Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και ιστορικό – με αφορμή νεαρή ασθενή μας με θετικό οικογενειακό ιστορικό

Η ασθενής, ετών 29, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση όζου θυρεοειδούς. Στο υπερηχογράφημα παρατηρήθηκε μικρού βαθμού ανομοιογένεια στην ηχοδομή του αδένα με παρουσία οζιδίου στη μεσότητα του αριστερού λοβού, συμπαγούς ισοηχογενούς ηχοδομής, με μικροκυστικές εκφυλίσεις, μεγίστης διαμέτρου 7 mm, με αυξημένη ροή αίματος περιφερικού και ελάχιστη κεντρικού τύπου, μαλακή υφή με κατά τόπους σκληρές περιοχές στην ελαστογραφία. Συνυπάρχουν μικρότερα διάσπαρτα οζίδια διαμέτρου έως 4 mm. Χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων αρνητική. Ασθενής ευθυρεοειδική.

 

Καρκίνος Θυρεοειδούς Και Ιστορικό – Με Αφορμή Νεαρή Ασθενή Μας Με Θετικό Οικογενειακό Ιστορικό

Καρκίνος θυρεοειδούς και ιστορικό – με αφορμή νεαρή ασθενή μας με θετικό οικογενειακό ιστορικό

 

Στο οικογενειακό ιστορικό της ασθενούς αναφέρεται καρκίνος θυρεοειδούς σε δύο συγγενείς πρώτου βαθμού, την μητέρα και την αδελφή της. Συστήθηκε παρακέντηση του οζιδίου, δεδομένου του οικογενειακού ιστορικού της ασθενούς, εντούτοις η ίδια η ασθενής ακριβώς λόγω του θετικού οικογενειακού ιστορικού προτίμησε την οριστική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος με χειρουργική επέμβαση, με βάση το εύρημα και μόνο του υπερηχογραφήματος, όπως περιεγράφηκε παραπάνω. Ασθενής ευθυρεοειδική.

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή, υπό γενική αναισθησία και μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

Η ιστολογική εξέταση έδειξε μικροθηλώδες καρκίνωμα δεξιού λοβού θυρεοειδούς μεγαλύτερης διαμέτρου 0,3εκ. χωρίς διάσπαση της κάψας. Στο λοιπό θυρεοειδικό παρέγχυμα παρατηρείται εικόνα μικροοζώδους κολλοειδούς βρογχοκήλης.

 

Σχόλιο

Η περίπτωση της ασθενούς μας έχει ενδιαφέρον για την επιμονή της νεαρής ασθενούς να υποβληθεί εξ αρχής σε χειρουργική επέμβαση (θυρεοειδεκτομή) για ένα μικρό όζο θυρεοειδούς, παρακάμπτοντας την συνήθη διαγνωστική μεθοδολογία (παρακέντηση του όζου με λεπτή βελόνη, FNA, και κυτταρολογική). Η προτίμηση της ασθενούς για τη ριζική και επιθετική αυτή λύση βασίσθηκε στο θετικό οικογενειακό ιστορικό (καρκίνος θυρεοειδούς σε δύο συγγενείς της πρώτου βαθμού). Η ιστολογική διάγνωση δικαίωσε την επιλογή της.

Το συμπέρασμα από την παρουσίαση της ασθενούς αυτής είναι διπλό:

  • Οι προτιμήσεις των ασθενών είναι σεβαστές και θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Οι ασθενείς έχουν κάθε δικαίωμα στην επιλογή της θεραπευτικής μεθόδου, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί μία λεπτομερής και σε βάθος ενημέρωσή τους από το γιατρό για τις διαθέσιμες επιλογές και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μίας από αυτές.
  • Η επιλογή της μεθόδου θεραπευτικής αντιμετώπισης δεν θα πρέπει να βασίζεται σε μία μόνο παράμετρο (π.χ. υπερηχογράφημα) αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πολλές παράμετροι. Εν προκειμένω η παράμετρος που ώθησε την ασθενή στην ριζική και επιθετική επιλογή της θυρεοειδεκτομής για έναν μικρό όζο, χωρίς προηγούμενη παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) ήταν το θετικό οικογενειακό ιστορικό.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Καρκίνος θυρεοειδούς και ιστορικό 1

Καρκίνος θυρεοειδούς και ιστορικό 2

Καρκίνος θυρεοειδούς και ιστορικό 3

Καρκίνος θυρεοειδούς και ιστορικό 4

Καρκίνος θυρεοειδούς και ιστορικό 5

Καρκίνος θυρεοειδούς και ιστορικό 6

Καρκίνος θυρεοειδούς και ιστορικό 7

Καρκίνος θυρεοειδούς και ιστορικό 8

Καρκίνος θυρεοειδούς και ιστορικό 9

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ