Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς–τύφλωση σαν επιπλοκή της νόσου (παρανεοπλασματική αμφιβληστροειδοπάθεια)

Καρκίνος θυρεοειδούς-τύφλωση (παρανοεπλασματική αμφιβληστροειδοπάθεια).- Ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων. Η πιο συχνή μορφή του είναι ο θηλώδης και ο θυλακιώδης καρκίνος, που από κοινού χαρακτηρίζονται σαν διαφοροποιημένος καρκίνος θυρεοειδούς. Σήμερα, η διάγνωση τίθεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο της νόσου, κυρίως χάρη στην ευρεία χρήση του υπερηχογραφήματος.

Πρόκειται για ένα νεόπλασμα με γενικά καλοήθη βιολογική συμπεριφορά. H ίδια η νόσος εξαιρετικά σπάνια δημιουργεί επιπλοκές. Παρουσιάζεται ασθενής με θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς και μία εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή της νόσου που είχε σαν αποτέλεσμα την τύφλωσή της από τον ένα οφθαλμό και την σημαντικού βαθμού έκπτωση της όρασης από τον άλλο.

Παρουσίαση ασθενούς

Η ασθενής ηλικίας 62 ετών προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς. Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε στα όρια δεξιού λοβού και ισθμού του θυρεοειδούς όζος μεγίστης διαμέτρου 9.2 χιλ., που ταυτοποιήθηκε ως Bethesda VI στην παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA).

Η χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου δεν έδειξε παθολογικούς ή ύποπτους λεμφαδένες σε όλα τα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή με προφυλακτικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου.

Στην ιστολογική βρέθηκε εστία θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς στον δεξιό λοβό του θυρεοειδούς διαμέτρου 9 χιλ. και μετάσταση σε έναν από τους συνολικά 8 αφαιρεθέντες λεμφαδένες του κεντρικού διαμερίσματος.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς-τύφλωση (παρανεοπλασματική αμφιβληστροειδοπάθεια) – ΣΧΟΛΙΟ

Η ασθενής ήταν υπό παρακολούθηση από οφθαλμίατρο λόγω των σοβαρών προβλημάτων με την όραση που είχαν σαν αποτέλεσμα την πλήρη απώλεια της όρασης από τον έναν οφθαλμό και την σοβαρού βαθμού έκπτωση από τον άλλον οφθαλμό.

Σε επικοινωνία που υπήρξε μετά την ιστολογική επιβεβαίωση της διάγνωσης με τον οφθαλμίατρο της και μετά εκτεταμένο έλεγχο στον οποίο είχε υποβληθεί η ασθενής τεκμηριώθηκε η διάγνωση της παρανεοπλασματικής αυτοάνοσης αμφιβληστροειδοπάθειας.

Η παρανεοπλασματική αμφιβληστροειδοπάθεια χαρακτηρίζεται από ανώδυνη προοδευτική απώλεια της όρασης που συνδυάζεται με κάποια κακοήθη νόσο που συχνά μάλιστα μπορεί να διαφεύγει της προσοχής. Η συνήθης οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να είναι χωρίς ιδιαίτερα ευρήματα αρχικά και συχνά για την διάγνωση της νόσου απαιτούνται περισσότερο εξειδικευμένες εξετάσεις (όπως έλεγχος για ειδικά αντισώματα, ηλεκτρο-αμφιβληστροειδογράφημα). Η παρανεοπλασματική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να παρατηρηθεί σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως:

  • Μελάνωμα
  • Καρκίνος πνεύμονα
  • Καρκίνος μαστού
  • Καρκίνος παγκρέατος
  • Καρκίνος προστάτη
  • Καρκίνος ουροδόχου κύστης
  • Καρκίνος λάρυγγα
  • Καρκίνος παχέος εντέρου
  • Καρκίνος γεννητικών οργάνων θήλεος κλπ.

Η εμφάνιση παρανεοπλασματικής αμφιβληστροειδοπάθειας στον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά σπάνια. Έχουν περιγραφεί διεθνώς λίγα μόνο περιστατικά (case-reports).

Οι διαταραχές της όρασης που επιδεινώνονται προοδευτικά ποικίλουν και στα αρχικά στάδια μπορεί να χαρακτηρίζονται από διαταραχές της αντίληψης των χρωμάτων, μείωση της οπτικής οξύτητας, σκότωμα, δυσκολία στην όραση την νύχτα, μείωση τη περιφερικής όρασης κλπ.

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της παρανεοπλασματικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι ότι μπορεί να προηγηθεί της διάγνωσης της κακοήθους νόσου. Η διάγνωση του καρκίνου επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Στην περίπτωση της ασθενούς μας ο έλεγχός της ήταν αρνητικός για άλλες συνήθεις μορφές καρκίνου. Αν και υπήρχαν υποψίες για την διάγνωση, η επιβεβαίωση της ύπαρξης καρκίνου θυρεοειδούς (αρχικά με την παρακέντηση με λεπτή βελόνη και στη συνέχεια με την ιστολογική εξέταση) ‘σφράγισε’ τη διάγνωση.

Η πρόγνωση είναι γενικά κακή. Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην επιδεινωθεί η λειτουργία της όρασης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (σπανιότερα) μπορεί να παρατηρηθεί κάποιου βαθμού βελτίωση της οπτικής λειτουργίας. Η ανοσοκατασταλτική αγωγή (τοπική και συστηματική) μπορεί να είναι χρήσιμη σε κάποιες περιπτώσεις.

Με αφορμή την ασθενή μας που παρουσιάσθηκε παραπάνω τονίζονται τα εξής βασικά σημεία για την παρανεοπλασματική αμφιβληστροειδοπάθεια:

  • Η παρανεοπλασματική αμφιβληστροειδοπάθεια θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σαν διαγνωστικό ενδεχόμενο σε όλες τις περιπτώσεις ανεξήγητης ανώδυνης απώλειας της όρασης
  • Η εμφάνισή της μπορεί να προηγείται της διάγνωσης ενός λανθάνοντος (κρύφιου, occult) καρκίνου
  • Η συνήθης οφθαλμολογική εξέταση δεν μπορεί να αποκλείσει τη διάγνωση

Ιδιαίτερα χρήσιμη για την διάγνωση είναι η ηλεκτροφυσιολογική διερεύνηση (ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα)

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

Home

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8922″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ