Skip to main content
search

Εξετάσεις θυρεοειδούς : Βασικές γνώσεις

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει δύο βασικές ορμόνες. Η μία από αυτές είναι η θυροξίνη που περιέχει τέσσερα άτομα ιωδίου και αναφέρεται και σαν Τ4. Η θυροξίνη μετατρέπεται σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3) που περιέχει τρία άτομα ιωδίου στο μόριό της. Η Τ3 είναι η βιολογικά ενεργή θυρεοειδική ορμόνη που ρυθμίζει τον μεταβολισμό του οργανισμού.

Το ποσό των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3 και Τ4) που εκκρίνει ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζεται από την υπόφυση, ένα μικρό αδένα που βρίσκεται στην βάση του κρανίου (στην ενδοκρανιακή κοιλότητα). Η υπόφυση ‘ανιχνεύει’ τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα, όπως ακριβώς ο θερμοστάτης ανιχνεύει τη θερμοκρασία στο σπίτι σας για να ρυθμίσει την λειτουργία του κλιματισμού ή της θέρμανσης.

Εάν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα μειωθούν, τότε η υπόφυση αντιδρά εκκρίνοντας μία ορμόνη, την θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH, thyroid-stimulating hormone), που διεγείρει τον θυρεοειδή αδένα προς έκκριση μεγαλύτερης ποσότητας Τ4. Αντίθετα, όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα αυξηθούν πάνω από τα φυσιολογικά, τότε ο ΄θερμοστάτης’ (βλ. υπόφυση) ανιχνεύει την μεταβολή αυτή και μειώνει την έκκριση TSH ώστε ο θυρεοειδής αδένας να παράγει μικρότερες ποσότητες Τ4.

Βασικές μετρήσεις

Οι συνήθεις εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των ορμονών σε πιθανές παθήσεις θυρεοειδούς είναι η μέτρηση TSH, T4 και Τ3.

Σε πολλές περιπτώσεις η βασική μέτρηση είναι ο προσδιορισμός της TSH στο αίμα. Αν τα επίπεδα της TSH στο αίμα είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, τότε το πιθανότερο είναι ο θυρεοειδής σας να λειτουργεί φυσιολογικά.

Η μέτρηση των Τ3 και Τ4 είναι χρήσιμη για τον πλήρη έλεγχο και έχει ιδιαίτερη σημασία σε ορισμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις (π.χ. σε παιδιά, όπου η φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία είναι βασική για τη φυσιολογική τους ανάπτυξη ή όταν υποψιαζόμαστε διαταραχή της θυρεοειδικής λειτουργίας [υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό]).

Συνήθως γίνεται μέτρηση του ελεύθερου κλάσματος των ορμονών αυτών (free T3 [FT3] και free T4 [FT4]).

Τα φυσιολογικά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα (τιμές αναφοράς) μπορεί να ποικίλουν στα διάφορα εργαστήρια.

Συνήθεις τιμές αναφοράς είναι οι εξής:

  • TSH 0.3 – 4.5 mU/l
  • FT4 0.7 – 2 ng/dl
  • FT3 1.5 – 5 pg/ml
  • T3 0.7 – 2 ng/ml
  • T4 4.5 – 12 μg/dl

Σημ.1- Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης οι τιμές αναφοράς της TSH μπορεί να διαφέρουν)

Σημ.2- Η μέτρηση της θυρεοσφαιρίνης (Tg, Thyroglobulin) και της καλσιτονίνης έχουν θέση σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς . Συγκεκριμένα, η θυρεοσφαιρίνη χρησιμοποιείται σαν ‘καρκινικός δείκτης’ για την μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών με διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς (θηλώδη / θυλακιώδη). Η καλσιτονίνη έχει ιδιαίτερη αξία για την διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς και την παρακολούθηση των ασθενών μετά την θεραπευτική του αντιμετώπιση.

Εξετάσεις θυρεοειδούς

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

και το blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

Εξετάσεις θυρεοειδούς

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

  • Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
  • Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
  • Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
  • Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
  • Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Εξετάσεις θυρεοειδούς

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Εξετάσεις θυρεοειδούς

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”9132″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ