Αφαίρεση θυρεοειδούς – θα χρειαστεί αιμοδότης για την επέμβαση? Θα χρειαστεί μετάγγιση αίματος?
Ένα όχι σπάνιο ερώτημα των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε αφαίρεση θυρεοειδούς έιναι αν θα χρειαστεί να δώσει κάποιος δικός τους άνθρωπος αίμα πριν την επέμβαση (αιμοδότης). Είναι γνωστό ότι η αιμοδοσία πριν από μία χειρουργική επέμβαση γίνεται όταν υπάρχει πιθανότητα μετάγγισης αίματος στην διάρκεια της επέμβασης αυτής ή στην μετεγχειρητική περίοδο. Τι ισχύει λοιπόν για την επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδούς? Χρειάζεται αιμοδότης? Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί μετάγγιση αίματος?
Η απάντηση είναι όχι, δεν χρειάζεται κάποιος να δώσει αίμα για τον ασθενή που πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης θυρεοειδούς. Και αυτό γιατί η πιθανότητα μεγάλης απώλειας αίματος στην αφαίρεση θυρεοειδούς, ώστε να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, είναι εξαιρετικά μικρή (πρακτικά μηδενική).
Αυτό ισχύει είτε η επέμβαση θυρεοειδούς περιλαμβάνει την αφαίρεση του θυρεοειδούς και μόνο (θυρεοειδεκτομή) είτε και ταυτόχρονο λεμφαδενικό καθαρισμό. Ισχύει ακόμη και για κάποιες περισσότερο ειδικές περιπτώσεις, όπως:
- Γιγάντια βρογχοκήλη
- Τοξική βρογχοκήλη΄- υπερθυρεοειδισμός
- Καταδυόμενη βρογχοκήλη
- Επέμβαση θυρεοειδούς σε ασθενή που λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή
- Καρκίνος θυρεοειδούς με εκτεταμένες λεμφαδενικές μεταστάσεις ή και διήθηση παρακειμένων ιστών.
Το θέμα της πιθανής μετάγγισης αίματος, όπως είναι φυσικό, απασχολεί ιδιαίτερα μία ομάδα ασθενών, τους μάρτυρες του Ιαχωβά, καθώς η μετάγγιση αίματος θεωρείται ασύμβατη με τα πιστεύω τους.
Αιμοδοσία πριν την επέμβαση του θυρεοειδούς μπορεί να απαιτηθεί εξαιρετικά σπάνια και περισσότερο σαν μέτρο προληπτικό (δεδομένου ότι πιθανότατα δεν θα χρειαστεί μετάγγιση) σε εξαιρετικά επιλεγμένους ασθενείς, όπως σε ασθενείς με σοβαρές διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, ή σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε στερνοτομή για αφαίρεση εκτεταμένης λεμφαδενικής διασποράς και στο μεσοθωράκιο καρκίνου θυρεοειδούς ή όταν ένας επιθετικός καρκίνος διηθεί τα μεγάλα αγγεία του τραχήλου.
Οι περιπτώσεις αυτές εντούτοις είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Προϋπόθεση για την αποφυγή μετάγγισης στην διάρκεια της επέμβασης αφαίρεσης θυρεοειδούς είναι η ασφαλής εκτέλεση της επέμβασης με τεχνικά σωστό τρόπο (lege artis). Η αιμορραγία συχνά είναι αποτέλεσμα μη προσεκτικών χειρισμών στη διάρκεια της επέμβασης. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η σωστή προεγχειρητική προετοιμασία των ασθενών (όταν χρειάζεται, π.χ. σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά από το στόμα [π.χ. αντιαιμοπεταλιακά]).
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας
Αφαίρεση θυρεοειδούς και μετάγγιση αίματος
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
- Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
- Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
- Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
- Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
- Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
Αφαίρεση θυρεοειδούς και μετάγγιση αίματος
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
Αφαίρεση θυρεοειδούς και μετάγγιση αίματος[/vc_column_text][/vc_column]