Αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) – πώς γίνεται? (Α) Προεγχειρητική φάση
Εισαγωγή
Αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) – πώς γίνεται?. Η αφαίρεση θυρεοειδούς είναι η πιο συνηθισμένη επέμβαση ενδοκρινών αδένων. Συνίσταται στην εκτομή του θυρεοειδούς, που ανάλογα με την έκταση της διακρίνεται σε ολική, σχεδόν ολική, υφολική και λοβεκτομή (αφαίρεση του ενός λοβού του θυρεοειδούς, συνήθως με τον ισθμό). Στην ανάρτηση αυτή περιγράφονται κάποια στοιχεία που αφορούν την αφαίρεση θυρεοειδούς και που έχουν ενδιαφέρον για όποιον/-α ασθενή πρόκειται να υποβληθεί στην επέμβαση αυτή.
Αφαίρεση θυρεοειδούς – ενδείξεις
Το πρώτο βήμα είναι να τεθεί η ένδειξη της επέμβασης, να προσδιοριστεί δηλαδή το εάν χρειάζεται ή όχι ο ασθενής να υποβληθεί σε αφαίρεση θυρεοειδούς. Σε γενικές γραμμές, αφαίρεση θυρεοειδούς μπορεί να χρειαστεί να γίνει σε διάφορες παθήσεις του θυροειδούς, όπως:
Κακοήθεις παθήσεις
- Καρκίνος θυρεοειδούς
- Σπανιότερα νεοπλάσματα θυρεοειδούς (όπως λέμφωμα, σάρκωμα, μεταστατικοί όγκοι στον θυρεοειδή κλπ.)
Καλοήθεις παθήσεις
- Όζοι θυρεοειδούς
- Βρογχοκήλη
- Υπερθυρεοειδισμός
- Θυρεοειδίτιδες
Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις βάσει των οποίων προτείνεται ή όχι η αφαίρεση θυρεοειδούς για κάθε μία από τις παθήσεις αυτές.
Είναι υποχρέωση του χειρουργού (επιστημονική και ηθική) να προτείνει τη σωστή αντιμετώπιση στον ασθενή του, βάσει και μόνο τα επιστημονικά δεδομένα.
Δεν δικαιολογείται ούτε επιστημονικά ούτε ηθικά η εσπευσμένη και χωρίς λόγο εισαγωγή του ασθενούς για επέμβαση.
Αφαίρεση θυρεοειδούς – Προεγχειρητικός έλεγχος
Αφού τεθεί η ένδειξη για αφαίρεση θυρεοειδούς, θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί στη σωστή διεγχειρητική διερεύνηση εν όψει της επέμβασης. Η διερεύνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως προεγχειρητικός έλεγχος. Ο προεγχειρητικός έλεγχος έχει δύο βασικά σκέλη:
Ειδικός προεγχειρητικός έλεγχος
Αναφέρεται στην εκτέλεση εξετάσεων που στόχο έχουν την διερεύνηση του προβλήματος που αφορά τον θυρεοειδή (δεν θα πρέπει να παραλείπεται η κλινική εξέταση, δηλαδή λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, επισκόπηση και ψηλάφηση). Τέτοιες εξετάσεις είναι (ενδεικτικά):
- Μέτρηση στο αίμα των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4, TSH)
- Το υπερηχογράφημα
- Η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA, Fine-Needle Aspiration) με κυτταρολογική εξέταση
- Η αξονική τομογραφία
- Η μαγνητική τομογραφία
- Το σπινθηρογράφημα
- Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan) κλπ.
O χειρουργός θα πρέπει να αποφασίσει ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες για τη σωστή προεγχειρητική διερεύνηση του ασθενούς, βάσει των ιδιαίτερων δεδομένων αυτού.
Δεν είναι σωστό να ζητούνται εξετάσεις άχρηστες, που δεν προσθέτουν κάτι ουσιαστικό στην διερεύνηση του ασθενούς και που δεν έχουν σημασία για τη σωστή αντιμετώπισή του. Κάτι τέτοιο επιβαρύνει άσκοπα οικονομικά τον ασθενή, αυξάνει την ταλαιπωρία του και καθυστερεί την αντιμετώπισή του. Ο έμπειρος και οξυδερκής χειρουργός αποφασίζει ορθολογικά για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν στην προεγχειρητική διερεύνηση του ασθενούς.
Γενικός προεγχειρητικός έλεγχος
Αναφέρεται σε εξετάσεις ρουτίνας που πρέπει να γίνουν σε κάθε ασθενή που πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση υπό γενική αναισθησία. Τέτοιες εξετάσεις είναι:
- Η γενική εξέταση αίματος
- Ο έλεγχος πηκτικότητας (ΡΤ/ΡΤΤ)
- Βασικές βιοχημικές εξετάσεις (ουρία, σάκχαρο, κάλιο, νάτριο)
- Ακτινογραφία θώρακα
- Καρδιολογικός έλεγχος (ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική εξέταση)
Αφαίρεση θυρεοειδούς – Προεγχειρητική προετοιμασία
Έχει μεγάλη σημασία η σωστή προετοιμασία του ασθενούς πριν την αφαίρεση του θυροειδούς. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια παραδείγματα:
- Διακοπή της λήψης αντιπηκτικών από το στόμα (π.χ. Plavix, Sintrom) για λίγες ημέρες πριν την αφαίρεση θυρεοειδούς και αντικατάστασή τους από ενέσιμη ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (για την αποφυγή αιμορραγίας στην διάρκεια της επέμβασης ή μετά από αυτή).
- Αναπνευστική φυσιοθεραπεία, χορήγηση εισπνεόμενων βρογχοδιασταλτικών, διακοπή καπνίσματος, σε ασθενείς με πνευμονοπάθεια
- Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης (ιδιαίτερα όταν είναι αρρύθμιστη)
- Ρύθμιση σακχαρώδους διαβήτου (σε περίπτωση που είναι αρρύθμιστος)
- Ρύθμιση θυρεοειδικής λειτουργίας (ιδιαίτερα όταν υπάρχει αρρύθμιστος υπερθυρεοειδισμός)
Αφαίρεση θυρεοειδούς και προεγχειρητική προετοιμασία – δίαιτα
Ειδικά όσον αφορά τη διατροφή, εν όψει του χειρουργείου, επιτρέπεται η λήψη στερεάς τροφής μέχρι τις 22.00 το βράδυ της παραμονής του χειρουργείου.
Το βραδινό φαγητό θα πρέπει να είναι ελαφρύ την παραμονή της επέμβασης.
Την ημέρα του χειρουργείου πριν την προσέλευση στο νοσοκομείο επιτρέπεται η λήψη ροφήματος, όπως νερό, τσάι, χαμομήλι, καφές, με ή χωρίς ζάχαρη. Δεν επιτρέπεται η λήψη γάλακτος ή στερεάς τροφής.
Αν υπάρχουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη οποιασδήποτε τροφής ή ροφήματος το πρωί της ημέρας της επέμβασης.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com