Skip to main content
search

Κυστική ίνωση και θυρεοειδεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό για καρκίνο θυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας

Η ασθενής, ετών 37, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε στον κάτω πόλο του δεξιού λοβού όζος μεγίστης διαμέτρου 13 χιλ. ύποπτης ηχομορφολογίας που ταυτοποιήθηκε ως Bethesda VI στην παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA).

 

Κυστική Ίνωση Και Θυρεοειδεκτομή Με Λεμφαδενικό Καθαρισμό Για Καρκίνο Θυρεοειδούς – Με Αφορμή Ασθενή Μας

Κυστική ίνωση και θυρεοειδεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό για καρκίνο θυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας. Στο ένθετο πάνω δεξιά απεικονίζονται τα ευρήματα στη χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου.

 

Στη χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου (Ευγενίδειο) παρατηρήθηκαν 3-4 ύποπτοι/παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου, οι δύο (διαμέτρου 20 και 15.5 χιλ.) σε αρκετά εν τω βάθει θέση στην δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα, πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα, στην 8η ώρα της τραχείας. Οι δύο αυτοί λεμφαδένες εκτείνονται κατά τον κεφαλοουραίο άξονα μέχρι το ύψος της στερνικής εντομής. Σε πιο επιφανειακή θέση, στην 11η ώρα της τραχείας, κάτωθεν του κάτω πόλου του δεξιού λοβού, παρατηρήθηκε και άλλος λεμφαδένας μεγίστης διαμέτρου 18 χιλ. και σε επαφή με αυτόν άλλος λεμφαδένας διαμέτρου 4 χιλ. Δεν απεικονίσθηκαν άλλοι ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στα λοιπά ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου. Ασθενής ευθυρεοειδική.

Σημειώνεται ότι η ασθενής πάσχει από κυστική ίνωση. Στον έλεγχο από την πνευμονολόγο της πριν την επέμβαση η ασθενής βρίσκεται κλινικά σταθερή (χωρίς αναπνευστική παρόξυνση), με διάχυτους αδρούς τρίζοντες ρόγχους κυρίως στον αριστερό πνεύμονα (σταθερά ακροαστικά ευρήματα) και καλό κορεσμό (99 % στον αέρα)

Στην αξονική τομογραφία θώρακα παρατηρήθηκαν:

  • Γραμμοειδή ταινιοειδή ινωδοατελεκτατικά στοιχεία, με ετερογένεια του παρεγχύματος, ως επί νόσου των μικρών αεραγωγών, με υποαρισμό των πνευμόνων.
  • Πάχυνση των μεσολοβιδίων διαφραγματίων
  • Παρουσία πολλαπλών εκτεταμένων και κατά τόπους συρρεουσών κυστικόμορφων και κυλινδρικών βρογχεκτασικών αλλοιώσεων, τόσο στους άνω όσο και στους κάτω λοβούς, με σημαντική πάχυνση του τοιχώματος των βρόγχων

Τα παραπάνω ευρήματα είναι συμβατά με την κυστική ίνωση της ασθενούς

Η σύσταση της πνευμονολόγου που παρακολουθεί την ασθενή ήταν να υπάρξει δέσμευση κλίνης στη ΜΕΘ σε περίπτωση που κριθεί για οποιοδήποτε λόγο απαραίτητη η νοσηλεία της στη ΜΕΘ μετεγχειρητικά.

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή με κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου, υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία πολλών εκκρίσεων στο τραχειοβρογχικό δένδρο.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλιο

Η κυστική ίνωση είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη γενετική πάθηση, που προσβάλλει τους πνεύμονες, το πάγκρεας και άλλα όργανα. Είναι μία νόσος που για να εκδηλωθεί θα πρέπει το παιδί να έχει δύο παθολογικά γονίδια και από τους δύο γονείς του. Προκαλείται από μετάλλαξη του γονιδίου CFTR (cystic fibrosis transmembrane regulator gene) με αποτέλεσμα να παράγεται αλλοιωμένη η CFTR πρωτεΐνη. Η αλλοιωμένοι αυτή πρωτεΐνη δεν επιτρέπει την μετακίνηση του χλωρίου στην επιφάνεια των κυττάρων. Χωρίς την παρουσία του χλωρίου που προσελκύει νερό στην κυτταρική επιφάνεια, η βλέννα που παράγεται σε διάφορα όργανα αποκτά γίνεται παχύρρευστη και κολλώδης.

Στους πνεύμονες, οι εκκρίσεις – για τον παραπάνω λόγο – αποφράσσουν τον αυλό της αεροφόρου οδού και σε αυτές παγιδεύονται μικρόβια, που οδηγούν σε λοιμώξεις και διαταραχές της αναπνευστικής λειτουργίας. Η αποφυγή επαφής με μικρόβια έχει για τον λόγο αυτό μεγάλη σημασία στα άτομα με κυστική ίνωση.

Στο πάγκρεας, οι εκκρίσεις της εξωκρινούς μοίρας αποκτούν και αυτές κολλώδη υφή παρεμποδίζοντας την ροή πεπτικών ενζύμων στον αυλό του πεπτικού σωλήνα. Με τον τρόπο αυτό διαταράσσεται η απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαταραχών της θρέψης.

Με ανάλογο μηχανισμό, η παχύρρευστη υφή της χολής μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των κλάδων του χοληφόρου δένδρου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση βλάβης του ήπατος.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στην φροντίδα των ασθενών με κυστική ίνωση. Στη δεκαετία του 50, σπάνια ένα παιδί με κυστική ίνωση μπορούσε να ζήσει μέχρι την εφηβεία. Σήμερα, πολλά άτομα με κυστική ίνωση μπορούν να σπουδάσουν, να ασκήσουν το επάγγελμά τους, να κάνουν οικογένεια και να αποκτήσουν παιδιά.

Στόχοι της θεραπείας στα άτομα με κυστική ίνωση είναι:

  • Ο καθαρισμός του τραχειοβρογχικού δένδρου από της εκκρίσεις (επιτυγχάνεται με την ρευστοποίηση των εκκρίσεων)
  • Χορήγηση βρογχοδιασταλτικών
  • Χορήγηση αντιβίωσης (για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού)
  • Χορήγηση παγκρεατικών ενζύμων (προκειμένου να επιτευχθεί η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών που περιέχονται στις τροφές)
  • Ασκήσεις για να ενθαρρύνεται η ζωτικότητα των ατόμων με κυστική ίνωση και η αναπνευστική λειτουργία
  • Τροποποιητές του CFTR, προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη της CFTR πρωτεΐνης. Εντούτοις, επειδή υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις του CFTR γονιδίου, τα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής είναι δραστικά μόνο σε άτομα που φέρουν κάποιες συγκεκριμένες μεταλλάξεις.

Καθώς τα άτομα με κυστική ίνωση επιβιώνουν σήμερα σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με το παρελθόν, συχνά εμφανίζουν και άλλες παθήσεις για τις οποίες χρειάζεται χειρουργική επέμβαση (όπως η περίπτωση της ασθενούς μας που εμφάνισε καρκίνο θυρεοειδούς με λεμφαδενικές μεταστάσεις).

Η σωστή περιεγχειρητική φροντίδα των ασθενών αυτών έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης. Μεγάλη σημασία έχει η φυσιοθεραπεία του αναπνευστικού και η διευκόλυνση της αποβολής των εκκρίσεων του αναπνευστικού.

Έχει σημασία να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή καταστολή του αναπνευστικού και η βέλτιστη αποκατάσταση της αναπνευστικής λειτουργίας στο τέλος της χειρουργικής επέμβασης. Σημαντική είναι επίσης και η χορήγηση της κατάλληλης αναλγητικής αγωγής. Χρήσιμη είναι επίσης η χορήγηση παγκρεατικών ενζύμων, βιταμινών και αντιβίωσης (αν χρειάζεται). Σήμερα, τα άτομα με κυστική ίνωση μπορεί να υποβληθούν με ασφάλεια σε χειρουργική επέμβαση, με την προϋπόθεση της σωστής περιεγχειρητικής φροντίδας.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Κυστική ίνωση και θυρεοειδεκτομή 1

Κυστική ίνωση και θυρεοειδεκτομή 2

Κυστική ίνωση και θυρεοειδεκτομή 3

Κυστική ίνωση και θυρεοειδεκτομή 4

Κυστική ίνωση και θυρεοειδεκτομή 5

Κυστική ίνωση και θυρεοειδεκτομή 6

Κυστική ίνωση και θυρεοειδεκτομή 7

Κυστική ίνωση και θυρεοειδεκτομή 8

Κυστική ίνωση και θυρεοειδεκτομή 9

Κυστική ίνωση και θυρεοειδεκτομή 10

Κυστική ίνωση και θυρεοειδεκτομή 10

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ