Skip to main content
search

Γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη σε ασθενή μας (Εικόνες)

Ο ασθενής, ετών 69, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πολυοζώδους γιγάντιας καταδυόμενης βρογχοκήλης. Στο υπερηχογράφημα παρατηρήθηκε μεγάλου βαθμού αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς και κατάδυσή του στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο. Στον δεξιό λοβό ελέγχονται πολλαπλοί διάσπαρτοι όζοι καλοήθους ηχομορφολογίας. Επισημαίνεται η παρουσία στην μεσότητα του δεξιού  λοβού περιφερικά αποτιτανωμένου όζου διαμέτρου 7,2 mm (EU TIRADS 4). Παρατηρούνται επίσης πολλαπλές διάσπαρτες αποτιτανώσεις στον δεξιό λοβό. Στον αριστερό λοβό παρατηρούνται επίσης πολλαπλοί διάσπαρτοι ευμεγέθεις όζοι καλοήθους ηχομορφολογίας (EU TIRADS 3). Αυξημένη αγγείωση του θυρεοειδικού παρεγχύματος. Χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου αρνητική. Υπερηχογραφική εικόνα συμβατή με πολυοζώδη γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη.

 

Γιγάντια Καταδυόμενη Βρογχοκήλη Σε Ασθενή Μας (Εικόνες)

ΕΙΚΟΝΑ 1. Σχηματική αναπαράσταση των υπερηχογραφικών ευρημάτων. Ο θυρεοειδής αδένας παρουσιάζει πολύ μεγάλου βαθμού διόγκωση, καταδύεται στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο μέχρι του ύψους των μεγάλων αγγείων του θώρακα και εκτείνεται ψηλά στον τράχηλο. Καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από λίαν ευμεγέθεις όζους, καλοήθους ηχομορφολογίας. Δεν παρατηρήθηκαν ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες.

 

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή, μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Ο θυρεοειδής αδένας παρουσιάζει εντυπωσιακά μεγάλη αύξηση των διαστάσεών του και στους δύο λοβούς, με κατάδυση στο ανώτερο μεσοθωράκιο κυρίως του αριστερού λοβού, ενώ εκτείνεται σε μεγάλο ύψος στον τράχηλο και σε βάθος στις δύο τραχειοοισοφαγικές αύλακες. Παρουσιάζει λίαν αυξημένη αγγείωση μέσω πολλών και ευμεγέθων αγγειακών κλάδων. Για τους λόγους αυτούς, αλλά και λόγω δυσχερούς αποκόλλησης από την τραχεία, η επέμβαση εξελίχθηκε με σημαντικού βαθμού δυσκολία. Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

 

Χειρουργικό Παρασκεύασμα

ΕΙΚΟΝΑ 2     

Αριστερά- το χειρουργικό παρασκεύασμα της εργώδους ολικής θυρεοειδεκτομής μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης. Ο κάθε λοβός του θυρεοειδούς καταλαμβάνει την παλάμη του χεριού του χειρουργού.

Δεξιά- το χειρουργικό παρασκεύασμα (θυρεοειδής αδένας) μετά την ολοκλήρωση της ολικής θυρεοειδεκτομής με τον χάρακα (ενδείξεις σε cm, πάνω). Με την διακεκομμένη κίτρινη γραμμή έχει σχεδιασθεί – για λόγους σύγκρισης – ένας φυσιολογικού μεγέθους λοβός θυρεοειδούς.

 

 

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με τις ιδιαιτερότητες εντούτοις και τις σημαντικές δυσκολίες που περιγράφηκαν παραπάνω.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλιο

Οι γιγάντιες βρογχοκήλες αποτελούν μία πρόκληση για τον χειρουργό. Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως όταν (ενδεικτικά):

  • Συνυπάρχει κατάδυση (όπως στην περίπτωση του ασθενούς μας)
  • Είναι τοξικές
  • Ο ασθενής είναι παχύσαρκος
  • Συνυπάρχει κύφωση

Η εμπειρία του χειρουργού είναι καθοριστικός παράγοντας στις περιπτώσεις αυτές προκειμένου η επέμβαση να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς άσκοπες παρατάσεις του χειρουργικού χρόνου, παράλληλα όμως με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

 

Γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

Γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη

Γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ