Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς οδοί διασποράς – με αφορμή ασθενή μας

Υπό τον όρο ‘καρκίνος θυρεοειδούς’ περιλαμβάνεται μία ετερογενής ομάδα νεοπλασμάτων, με διαφορετική βιολογική συμπεριφορά, διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετική πρόγνωση. Ο θηλώδης καρκίνος (που από κοινού με τον θυλακιώδη καρκίνο αποτελούν τον λεγόμενο διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς) είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου θυρεοειδούς.

Οι λεμφαδενικές μεταστάσεις δεν είναι σπάνιες στον θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς. Για τη σωστή αντιμετώπισή του έχει σημασία η ριζική χειρουργική επέμβαση, δηλαδή η αφαίρεση – πέραν του θυρεοειδούς (ολική θυρεοειδεκτομή)- και των λεμφαδένων που έχουν προσβληθεί από την νόσο (λεμφαδενικός καθαρισμός).

 

Παρουσίαση ασθενούς

Ο ασθενής ετών 50 προσήλθε για τοπική υποτροπή καρκίνου θυρεοειδούς. Είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε ολική θυρεοειδεκτομή για καρκίνο θυρεοειδούς με χορήγηση επικουρικής (adjuvant) θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο. Στα πλαίσια της περιοδικής του παρακολούθησης (follow-up), μετά την αρχική θεραπευτική αντιμετώπιση βρέθηκε, στη χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου αριστερός παρασφαγιτιδικός λεμφαδένας διαμέτρου 10.5 mm ύποπτης ηχομορφολογίας (επίπεδο VI).

Η παρουσία μετάστασης στον λεμφαδένα αυτό τεκμηριώθηκε με παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA). Άνωθεν αυτού απεικονίζεται λεμφαδένας αντιδραστικής ηχομορφολογίας διαμέτρου 11 mm με αρνητική FNA. Δεν περιγράφονται παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου (επίπεδο VI).

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε εκλεκτικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου (selective, compartment-oriented lymph node dissection, κεντρικό και πλάγιο αριστερά, επιπέδων III, IV & VI)) υπό γενική αναισθησία με διάνοιξη της παλιάς ουλής και επέκταση αυτής προς τα πάνω αριστερά κατά μήκος του προσθίου χείλους του αριστερού στερνοκλειδομαστοειδούς μυός.

Η επέμβαση εξελίχθηκε με δυσκολία λόγω μετεγχειρητικών ουλωδών αλλοιώσεων.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης αναγνώριση (οπτική και με νευροδιεγέρτη) και προστασία του αριστερού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Στην ιστολογική εξέταση βρέθηκε διηθημένος ένας στους 7 (1/7) αφαιρεθέντες λεμφαδένες στο παρασκεύασμα του κεντρικού λεμφαδενικού καθαρισμού (παρατηρείται μάλιστα και εξωλεμφαδενική επέκταση) και 2 στους 17 (2/17) αφαιρεθέντες λεμφαδένες στο παρασκεύασμα του πλάγιου λεμφαδενικού καθαρισμού (συνολικά 3/24 λεμφαδένες).

 

Σχόλιο

Η γνώση της οδού λεμφαδενικής διασποράς του καρκίνου θυρεοειδούς έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σωστή αντιμετώπισή του. Με βάση την οδό διασποράς προς τους λεμφαδένες του τραχήλου ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση να σχεδιάσει και να εκτελέσει με αποτελεσματικότητα και ριζικά τη σωστή χειρουργική επέμβαση διασφαλίζοντας το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα και αποφεύγοντας την πιθανότητα μελλοντικών επεμβάσεων.

Αυτονόητη είναι η σημασία της εμπειρίας τόσο του ακτινολόγου όσο και του χειρουργού, που θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς με εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς. Στην περίπτωση του ασθενούς μας η τακτική που ακολουθήθηκε είχε σαν αποτέλεσμα την αφαίρεση ενός παθολογικού (διηθημένου, μεταστατικού) λεμφαδένα από το κεντρικό διαμέρισμα, που δεν περιγράφονταν στην χαρτογράφηση των λεμφαδένων και μάλιστα με εξωλεμφαδενική επέκταση.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ?

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8654″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ