Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και πυραμοειδής λοβός -με αφορμή ασθενή μας

Η ασθενής ετών 45 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση καρκίνου θυρεοειδούς.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε όζος μεγίστης διαμέτρου 12.2 mm με ύποπτη ηχομορφολογία στον δεξιό λοβό του θυρεοειδούς. Συνυπάρχουν διάσπαρτοι όζοι διαμέτρου έως 12.4 mm σε αμφότερους τους λοβούς (ένας εξ αυτών αποτιτανωμένος, στον κάτω πόλο του αριστερού λοβού). Απεικονίσθηκε ευμεγέθης πυραμοειδής λοβός (30 x 3.2 mm) χωρίς παρουσία όζων.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη παρακέντηση με λεπτή βελόνη του ύποπτου όζου που ταυτοποιήθηκε ως Bethesda VI στην FNA (ευρήματα ενδεικτικά θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς).

Η λεπτομερής χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων δεν έδειξε παθολογικούς τραχηλικούς λεμφαδένες (περιγράφονται 2 -3 λεμφαδένες φυσιολογικής ηχομορφολογίας). Ασθενής ευθυρεοειδική.

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Αρχικά γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή με συναφαίρεση του επιμήκους πυραμοειδούς λοβού. Δεν παρατηρούνται μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου, παρά ταύτα αφαιρείται ο ινολιπώδης ιστός από το κεντρικό διαμέρισμα (προφυλακτικός κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός).

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης αναγνώριση (οπτική και με νευροδιεγέρτη) και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

ΣΧΟΛΙΟ

Ο πυραμοειδής λοβός του θυρεοειδούς είναι μία όχι σπάνια ανατομική παραλλαγή.

Εξορμάται από τον ισθμό του θυρεοειδούς (συνηθέστερα) ή από τα όρια δεξιού ή αριστερού λοβού και ισθμού.

Στην ολική θυρεοειδεκτομή δεν αρκεί η αφαίρεση των δύο λοβών και του ισθμού, αλλά θα πρέπει να συναφαιρείται και ο πυραμοειδής λοβός όταν υπάρχει. Διαφορετικά, η θυρεοειδεκτομή δεν μπορεί να θεωρηθεί ολική και μπορεί να προκύψουν προβλήματα μελλοντικά για τον ασθενή.

Η παρουσία του πυραμοειδούς λοβού θα πρέπει να είναι γνωστή πριν την επέμβαση καθώς η απεικόνισή του μπορεί να γίνει στο υπερηχογράφημα. Η παρουσία του θα πρέπει να ελέγχεται στο χειρουργείο.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

Σχηματικη αναπαράσταση των υπερηχογραφικών ευρημάτων. Απεικονίζεται ο ευμεγέθης πυραμοειδής λοβός (κόκκινο περίγραμμα, γραμμοσκιασμένος). Στο ένθετο (πάνω δεξιά) το χειρουργικό παρασκεύσμα μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης. Ο πυραμοειδής λοβός είναι αρκετά μεγάλος και σε μέγεθος κατά τι μεγαλύτερος του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς.

 

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8667″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ