Skip to main content
search

Αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή), χειρουργική τομή, ουλή και αισθητικό αποτέλεσμα

Εισαγωγή

Αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή), χειρουργική τομή, ουλή και αισθητικό αποτέλεσμα. – Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου. Για το λόγο αυτό, η χειρουργική τομή και το αισθητικό αποτέλεσμα μετά από αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αυτό ισχύει για όλους τους ασθενείς, ιδιαίτερα όμως για τους νεότερους ασθενείς. Σήμερα υπάρχει δυνατότητα η χειρουργική τομή για την αφαίρεση του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα. Με τις τεχνικές πλαστικής σύγκλεισης της τομής η τομή καθίσταται πρακτικά «αόρατη». Στη συνέχεια παρουσιάζονται κάποια σχετικά δεδομένα στο θέμα αυτό.

Αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) – πόσο μεγάλη θα είναι η τομή;

Η τομή που γίνεται για την αφαίρεση θυρεοειδούς επιλέγεται να είναι η ελάχιστη δυνατή, χωρίς εντούτοις αυτό να γίνεται σε βάρος της ασφάλειας της επέμβασης. Η συνήθης τομή για την αφαίρεση θυρεοειδούς είναι περίπου 2.5 – 3 cm. Υπάρχουν κάποιες παράμετροι με τις οποίες προσαρμόζεται το μέγεθος της τομής. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις παραμέτρους αυτές.

Μέγεθος θυρεοειδούς

Είναι προφανές ότι το μήκος της τομής προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα. Άλλο θα είναι το μήκος της τομής αν ο θυρεοειδής έχει φυσιολογικό μέγεθος και άλλο αν παρουσιάζει σημαντικού βαθμού αύξηση των διαστάσεών του. Για παράδειγμα, αφαίρεση θυρεοειδούς μπορεί να χρειαστεί να γίνει για ένα μικροσκοπικό καρκίνωμα θυρεοειδούς. Σε αυτή την περίπτωση το μέγεθος της τομής θα είναι ιδιαίτερα μικρό (αυτό που περιγράφεται παραπάνω, 2.5 – 3 cm). Αντίθετα, η τομή θα είναι μεγαλύτερη όταν υπάρχει μία γιγάντια βρογχοκήλη, μία καταδυόμενη βρογχοκήλη ή ένας λίαν ευμεγέθης όζος.

Παρουσία λεμφαδενικών μεταστάσεων στο καρκίνωμα θυρεοειδούς

Ειδικά όταν η αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) γίνεται για καρκίνωμα θυρεοειδούς είναι πιθανόν να χρειαστεί να γίνει ταυτόχρονα αφαίρεση και τυχόν παθολογικών λεμφαδένων. Θα πρέπει δηλαδή στην επέμβαση να γίνει – ταυτόχρονα με την αφαίρεση του θυρεοειδούς – και αφαίρεση των λεμφαδενικών μεταστάσεων.

Η αφαίρεση των λεμφαδενικών μεταστάσεων από το λεγόμενο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου μπορεί να γίνει από την συνήθη τομή που γίνεται για την αφαίρεση του θυρεοειδούς. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται μεγαλύτερη τομή.

Αν όμως υπάρχουν μεταστάσεις σε λεμφαδένες σε πιο απομακρυσμένες περιοχές του τραχήλου, στα λεγόμενα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα, τότε θα χρειαστεί η τομή να προσαρμοσθεί ανάλογα. Στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα προσπέλασης στα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα. Μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει η σωστή, ριζική, θεραπευτική επέμβαση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ίαση του ασθενούς. Με τη χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου μπορούμε να γνωρίζουμε από πριν πόσο εκτεταμένος θα πρέπει να είναι ο λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου. Κατά συνέπεια μπορεί από πριν να επιλεγεί η κατάλληλη χειρουργική τομή.

Αφαίρεση θυρεοειδούς και χειρουργική τομή – πώς επιτυγχάνεται το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα;

Το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) επιτυγχάνεται με:

  • Την επιλογή του ελάχιστου μήκους της τομής
  • Την επιλογή της σωστής θέσης της τομής. Συχνά επιλέγονται δερματικές πτυχές του τραχήλου μέσα στις οποίες ‘χάνεται’ η τομή
  • Την πλαστική σύγκλειση της τομής, με ενδοδερμική ραφή με πολύ λεπτό απορροφήσιμο ράμμα
  • Την χρησιμοποίηση επουλωτικής / αναπλαστικής κρέμας λίγες ημέρες μετά την επέμβαση

Με την εφαρμογή των παραπάνω, η ουλή μετά από αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) πρακτικά δεν διακρίνεται μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή), χειρουργική τομή, ουλή και αισθητικό αποτέλεσμα 9 0 6

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή), χειρουργική τομή, ουλή και αισθητικό αποτέλεσμα 9 0 6

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή), χειρουργική τομή, ουλή και αισθητικό αποτέλεσμα 9 0 6

Ευγενίδειο

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ

Αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή), χειρουργική τομή, ουλή και αισθητικό αποτέλεσμα 9 0 6

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή), χειρουργική τομή, ουλή και αισθητικό αποτέλεσμα 9 0 6[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5189″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ