Skip to main content
search

Καρκίνος πυραμοειδούς λοβού θυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας

Η ασθενής ετών 36 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς. Η ασθενής παρουσιάζει εμφανές (οπτικά) και ψηλαφητό κινητό μόρφωμα σκληρής υφής, στο άνω όριο του θυρεοειδούς χόνδρου.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε έμπροσθεν του θυρεοειδούς χόνδρου όζος μεγίστης διαμέτρου 13.5 χιλ. με ύποπτους υπερηχογραφικούς χαρακτήρες, συμβατούς με θηλώδη νεοπλασία. Θεωρείται πιθανό να έχει αναπτυχθεί στον πυραμοειδή λοβό, στην πορεία του θυρεογλωσσικού πόρου. Ταυτοποιήθηκε ως Bethesda VI στην παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) (θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς).

H λεπτομερής χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων δεν έδειξε ύποπτους ή παθολογικούς λεμφαδένες σε όλα τα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου. Η ασθενής προσκομίζει μαγνητική τομογραφία (δεν ζητήθηκε από την ομάδα μας και θεωρείται περιττή) στην οποία επίσης απεικονίζεται το παραπάνω μόρφωμα, χωρίς άλλα παθολογικά ευρήματα. Ασθενής ευθυρεοειδική.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση (ολική θυρεοειδεκτομή) μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση διαπιστώνεται ότι η οζόμορφη βλάβη που περιγράφεται στον προεγχειρητικό έλεγχο εξορμάται από τον πυραμοειδή λοβό του θυρεοειδούς (καρκίνος θυρεοειδούς που αναπτύχθηκε στον πυραμοειδή λοβό). Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου (βλ. παραπάνω, χαρτογράφηση λεμφαδένων και MRI τραχήλου).

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά. Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή. Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Καρκίνος πυραμοειδούς λοβού θυρεοειδούς – ΣΧΟΛΙΟ

Στην συγκεκριμένη ασθενή μας η διάγνωση του καρκίνου τέθηκε με καθυστέρηση καθώς δεν υποβλήθηκε έγκαιρα στην διαγνωστική διερεύνηση που έχει θέση σε τέτοιες περιπτώσεις. Η ανάγκη συνεργασίας γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων είναι προφανής. Ο παθολόγος αν δεν είναι εξοικειωμένος με τέτοιου είδους προβλήματα υγείας θα πρέπει να παραπέμπει τον / την ασθενή σε εξειδικευμένη ομα΄δα γιατρών, στην οποία βασικό ρόλο έχει ο χειρουργός θυρεοειδούς, ο ακτινολόγος, ο κυτταρολόγος και ο ενδοκρινολόγος.

Ειδικότερα, ο χειρουργός θυρεοειδούς θα υποβάλλει τον ασθενή στη σωστή διαγνωστική διερεύνηση, αποφεύγοντας άσκοπες εξετάσεις και καθυστερήσεις και επιλέγοντας αυτές που είναι πραγματικά χρήσιμες, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και χρήμα για λογαριασμό του ασθενούς. Επιπλέον, βάσει των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, μπορεί να επιλέξει την σωστή χειρορυγική επέμβαση και να την εκτελέσει με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ριζικότητα, επιτυγχάνοντας το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα και την ίαση του ασθενούς.

Καρκίνος πυραμοειδούς λοβού θυρεοειδούς

 

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Αριστερά-σχηματική αναπαράσταση των ευρημάτων του προεγχειρητικού υπερηχογραφήματος – χαρτογράφησης λεμφαδένων τραχήλου. Πάνω από το περίγραμμα του θυρεοειδούς, στη μέση γραμμή, στο άνω όριο του θυρεοειδούς χόνδρου, απεικονίζεται το ψηλαφητό μόρφωμα (με το κόκκινο περίγραμμα). Η χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου δεν έδειξε παθολογικούς λεμφαδένες σε όλα τα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου (κεντρικό και πλάγια).

Δεξιά – το χειρουργικό παρασκεύασμα. Έχει αφαιρεθεί ακέραιος ο θυρεοειδής αδένας (δεξιός και αριστερός λοβός με τον πυραμοειδή λοβό). Προς το άνω όριο του πυραμοειδούς λοβού είναι εμφανές το καρκίνωμα του θυρεοειδούς λοβού. Και στη σχηματική απεικόνιση του υπερηχογραφήματος (αριστερά) και στο χειρουργικό παρασκεύασμα (δεξιά στην εικόνα) ο καρκίνος θυρεοειδούς υποδεικνύεται με το μπλε βέλος.

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

Μαγνητική τομογραφία τραχήλου (MRI τραχήλου) – την προσκομίζει η ασθενής (χωρίς να έχει ζητηθεί από την ομάδα μας, δεν ήταν απαραίτητη). Στο άνω μέρος της εικόνας απεικονίζεται ο καρκίνος θυρεοειδούς σε διάφορες τομές της μαγνητικής τομογραφίας τραχήλου. Ο καρκίνος θυρεοειδούς επισημαίνεται στις εικόνες αυτές με το κίτρινο βέλος.

Καρκίνος πυραμοειδούς λοβού θυρεοειδούς

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

Home

 

Καρκίνος πυραμοειδούς λοβού θυρεοειδούς

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Καρκίνος πυραμοειδούς λοβού θυρεοειδούς

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

TΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Καρκίνος πυραμοειδούς λοβού θυρεοειδούς[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”8984″][dt_fancy_image image_id=”8985″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ