Καρκίνος θυρεοειδούς μεταστάσεις και μέγεθος – τι σημασία έχει το μέγεθος του καρκίνου?
Ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου ενδοκρινών αδένων. Ο θηλώδης καρκίνος είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου θυρεοειδούς. Συχνά ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς δίνει μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου.
Η θεραπεία του καρκίνου θυρεοειδούς είναι χειρουργική. Το είδος της επέμβασης διαφοροποιείται ανάλογα με το εάν υπάρχουν ή όχι λεμφαδενικές μεταστάσεις. Η απλή θυρεοειδεκτομή δεν αρκεί για όλες τις περιπτώσεις καρκίνου θυρεοειδούς. Όταν υπάρχουν λεμφαδενικές μεταστάσεις θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα και ο λεγόμενος λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου, με τον οποίο επιτυγχάνεται η αφαίρεση των μεταστάσεων αυτών. Μόνο έτσι μπορεί η επέμβαση να είναι ριζική (θεραπευτική) και μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθούν τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα για τον ασθενή.
Διαφορετικά, η επέμβαση είναι μη ριζική (λανθασμένη) και ο ασθενής εξέρχεται από το χειρουργείο έχοντας παραμείνει μέσα του μέρος της νόσου (καρκίνος θυρεοειδούς, υπολειμματική νόσος). Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης διασποράς της νόσου, ακόμη και εμφάνισης μακρινών μεταστάσεων. Ο ασθενής αυτός θα πρέπει να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της υπολειμματικής νόσου (λεμφαδενικές μεταστάσεις).
Είναι γενικά αποδεκτό ότι η πιθανότητα εμφάνισης λεμφαδενικών μεταστάσεων σχετίζεται με το μέγεθος του καρκίνου θυρεοειδούς. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του καρκίνου θυρεοειδούς τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αυτή. Παρά ταύτα, ακόμη και πολύ μικροί καρκίνοι μπορεί να δώσουν μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου, όπως φαίνεται στην παρουσία του ασθενούς μας που ακολουθεί.
Παρουσίαση ασθενούς
Ο ασθενής, ετών 34 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς. Ο ασθενής προσκομίζει παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) τραχηλικού λεμφαδένα (αριστερής πλάγιας τραχηλικής χώρας), στην οποία περιγράφεται μεταστατικό θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς. Στο υπερηχογράφημα περιγράφεται η παρουσία όζου θυρεοειδούς διαμέτρου 5.3 mm στον άνω πόλο του αριστερού λοβού ύποπτης ηχομορφολογίας.
Στη λεπτομερή χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων περιγράφονται τουλάχιστον 6 παθολογικοί λεμφαδένες στο επίπεδο ΙΙΙ και IV αριστερά (ένας εξ αυτών έμπροσθεν της αριστερής κοινής καρωτίδας κάτωθεν του επιπέδου του καρωτιδικού διχασμού).
Ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Αρχικά γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή. Ακολουθεί -με βάση τα ευρήματα της χαρτογράφησης- εκλεκτικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου (selective, compartment oriented lymph node dissection), επιπέδου VI, IV, III. Στη διάρκεια του λεμφαδενικού καθαρισμού αναγνωρίζονται οι παθολογικοί λεμφαδένες που περιγράφονται αναλυτικά στη χαρτογράφηση.
Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.
Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά. Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.
Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.
Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.
Σχόλιο
Το μικρό μέγεθος του καρκίνου θυρεοειδούς δεν εγγυάται την απουσία λεμφαδενικών μεταστάσεων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει κάθε ασθενής με καρκίνο θυρεοειδούς να υποβάλλεται σε λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο.
ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ
ΕΙΚΟΝΑ 1. Σχηματική αναπαράσταση του προβλήματος των λεμφαδενικών μεταστάσεων (ενίοτε εκτεταμένων) από έναν πολύ μικρού μεγέθους καρκίνο θυρεοειδούς
ΕΙΚΟΝΑ 2. Σχηματική αναπαράσταση των υπερηχογραφικών ευρημάτων στον ασθενή μας που παρουσιάζεται στην παρούσα ανάρτηση