Skip to main content
search

Θυρεοειδεκτομή-πυραμοειδής λοβός

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρού μεγέθους αδένας που βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου. Έχει σχήμα πεταλούδας και αποτελείται κατά βάση από δύο λοβούς, τον δεξιό και τον αριστερό που βρίσκονται εκατέρωθεν της τραχείας. Οι δύο αυτοί λοβοί συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό του θυρεοειδούς που επικάθεται επί της τραχείας.

Σε ένα σημαντικό ποσοστό στο γενικό πληθυσμό υπάρχει και ένας επιπλέον λοβός, ο λεγόμενος πυραμοειδής λοβός του θυρεοειδούς. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 15 έως 75%. Υπάρχουν σημαντικές ανατομικές παραλλαγές όσον αφορά το μέγεθος, το σχήμα, την θέση (αριστερά ή δεξιά της μέσης γραμμής ή στη μέση γραμμή) του πυραμοειδούς λοβού.

Όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε ολική θυρεοειδεκτομή από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς θα πρέπει – εκτός από την αφαίρεση των δύο λοβών – να συναφαιρείται και ο πυραμοειδής λοβός του θυρεοειδούς. Και αυτό γιατί στον πυραμοειδή λοβό μπορεί να αναπτυχθούν όλες οι παθολογικές βλάβες του θυρεοειδούς, τόσον καλοήθεις (π.χ. υπερθυρεοειδισμός) όσο και κακοήθεις (π.χ. καρκίνος θυρεοειδούς).

 

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

Ο πυραμοειδής λοβός (βέλος), αριστερά σχηματικά, δεξιά σε ασθενή μας που υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή

 

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ