Skip to main content
search

Όζοι θυρεοειδούς top 5 questions – πέντε συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους

1.Όζοι θυρεοειδούς – πόσο πιθανό είναι να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς?

Οι περισσότεροι όζοι θυρεοειδούς είναι καλοήθεις. Εντούτοις, σε ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό των ασθενών μπορεί να υποκρύπτεται κακοήθεια (καρκίνος θυρεοειδούς). Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στη βιβλιογραφία περί το 5 % (κατ΄ άλλους φθάνει και το 8 %).

Η πιθανότητα να υποκρύπτεται κακοήθεια (καρκίνος θυρεοειδούς) δεν είναι εντούτοις η ίδια για όλους τους όζους θυρεοειδούς. Για την αξιολόγηση της πιθανότητας αυτής θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πολλές παράμετροι από το ιστορικό του ασθενούς (ατομικό και οικογενειακό), από την κλινική εξέταση και από τον λοιπό απεικονιστικό-εργαστηριακό έλεγχο (υπερηχογράφημα, παρακέντηση με λεπτή βελόνη [FNA], επίπεδα καλσιτονίνης στο αίμα κλπ.).

Για παράδειγμα, οι καθαρά κυστικοί όζοι θυρεοειδούς (purely cystic thyroid nodules) σχεδόν ποτέ δεν υποκρύπτουν κακοήθεια (καρκίνο θυρεοειδούς). Αντίθετα, ένας όζος θυρεοειδούς με ύποπτους υπερηχογραφικούς χαρακτήρες, που συνοδεύεται από παθολογική απεικόνιση των λεμφαδένων του τραχήλου στο υπερηχογράφημα είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι κακοήθης (καρκίνος θυρεοειδούς).

2.Όζοι θυρεοειδούς – σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για το πρόβλημα αυτό?

Οι ενδοκρινολόγοι και οι χειρουργοί θυρεοειδούς είναι οι δύο βασικές ειδικότητες που ασχολούνται με τους όζους θυρεοειδούς σε καθημερινή βάση. Από την άλλη, μπορεί να εμπλακούν με το πρόβλημα αυτό στην πράξη και πολλές άλλες ειδικότητες, όπως γενικοί γιατροί, παθολόγοι, γενικοί χειρουργοί, ωτορινολαρυγγολόγοι κλπ.

Στη φάση της διαγνωστικής διερεύνησης των ασθενών με όζους θυρεοειδούς σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος του ακτινολόγου που θα κάνει το υπερηχογράφημα (σε συνδυασμό με την χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου, όταν χρειάζεται) και του κυτταρολόγου που θα αξιολογήσει τα ευρήματα της παρακέντησης με λεπτή βελόνη του όζου (όταν και αν αυτή χρειαστεί να γίνει).

Το σημαντικό στο σημείο αυτό είναι να τονιστεί ότι ο γιατρός που θα αναλάβει τον ασθενή με όζο θυρεοειδούς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τις παθήσεις του θυρεοειδούς. Η εξοικείωση αυτή δεν αφορά μόνο το θεωρητικό υπόβαθρο του γιατρού, αλλά και την πρακτική του εμπειρία, όπως αυτή αποτυπώνεται στον αριθμό των ανάλογων περιστατικών που διαχειρίζεται σε καθημερινή βάση.

Η έλλειψη εμπειρίας από την πλευρά του γιατρού μπορεί να οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις, τόσον όσον αφορά τον διαγνωστικό έλεγχο του ασθενούς όσο και την θεραπευτική του αντιμετώπιση. Η βέλτιστη προτεινόμενη τακτική είναι ο χειρισμός των ασθενών αυτών να γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς. ΄

 

3.Όζοι θυρεοειδούς – ποιός ο ρόλος της κληρονομικότητας?

Οι όζοι θυρεοειδούς είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας. Έχει υπολογιστεί ότι όζοι θυρεοειδούς, ασχέτως διαμέτρου, υπάρχουν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού (έως 60 – 70 %). Με ένα τότο συχνό πρόβλημα υγείας είναι δύσκολο να συζητήσει κανείς την ύπαρξη γενετικού παράγοντα και κληρονομικότητας.

Συχνά βέβαια στην ίδια οικογένεια παρατηρούνται άτομα με όζους θυρεοειδούς, πράγμα που υποδηλώνει την πιθανότητα να υποκρύπτεται κάποιος γενετικός παράγοντας για την ανάπτυξη των όζων.

Εντούτοις, όζο θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίσει οποιοσδήποτε στο γενικό πληθυσμό χωρίς να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Με άλλα λόγια, τα γονίδια μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο, είναι όμως ένας από τους πολλούς «παράγοντες κίνδυνου» για την ανάπτυξη όζων θυρεοειδούς.

 

4.Όζοι θυρεοειδούς – θα χρειαστεί χειρουργικη επέμβαση?

Αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) σε ασθενείς με όζους θυρεοειδούς θα χρειαστεί:

  • Όταν υπάρχει διάγνωση ή υποψία καρκίνου θυρεοειδούς (η υποψία ή η διάγνωση τίθεται με βάση συγκεκριμένη διαγνωστική μεθοδολογία)
  • Όταν υπάρχουν συμπτώματα από πίεση παρακειμένων ανατομικών στοιχείων/οργάνων. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται όταν οι όζοι θυρεοειδούς αποκτήσουν μεγάλο μέγεθος (> 30 mm, κατ’ άλλους > 40 mm). Τέτοια συμπτώματα είναι για παράδειγμα η δύσπνοια ή/και ο εισπνευστικός συριγμός (από πίεση της τραχείας) και η δυσκολία στην κατάποση (δυσκαταποσία, από πίεση του οισοφάγου).
  • Όταν ο όζος είναι μεγάλος και δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα στον ασθενή
  • Όταν ο όζος θυρεοειδούς υπερλειτουργεί και παράγει αυξημένες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών (τοξικό αδένωμα).

 

5.Όζοι θυρεοειδούς – διαγνώσθηκα και εγώ με αυτο το πρόβλημα στο θυρεοειδή μου- τι πρέπει να κάνω?

Το βασικό πρώτο βήμα είναι να εντοπιστεί ένας καλός κλινικός γιατρός. Ο γιατρός αυτός θα πρέπει να είναι είτε ενδοκρινολόγος είτε εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς.

Ο γιατρός αυτός θα σας παραπέμψει αρχικά για τον σωστό διαγνωστικό έλεγχο, επιλέγοντας συγκεκριμένη διαγνωστική μεθοδολογία. Δεν χρειάζονται περιττές εξετάσεις. Χρειάζονται συγκεκριμένα διαγνωστικά βήματα, προκειμένου να γίνει η σωστή διερεύνηση του ασθενούς, χωρίς άσκοπες και δαπανηρές εξετάσεις και χωρίς χρονοτριβή.

Η επιλογή της σωστής διαγνωστικής διερεύνησης γίνεται με βάση τα ιδιαίτερα δεδομένα του κάθε συγκεκριμένου ασθενούς, τις υπάρχουσες κατευθυντήριες οδηγίες καταξιωμένων επιστημονικών εταιρειών που ασχολούνται με τις παθήσεις του θυρεοειδούς και την εμπειρία του κλινικού γιατρού.

Ο κλινικός αυτός γιατρός (ενδοκρινολόγος / χειρουργός θυρεοειδούς) καλείται στη συνέχεια να αξιολογήσει τα ευρήματα του διαγνωστικού ελέγχου του ασθενούς και να προτείνει την βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση. Πέραν της απαραίτητης επιστημονικής επάρκειας και εμπειρίας του κλινικού γιατρού, και η σημασία της ηθικής του ακεραιότητας είναι αυτονόητη, προτάσσοντας το καλό του ασθενούς μπροστά από το (οποιοδήποτε) δικό του (οικονομικό ή άλλο).

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8509″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ