Skip to main content
search

Αφαίρεση θυρεοειδούς – ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία και η μετεγχειρητική αγωγή?

Αφαίρεση θυρεοειδούς : άμεση μετεγχειρητική περίοδος – μετεγχειρητική νοσηλεία

Μόλις ολοκληρωθεί η επέμβαση (αφαίρεση θυρεοειδούς ή θυρεοειδεκτομή), ο ασθενής παραμένει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην ανάνηψη του χειρουργείου, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου είναι υπό παρακολούθηση, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι όλα εξελίσσονται ομαλά (μέχρι να ‘ξυπνήσει’ από τη γενική αναισθησία).

Στη συνέχεια μετακινείται στο θάλαμο νοσηλείας, όπου αφαιρείται ο ορός. Ο ασθενής είναι σε θέση να σιτιστεί άμεσα (ελαφρά σίτιση). Παράλληλα αρχίζει η κινητοποίησή του (δηλαδή ο ασθενής αρχίζει να περπατάει, να κινείται).

Την επομένη της επέμβασης γίνεται το εξιτήριο του ασθενούς. Υπό κάποιες προϋποθέσεις, το εξιτήριο μπορεί να γίνει και το απόγευμα ή το βράδυ της ημέρας της επέμβασης. Συνήθως όμως προτιμάται να γίνει το εξιτήριο την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα (επομένη της επέμβασης). Επομένως, η αφαίρεση θυρεοειδούς είναι ένα χειρουργείο όπου ο ασθενής νοσηλεύεται για λίγες μόνο ημέρες (συνήθως για ένα 24ωρο ή -υπό προϋποθέσεις- και πολύ λιγότερο).

Αφαίρεση θυρεοειδούς : άμεση μετεγχειρητική περίοδος – πόνος και μετεγχειρητική αναλγησία

Ο μετεγχειρητικός πόνος μετά από την αφαίρεση θυρεοειδούς είναι ήπιος και ελέγχεται με παρακεταμόλη (Depon). Οι ανάγκες σε παρακεταμόλη ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή καθώς ο πόνος είναι μία υποκειμενική αίσθηση. Συνήθως όμως χρειάζονται ελάχιστες ποσότητες παρακεταμόλης και για τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση, καθώς ο πόνος σταδιακά υποχωρεί.

Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεται κανείς ήπιο πόνο ή ένα αίσθημα βάρους στον αυχένα. Αυτό οφείλεται στη θέση του ασθενούς στην αίθουσα χειρουργείου, καθώς η κεφαλή του ασθενούς είναι τεντωμένη προς τα πίσω όσο διαρκεί η αφαίρεση θυρεοειδούς προκειμένου να διευκολυνθεί η επέμβαση. Το αίσθημα αυτό υποχωρεί σταδιακά.

Αφαίρεση θυρεοειδούς : άμεση μετεγχειρητική περίοδος – σωματική δραστηριότητα

Επιστρέφοντας ο ασθενής στο σπίτι μπορεί να αρχίσει τις συνήθεις καθημερινές του δραστηριότητες. Επιτρέπεται το βάδισμα (όσο επιθυμεί ο ασθενής) και οι δραστηριότητες που δεν συνοδεύονται από έντονη σωματική καταπόνηση.

Μετά την πάροδο μιας περίπου εβδομάδας ο ασθενής είναι σε θέση να αναλάβει και δραστηριότητες που συνοδεύονται από έντονη προσπάθεια (π.χ. άρση βάρους, φροντίδα κήπου, γυμναστήριο κλπ.).

Αφαίρεση θυρεοειδούς : άμεση μετεγχειρητική περίοδος – διατροφή

Ο ασθενής σιτίζεται ελεύθερα. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός όσον αφορά το διαιτολόγιό του.

Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεται κάποια δυσκολία στην κατάποση. Αυτό συμβαίνει όταν η αφαίρεση θυρεοειδούς έχει εξελιχθεί με δυσκολία, όπως για παράδειγμα σε λίαν ευμεγέθεις βρογχοκήλες. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η κατανάλωση πιο μαλακών τροφών, που θα επιλέξει ο ασθενής, χωρίς και πάλι να απαγορεύονται κάποιες συγκεκριμένες τροφές.

Αφαίρεση θυρεοειδούς : άμεση μετεγχειρητική περίοδος – φροντίδα της τομής

Δεν απαιτείται καμία φροντίδα της τομής.

Μετά από 5 – 7 ημέρες η τομή έχει επουλωθεί και παραμένει ανοικτή. Μπορεί να βραχεί (επιτρέπεται να βραχεί στο μπάνιο στο σπίτι ή στη θάλασσα).

Ράμμα δεν χρειάζεται να κοπεί καθώς είναι απορροφήσιμο (φεύγει μόνο του).

Για ακόμη καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία επουλωτική (αναπλαστική) κρέμα μετά από 5 – 7 ημέρες (βλ. παρακάτω, φαρμακευτική αγωγή)

Αφαίρεση θυρεοειδούς : άμεση μετεγχειρητική περίοδος – φαρμακευτική αγωγή

Θεραπεία υποκατάστασης

Με το εξιτήριο, ο ασθενής αρχίζει τη θεραπεία υποκατάστασης, δηλαδή τη λήψη θυρεοειδικής ορμόνης για την υποκατάσταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς που έχει αφαιρεθεί. Συνήθως χορηγείται το Τ3 (μέχρι την λήψη της βιοψίας).

Αναλγητική αγωγή

Βλ. παραπάνω (οι ανάγκες είναι μικρές, καθώς ο πόνος είναι ήπιος, και καλύπτονται με παρακεταμόλη [Depon]).

Ασβέστιο και βιταμίνη D

Μετά την αφαίρεση θυρεοειδούς μπορεί να παρατηρηθεί παροδική μείωση του ασβεστίου αίματος, για λίγες ώρες ή λίγες ημέρες. Συνηθέστατα, η μείωση αυτή δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα και μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο αν μετρηθεί το ασβέστιο στο αίμα του ασθενούς. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D χορηγούνται για λίγες ημέρες μετεγχειρητικά, ώστε η (τυχόν) πτωτική καμπύλη των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα να γίνει κατά το δυνατόν πιο ομαλή.

Επουλωτική / αναπλαστική κρέμα

Αρχίζει να εφαρμόζεται λίγες ημέρες μετά την επέμβαση. Μπορεί να βελτιώσει το αισθητικό αποτέλεσμα, αν και πάντα η σύγκλειση της τομής γίνεται προσεκτικά με πλαστική ραφή.

Αφαίρεση θυρεοειδούς : απώτερη παρακολούθηση (follow-up) ασθενούς και περαιτέρω αντιμετώπιση

Μετά τη λήψη της βιοψίας, η περαιτέρω αντιμετώπιση του ασθενούς γίνεται από τον ενδοκρινολόγο του. Ο ενδοκρινολόγος θα ρυθμίσει τη θεραπεία υποκατάστασης (ή καταστολής, σε περίπτωση καρκίνου θυρεοειδούς).

Ειδικά σε καρκίνο θυρεοειδούς έχει σημασία να τονιστούν δύο ιδιαίτερα σημεία:

  • Η πιθανότητα να απαιτηθεί επικουρική (συμπληρωματική, adjuvant) θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
  • Η ανάγκη περιοδική παρακολούθησης (κλινικής, εργαστηριακής και απεικονιστικής) για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν υποτροπής της νόσου.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ