Skip to main content
search

Θυρεοειδεκτομή : η παράμετρος «διάρκεια επέμβασης» και η σημασία της στην πράξη

Σήμερα μία επέμβαση μπορεί να γίνει με ασφάλεια έστω και αν έχει σχετικά μεγάλη χρονική διάρκεια. Μάλιστα, πρώτη προτεραιότητα είναι η ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ εκτέλεση της επέμβασης και όχι η ολοκλήρωσή της σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εντούτοις η άσκοπη και αδικαιολόγητη παράταση της διάρκειας της επέμβασης δεν είναι επιθυμητή και είναι δυνητικά επικίνδυνη για τον ασθενή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ασθενείς με αυξημένη ‘βιολογική ηλικία’ [υπερήλικες ασθενείς ή και για νεότερους ασθενείς με βαριές συνυπάρχουσες παθήσεις (π.χ. σοβαρή καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια κλπ.)]. Έχει αποδειχθεί ότι σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις η παράταση της διάρκειας της επέμβασης συνοδεύεται από αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών μετεγχειρητικά.

Η θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση θυρεοειδούς) γίνεται για μία ποικιλία παθήσεων του θυρεοειδούς (όπως υπερθυρεοειδισμός, όζος θυρεοειδούς, καρκίνος θυρεοειδούς, θυρεοειδίτιδες, βρογχοκήλη κλπ.) Με βάση τα παραπάνω, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ο χειρουργός να μπορεί να εκτελέσει ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΣΩΣΤΑ την θυρεοειδεκτομή σε ΣΥΝΤΟΜΟ σχετικά χρόνο, αποφεύγοντας τις άσκοπες χρονικές επιμηκύνσεις της διάρκειας της θυρεοειδεκτομής.

Οχειρουργός θα πρέπει να έχει προσανατολισθεί ήδη πριν το χειρουργείο για το είδος της επέμβασης που θα εκτελέσει στον κάθε συγκεκριμένο ασθενή (με βάση τα δεδομένα του σωστού και αξιόπιστου προεγχειρητικού ελέγχου) και όχι να προσπαθεί στη διάρκεια της επέμβασης να προσανατολιστεί και να λάβει θεραπευτικές αποφάσεις.

Η παράμετρος «διάρκεια επέμβασης» αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε «δύσκολες» θυρεοειδεκτομές, όπως για παράδειγμα σε γιγάντιες καταδυόμενες τοξικές βρογχοκήλες ή καρκίνους θυρεοειδούς με εκτεταμένη διασπορά. Στις περιπτώσεις αυτές αναμένονται σημαντικές τεχνικές δυσκολίες και προκλήσεις ακόμη και για τον έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς, που μπορεί στον μη επαρκώς εξοικειωμένο χειρουργό να οδηγήσουν σε μία πολύωρη επέμβαση που εντέλει μπορεί και να μην ολοκληρωθεί με το σωστό τρόπο (lege artis).

Από την άλλη, η θυρεοειδεκτομή είναι μία λεπτή επέμβαση καθόσον απαιτεί την διατήρηση της ακεραιότητας ευαίσθητων παρακείμενων ανατομικών στοιχείων, όπως είναι τα λαρυγγικά νεύρα και οι παραθυρεοειδείς αδένες. Κάθε βεβιασμένος και απρόσεκτος χειρισμός από την πλευρά του χειρουργού μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Επομένως, η θυρεοειδεκτομή θα πρέπει να γίνεται με την πρέπουσα προσοχή και ‘σεβασμό’ στους ιστούς, χωρίς από την άλλη να παρατείνεται άσκοπα.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

Home

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”9063″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ