Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς με μεταστάσεις – εκτεταμένη αμφοτερόπλευρη λεμφαδενική διασπορά στον τράχηλο σε νεαρή ασθενή μας

Η ασθενής ετών 23 προσήλθε προκειμένου να υποβληθεί σε αμφοτερόπλευρο πλάγιο (αριστερά και δεξιά) λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου λόγω μεταστάσεων στους πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες από καρκίνο θυρεοειδούς.

Στο ιστορικό της ασθενούς αναφέρεται ολική θυρεοειδεκτομή (προ ολίγων μηνών) για κλασικό θηλώδες καρκίνωμα, εν μέρει με θυλακιώδες πρότυπο ανάπτυξης, μεγίστης διαμέτρου 15 mm που εντοπίζεται στον δεξιό λοβό του θυρεοειδούς, με υποκαψική εντόπιση, χωρίς διήθηση ή διάσπαση της κάψας και χωρίς αγγειακή ή λεμφαγγειακή διήθηση. Ταυτόχρονα έγινε κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου στον οποίο βρέθηκαν διηθημένοι λεμφαδένες.

Ακολούθως η ασθενής υποβλήθηκε σε συμπληρωματική (adjuvant) θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

Στα πλαίσια του περιοδικού μετεγχειρητικού ελέγχου (follow-up) παρατηρήθηκαν ύποπτοι πλάγιοι τραχηλικοί λεμφαδένες και δεξιά και αριστερά παρασφαγιτιδικά. Η ασθενής παραπέμφθηκε για παρακέντηση των ύποπτων λεμφαδένων με λεπτή βελόνη (FNA) με την οποία τεκμηριώθηκε η μεταστατική διήθηση σε πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες του τραχήλου και δεξιά και αριστερά (λεμφαδενικές μεταστάσεις).

Ζητήθηκε λεπτομερής υπερηχογραφική χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων, όπου διαπιστώθηκε η παρουσία ύποπτων / παθολογικών λεμφαδένων ως εξής (βλ. σχηματική απεικόνιση της χαρτογράφησης, Εικόνα 2):

• Δεξιά στο επίπεδο IV διαμέτρου από 5 έως 23.7 mm. Σημειώνεται επίσης η παρουσία στο επίπεδο ΙΙΙ ύποπτου λεμφαδένα διαμέτρου 21.8 mm και αμέσως άνωθεν αυτού άλλου λεμφαδένα στο επίπεδο ΙΙ διαμέτρου 24 mm

• Αριστερά στο επίπεδο IV διαμέτρου από 9 έως 22.4 mm και στο επίπεδο ΙΙΙ διαμέτρου 11.5 mm.

Ασθενής ευθυρεοειδική.

Υποβλήθηκε σε αμφοτερόπλευρο εκλεκτικό πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου βάσει των ευρημάτων της υπερηχογραφικής χαρτογράφησης (selective, compartment-oriented lymph node dissection). Συγκεκριμένα δεξιά έγινε πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός επιπέδων IV, III και ΙΙβ ενώ αριστερά επιπέδων IV και ΙΙΙ.

Στη διάρκεια του λεμφαδενικού καθαρισμού αναγνωρίζονται οι ύποπτοι / παθολογικοί λεμφαδένες που περιγράφονται στην προεγχειρητική υπερηχογραφική χαρτογράφηση.

Στην ιστολογική εξέταση βρέθηκαν διηθημένοι 11 λεμφαδένες (8 δεξιά και 3 αριστερά) από τους συνολικά 40 αφαιρεθέντες λεμφαδένες.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς με μεταστάσεις – ΣΧΟΛΙΟ

Ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς χαρακτηρίζεται από την συχνή παρουσία μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου. Έχει σημασία η γνώση των οδών λεμφαδενικής διασποράς.

Η αμφοτερόπλευρη διασπορά (δηλαδή και στις δύο πλάγιες τραχηλικές χώρες, δεξιά και αριστερά, στους δεξιούς και αριστερούς παρασφαγιτιδικούς λεμφαδένες) είναι εξαιρετικά σπάνια. Θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να συμβεί ευκολότερα σε πολυεστιακό καρκίνο θυρεοειδούς, που εντοπίζεται και στον δεξιό και στον αριστερό λοβό του θυρεοειδούς. Αυτό εντούτοις δεν συνέβη στην περίπτωση της ασθενούς μας, όπου ο καρκίνος θυρεοειδούς εντοπιζόταν στον δεξιό λοβό του θυρεοειδούς.

Το ενδεχόμενο αυτό είναι αδύνατον να το προβλέψει κανείς. Ο χειρουργός θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς, έτσι ώστε να μπορεί να υποβάλλει τον ασθενή στον σωστό προεγχειρητικό έλεγχο. Στην περίπτωση της ασθενούς μας οι εκτεταμένες λεμφαδενικές μεταστάσεις στους πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες διέφυγαν της προσοχής στην αρχική επέμβαση. Ο εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση να υποβάλλει τον ασθενή στον σωστό και λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο προκειμένου να έχει μία πλήρη και ακριβή εικόνα της έκτασης της νόσου (στάδιο νόσου).

Στη συνέχεια, με βάση τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου, ο χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση να επιλέξει την σωστή χειρουργική επέμβαση και να την εκτελέσει με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ριζικότητα, διασφαλίζοντας το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα και την ίαση του ασθενούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις πλέον εκτεταμένες και σύνθετες επεμβάσεις, όπως εν προκειμένω ο αμφοτερόπλευρος πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ- Η περίπτωση της ασθενούς μας αυτής έχει ήδη παρουσιαστεί τονίζοντας το σκέλος της σωστής προεγχειρητικής διερεύνησης πριν επιχειρηθεί η επέμβαση (εδώ οι εκτεταμένες λεμφαδενικές μεταστάσεις στον τράχηλο διέφυγαν της προσοχής). στην παρούσα ανάρτηση τονίζεται το θέμα της ΑΜΦΟΤΕΡΟΠΛΕΥΡΗΣ διασποράς ενός εντοπισμένου στον ένα λοβό του θυρεοειδούς καρκίνου.

Καρκίνος θυρεοειδούς με μεταστάσεις

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Καρκίνος θυρεοειδούς με μεταστάσεις. Αριστερά-η συνήθης οδός λεμφαδενικής διασποράς που θα περίμενε κανείς στην ασθενή μας

Δεξιά πάνω – η αμφοτερόπλευρη λεμφαδενική διασπορά στους πλάγιους (παρασφαγιτιδικούς) τραχηλικούς λεμφαδένες (δεξιά και αριστερά)

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

Καρκίνος θυρεοειδούς με μεταστάσεις.Τα ευρήματα της προεγχειρητικής χαρτογράφησης στην ασθενή μας.

Καρκίνος θυρεοειδούς με μεταστάσεις

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

Home

Καρκίνος θυρεοειδούς με μεταστάσεις

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Καρκίνος θυρεοειδούς με μεταστάσεις

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

Καρκίνος θυρεοειδούς με μεταστάσεις – εκτεταμένη αμφοτερόπλευρη λεμφαδενική διασπορά στον τράχηλο σε νεαρή ασθενή μας[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”8992″][dt_fancy_image image_id=”8993″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ