Skip to main content
search

Θυρεοειδεκτομή και κάπνισμα

Θυρεοειδεκτομή και κάπνισμα.- Αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) χρειάζεται σε μία ποικιλία παθήσεων του θυρεοειδούς, τόσο καλοήθων (βρογχοκήλη, υπερθυρεοειδισμός, όζοι θυρεοειδούς, θυρεοειδίτιδες) όσο και κακοήθων (καρκίνος θυρεοειδούς).

Οι επιδράσεις του καπνίσματος στον θυρεοειδή αδένα έχουν παρουσιαστεί σε προηγούμενο άρθρο. Στο παρόν άρθρο γίνεται μία σύντομη συζήτηση για την επίδραση που έχει το κάπνισμα στους ασθενείς που υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή και τι πρακτική σημασία έχει το θέμα αυτό.

Όπως είναι γνωστό, το κάπνισμα επιδρά αρνητικά σε πολλά όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Έτσι οι καπνιστές μπορεί να εμφανίζουν συχνά προβλήματα από το αναπνευστικό σύστημα (όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια [άσθμα και βρογχίτιδα]), από το καρδιαγγειακό (στεφανιαία νόσος, αγγειοπάθεια) κλπ. Συχνά επίσης είναι υπό αγωγή για τις παθήσεις αυτές που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ενδεικτικά αναφέρεται η χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής στους καπνιστές με στεφανιαία νόσο.

Οι ιδιαιτερότητες που μπορεί να δημιουργήσει το κάπνισμα στους ασθενείς που υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή μπορεί σχηματικά να διακριθούν σε δύο κατηγορίες:

  • Σε αυτές που έχουν σημασία πριν την επέμβαση και
  • Σε αυτές που έχουν σημασία μετά την επέμβαση

Θυρεοειδεκτομή και κάπνισμα – ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Ο ασθενής, στα πλαίσια της προεγχειρητικής εκτίμησης, θα πρέπει να αξιολογείται κυρίως όσον αφορά την καρδιοαναπνευστική του λειτουργία. Τυχόν στεφανιαία νόσος (που μπορεί να είναι ακόμη και αδιάγνωστη) θα πρέπει να διαγιγνώσκεται ει δυνατόν πριν την επέμβαση. Αν πρόκειται για σοβαρή στεφανιαία νόσο είναι σκόπιμο να αντιμετωπιστεί πρώτα αυτή και μετά να ακολουθήσει η επέμβαση θυρεοειδούς.

Σημειώνεται ότι επείγουσα θυρεοειδεκτομή χρειάζεται εξαιρετικά σπάνια και επομένως υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την διόρθωση τυχόν προβλήματος από το καρδιαγγειακό. Για παράδειγμα, πριν την επέμβαση θυρεοειδούς μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν stents στα στεφανιαία.

Θα πρέπει επίσης να αξιολογείται η λειτουργία και του αναπνευστικού συστήματος. Έτσι στους ασθενείς αυτούς – πέραν της ακτινογραφίας θώρακα που αποτελεί εξέταση ρουτίνας σε όλους τους ασθενείς που προγραμματίζονται για επέμβαση – μπορεί να χρειαστεί να γίνει για παράδειγμα σπιρομέτρηση. Αν η ακτινογραφία δείξει ύποπτα ευρήματα (ευρήματα δηλαδή που εγείρουν την υπόνοια καρκίνου πνεύμονα) θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί στην κατάλληλη διαγνωστική διερεύνηση και θεραπευτική αντιμετώπιση. Το πρόβλημα του θυρεοειδούς μπορεί να αντιμετωπιστεί σε δεύτερη φάση, ιδιαίτερα αν πρόκειται για καλοήθη πάθηση του θυρεοειδούς.

Σε καπνιστές με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που πρόκειται να υποβληθούν σε θυρεοειδεκτομή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η χορήγηση αγωγής με βρογχοδιασταλτικά και πιθανόν αποχρεμπτικά, σαν μέρος της προετοιμασίας για την επέμβαση.

Αν χορηγούνται αντιπηκτικά (π.χ. στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο) θα πρέπει να διακόπτεται η χορήγησή τους λίγες ημέρες πριν την επέμβαση και να αντικαθίστανται από ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η αντιπηκτική δράση χωρίς ο ασθενής να εκτίθεται στον κίνδυνο αιμορραγίας.

 

Θυρεοειδεκτομή και κάπνισμα – ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Συνήθως χορηγείται οξυγόνο (με μάσκα ή ρινικές κάνουλες) για τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση.

Παράλληλα χορηγούνται βρογχοδιασταλτικά.

Οι καπνιστές που υποβάλλονται σε γενική αναισθησία συνήθως παρουσιάζουν αυξημένες εκκρίσεις από το αναπνευστικό. Για την διευκόλυνση της αποβολής των εκκρίσεων αυτών έχει σημασία η πρώιμη κινητοποίηση των ασθενών, πιθανόν με αναπνευστική φυσιοθεραπεία (ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς με περιορισμένη κινητικότητα). Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η εισπνοή υδρατμών. Μπορεί επίσης να χρειαστεί χορήγηση αποχρεμπτικών φαρμάκων.

Στους ασθενείς, τέλος, που είναι υπό αντιπηκτική αγωγή πριν την θυρεοειδεκτομή συνεχίζεται η χορήγηση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους για 2 – 3 ημέρες μετά την θυρεοειδεκτομή. Στη συνέχεια συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση της αντιπηκτικής αγωγής από το στόμα που ελάμβανε ο ασθενής πριν την επέμβαση.

Θυρεοειδεκτομή και κάπνισμα

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

Home

 

Ενημερωθείτε υπεύθυνα:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Θυρεοειδεκτομή και κάπνισμα

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Θυρεοειδεκτομή και κάπνισμα

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

Θυρεοειδεκτομή και κάπνισμα[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”8961″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ