπιγγα. Μετά τη διάνοιξη του μορφώματος αναγνωρίσθηκε λευκόφαιη αλλοίωση μεγίστης διαμέτρου 24 mm.

Στην μικροσκοπική εξέταση παρατηρήθηκε ανάπτυξη κακοήθους επιθηλιακού νεοπλάσματος, με:

  • θυλακιώδη, θηλώδη και μικροθηλώδη αρχιτεκτονική
  • νεοπλασματικό πληθυσμό από κύτταρα με πυρηνικά χαρακτηριστικά τύπου ‘ground glass’ με διαυγή πυρήνα, πεπαχυσμένη πυρηνική μεμβράνη, ανωμαλία σχήματος και παρουσία ενδοπυρηνικών εντομών
  • εστιακή άθροιση ψαμμωδών σωματίων
  • μέτρια μιτωτική δραστηριότητα.

Τα μικροσκοπικά ευρήματα και τα ευρήματα του ανοσοϊστοχημικού ελέγχου ήταν συμβατά με ανάπτυξη θηλώδους καρκινώματος με μορφολογία και ανοσοφαινότυπος θυρεοειδικού τύπου (θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς).

Η ασθενής υποβλήθηκε στη συνέχεια σε υπερηχογραφικό έλεγχο του θυρεοειδούς αδένα σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων στον οποίο διαπιστώθηκε η παρουσία πολλαπλών όζων θυρεοειδούς σε αμφότερους τους λοβούς (ο μεγαλύτερος μεγίστης διαμέτρου έως 20.5 mm στον αριστερό λοβό) εμφανώς καλοήθους ηχομορφολογίας.

Έγινε επίσης σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς με Tc99m-pertechnetate στο οποίο παρατηρείται ανομοιογενής και δυσχερής καθήλωση του ραδιοφαρμάκου σε ολόκληρο το παρέγχυμα του θυρεοειδούς αδένα, με παρουσία περιγεγραμμένης περιοχής αυξημένης καθήλωσης του ραδιοφαρμάκου έναντι του υπολοίπου θυρεοειδικού ιστού στον άνω πόλο του δεξιού λοβού. Το σπινθηρογραφικό αυτό εύρημα είναι συμβατό με αντιρροπούμενο αυτόνομο αδένωμα του θυρεοειδούς. Δεν παρατηρήθηκε πρόσληψη του ραδιοφαρμάκου σε έκτοπη θέση (εκτός του ορθότοπου θυρεοειδούς αδένα).

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα τεκμηριώνεται η πρωτοπαθής και αποκλειστική ανάπτυξη του καρκίνου θυρεοειδούς στην αριστερά ωοθήκη στα πλαίσια μονοδερμικού τερατώματος (struma ovarii), καθώς αποκλείεται η παρουσία πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου θυρεοειδούς στον θυρεοειδή αδένα.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή.

 

Έκτοπος καρκίνος θυρεοειδούς (struma ovarii)- ΣΧΟΛΙΟ

Η περίπτωση της ασθενούς που παρουσιάσθηκε παραπάνω είναι εξαιρετικά σπάνια και ενδιαφέρουσα.

H νοσολογική οντότητα που είναι γνωστή ως struma ovarii (τεράτωμα ωοθήκης) χαρακτηρίζεται από την παρουσία διαφόρων ιστών εντός αυτού. Στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε θυρεοειδικός ιστός, από τον οποίο αναπτύχθηκε το θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδικού τύπου.

Η πιθανότητα μετάστασης από πρωτοπαθές θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς αποκλείσθηκε με τον απεικονιστικό έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε η ασθενής (υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα, βλ. παραπάνω).

Το ερώτημα που προέκυψε στη συνέχεια αφορούσε την περαιτέρω αντιμετώπιση της ασθενούς. Καθώς τα σχετικά περιστατικά είναι σπάνια στη βιβλιογραφία δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, έγινε λεπτομερής συζήτηση με την ασθενή για τις διαθέσιμες επιλογές. Μετά από αναλυτική ενημέρωσή της επιλέχθηκε η ολική θυρεοειδεκτομή για λόγους που σχετίζονται τόσο με την θεραπευτική αντιμετώπιση (χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου μετεγχειρητικά) όσο και με την μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Είναι προφανές ότι η αντιμετώπιση τέτοιων σπάνιων περιστατικών απαιτεί την εμπλοκή γιατρών που να είναι εξοικειωμένοι με τις παθήσεις του θυρεοειδούς, ακόμη και των εξαιρετικά σπάνιων, όπως είναι η περίπτωση της ασθενούς που παρουσιάσθηκε παραπάνω. Οι εξειδικευμένοι αυτοί γιατροί είναι σε θέση να προτείνουν την βέλτιστη θεραπευτική στρατηγική προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση των σπάνιων αυτών περιστατικών κατέχει ο εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς, που θα πρέπει – πέραν της θεωρητικής – να κατέχει και επαρκή κλινική εμπειρία.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”8490″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ