Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και αξονική τομογραφία – πότε μπορεί να χρειαστεί?

Καρκίνος θυρεοειδούς, αξονική τομογραφία και ιωδιούχο σκιαγραφικό.- Συνηθέστατα, ο προεγχειρητικός απεικονιστικός έλεγχος των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς γίνεται με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος υψηλής ευκρίνειας.

Σε επιλεγμένους εντούτοις ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να γίνει πριν την χειρουργική επέμβαση (θυρεοειδεκτομή) αξονική τομογραφία (CT, computed tomography) (π.χ. για την αξιολόγηση τυχόν διήθησης παρακειμένων ζωτικών ανατομικών στοιχείων ή για τον βαθμό κατάδυσης στο μεσοθωράκιο κλπ.).

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και αξονική τομογραφία – το ιωδιούχο σκιαγραφικό και ο προβληματισμός για την χρήση του

Με την ενδοφλέβια χορήγηση ιωδιούχου σκιαγραφικού κατά την διάρκεια της εκτέλεσης της CT αυξάνεται η διαγνωστική ακρίβεια της μεθόδου. Αυτό οφείλεται στο ότι απεικονίζονται με μεγαλύτερη σαφήνεια οι σχέσεις του καρκίνου (ή τυχόν λεμφαδενικών μεταστασεων) με παρακείμενα ζωτικά όργανα/ανατομικά στοιχεία.

Συχνά εκφράζεται ένας προβληματισμός για το κατά πόσον η ενδοφλέβια χορήγηση ιωδιούχου σκιαγραφικού κατά τη διάρκεια της CT προεγχειρητικά μπορεί να καθυστερήσει την εκτέλεση ενός ολόσωμου σπινθηρογραφήματος ή την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (RIA, radioiodine ablation therapy) μετά την χειρουργική επέμβαση.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και αξονική τομογραφία – ιωδιούχο σκιαγραφικό: τί ισχύει σήμερα?

Ο προβληματισμός αυτός δεν έχει βάση, καθόσον στους περισσότερους ασθενείς το ιώδιο που χορηγείται ενδοφλέβια κατά την εκτέλεση της CT αποβάλλεται μέσα σε 4 – 8 εβδομάδες. Το όφελος όσον αφορά την βελτίωση της διαγνωστικής ακρίβειας της CT με τη χρήση ενδοφλέβιου ιωδιούχου σκιαγραφικού είναι μεγαλύτερο από τον πιθανό (μικρό πάντως ούτως ή άλλως) κίνδυνο καθυστέρησης (για λίγες εβδομάδες) του ολόσωμου σπινθηρογραφήματος ή της θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο. ATA

 

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ